INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.25.
Módosítva: 2024.01.25.

900 millió forint nokiás dobozokban? A Lánchíd-botrány lehet Karácsonyék Hagyó-ügye - videó

Jutott-e a Lánchíd felújítására szánt fővárosi közpénzből a számlagyárügyben elhíresült Vig Mór számlájára? Ha ez derülne ki, akkor ez lenne a baloldal újabb Hagyó-ügye.

Az Atv.hu írása óta egyre több kérdés merül fel a Lánchíd körüli korrupciós botránnyal kapcsolatban. A Metropol is megvizsgálta, hogyan lett 5 milliárd forinttal drágább a híd felújítása a korábbi tenderhez képest, holott  Karácsonyék kivették belőle a Váralagút és a pesti villamosalagút átépítését. A pénz egy része pedig a gyanú szerint egy baloldali számlagyárban tűnt el.  

Lánchíd-botrány. Hova vezetett 900 millió forint útja? Fotó: CK

Nem kevés pénzről, 1,4 milliárd forintról van szó. Két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között ennyi pénzt utalt a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. a praxisától eltiltott jogász, Vig Mór Sunstrike Kft.-jének számlájára. Ebből az összegből lapinformációk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az Atv.hu úgy értesült, hogy a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.  

Vajon hova vezetett a pénz útja? 

A Fővárosi Közgyűlés ellenzéki képviselői vizsgálóbizottság felállítását kérték a helyzet tisztázásra, de Karácsony Gergely ezt visszautasította. Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben úgy fogalmazott: „Én azt gondolom, hogy amikor már házkutatások vannak (…), sokkal egyszerűbb lenne mind a budapesti polgároknak, mind a magyar polgároknak eldönteni azt, hogy itt ki a politikai felelős, ha erre van egy vizsgálóbizottság.” 

Vig Mórnál házkutatást tartott a NAV, és büntetőeljárás indult ellene. Különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején. A 2023 februárjában indult nyomozás során az adóhatóság az ATV értesülése szerint azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022. januárjában bűncselekmény elkövetése miatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból. 

Felvethető a sikkasztás gyanúja

Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját azután, hogy törölték a nyilvántartásból. Amennyiben Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász öncélúan felvette, az felvetheti a sikkasztás gyanúját - írta a Magyar Nemzet. Hozzátették, ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak.

Sok kérdésre még nincs válasz

Az igazán fontos kérdésre egyelőre még nincs válasz - állapította meg a Világgazdaság. Ez az, hogy amit látunk, annak van-e köze a főváros által kifizetett közpénzhez. Vagyis hogy a Lánchíd felújítása mögé rejtve jutott-e el ez a milliárdos összeg egy különös magánszemélyhez, aki ki tudja, mire használta fel az összeget. Ha ez így történt, akkor már nem beszélhetünk szimplán a Lánchíd felújításáról, hanem sokkal inkább egy második Hagyó-ügyről.

Hány nokiás  dobozban férhet el 900 millió forint?

A Magyar Nemzet szerint a Lánchíd felújítása körüli botrány kísértetiesen emlékeztetett a Demszky–Hagyó–Gyurcsány-korszak idején kirobbant budapesti botrányokra. Hagyó Miklóst még 2017. szeptember 29-én ítélte el jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt szocialista főpolgármester-helyettest. Az ítélőtábla a döntésével egyébként enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést.

Elsőfokon Hagyó Miklós két év felfüggesztettet kapott.  Hagyó nevéhez köthető a nokiás doboz kifejezés is, amely a korrupció jelképe. Balogh Zsolt, aki a BKV Zrt. egykori megbízott vezérigazgatója volt, korábban azt állította, ilyen dobozban adott át pénzt az egykori szocialista főpolgármester-helyettesnek. "Nagyságrendileg mintegy hetvenmillió forint jutott hozzá rajtam keresztül. Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget"- nyilatkozta Balogh anno a Magyar Nemzetnek. (A nyilatkozatot később visszavonta.)

Kérdésünk maholnap az lesz: hány nokiás dobozban fér el 900 millió forint, ha egy dobozban 15 millió fér el? 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kubatov Gábor: Kiejtenénk az Újpestet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria