INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.14.
Módosítva: 2024.01.14.

Németország eurómilliárdokat bukik a tömeges bevándorláson

Már eddig 5,8 milliárd eurót buktak a migránsok befogadásán a németek, ami, ha semmi nem változik, hamarosan 20 milliárd euróra nő.

Eddig azt sulykolták a politikusok, hogy a jólét fenntartásához Németországnak tömeges bevándorlásra van szüksége. Kiderült: tévedtek. Már eddig 5,8 milliárd eurót buktak a migránsok befogadásán a németek, ami, ha semmi nem változik, hamarosan 20 milliárd euróra nő.

német migrácio
illegális bevándorlás
A tömeges bevándorlás nem menti meg a német jóléti államot. Mesebeszéd, amit eddig mondtak. / Fotó: AFP

A Freiburgi Egyetem professzora, Bernd Raffelhüschen egy új tanulmányban azt mondja: „A bevándorlás, ahogyan ez eddig történt, összességében 5,8 milliárd euróba kerül gazdaságilag”idéz a tanulmányból a Bild.

Az elöregedő német társadalom miatt már most is hatalmas szakadék tátong aközött, hogy a vállalkozások és a munkavállalók mennyit fizetnek be a német adó- és szociális rendszerbe, illetve aközött, amit már most kifizetnek nyugdíjra, gondozásra, különféle támogatásokra. 
Ez a „fenntarthatósági rés” Raffelhüschen szerint 19,2 milliárd euróra nő, ha továbbra is évente 300 ezer külföldi érkezik az országba, akik csak lassan integrálódnak, majd kevesebb bevétellel rendelkeznek, és ezért kevesebbet fizetnek a szociális rendszerekbe.

Fenntarthatósági rés

A fenntarthatósági rés azt jelzi, hogy elméletileg mekkora tartalékkal kellene rendelkeznie az államnak ahhoz, hogy az összes már beígért kiadást tartósan, adó- és járulékemelés nélkül fedezze. Az implicit adósság egyik fő mozgatórugója a társadalom elöregedése. Mert ha az ellátásban részesülők köre a kifizetők köréhez képest nő, a törvények változatlansága mellett idővel egyre nagyobbak lesznek a finanszírozási hiányok. 

Raffelhüschen azt is kiszámolta, mi történne elméletileg, „ha kerítést húznának Németország köré”, azaz nem engednének semmilyen bevándorlást.
Az eredmény: Bevándorlás nélkül az adó- és szociális rendszerek pénzügyi hiánya 19,2 milliárd helyett „csak” 13,4 milliárd euró lenne, tehát 5,8 milliárd euróval kevesebb.

„Vagyis a jelenlegi szociális rendszerünkben ez a bevándorlás ára” – mondta a szociális szakértő.

A legnagyobb problémák Raffelhüschen szerint:

► A bevándorlóknak optimista feltételezés szerint átlagosan hat évre van szükségük ahhoz, hogy beilleszkedjenek és megfeleljenek a német munkaerőpiacnak, és ez idő alatt csak kis összegeket fizetnek a társadalombiztosítási rendszerbe.
► A bevándorlók még a munkába állásuk után is jóval rosszabbul keresnek, mint német kollégáik, vagyis kevesebb adót és járulékot fizetnek be a szociális rendszerbe. Ezzel szemben betegként, gondozásra szorulóként és nyugdíjasként a külföldiek ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint a németek. 

A professzor a Piacgazdasági Alapítvány számára készített tanulmányában azt is kiszámolta: ha Németország a jelenlegi évi 300 ezer bevándorló mellé további 100 ezer magasan képzett, szakmai képesítéssel rendelkező külföldit fogadna be, a „szociális fenntarthatósági rés” továbbra is 14,2 milliárd euró lenne, szemben azzal, ha egyáltalán nem lenne bevándorlás (13,4 milliárd euró).

Ez azt jelenti: Németország általános gazdasági jóléte és szociális biztonsága bevándorlás nélkül jobb lenne, mint a legokosabb migrációs politikával.

Akkor mi segíthet?

► Magasabb nyugdíjkorhatár, kevesebb nyugdíj, betegség esetén nagyobb önrész.
► Alternatíva: A szociális és nyugdíjrendszerhez csak a német lakosok férhetnek hozzá (a bevándorlókat más forrásból biztosítják).
► Vagy: a nyugdíj- és egyéb társadalombiztosítási járulékok emelése.
A tanulmány világossá teszi: Németország a jövőben még a képzettebb külföldiekkel sem engedheti meg magának a maihoz hasonló jóléti államot!

A professzor hangsúlyozta, hogy elemzésének célja nem elsősorban a migrációs politika értékelése volt. Ez azonban világossá válik: a remény, hogy a bevándorlás megoldhatja a német jóléti állam finanszírozási problémáit, téves. A jövő nemzedékek érdekében tehát korlátozni kell a kormányzati teljesítményígéreteket.

A jóléti állam jelenlegi formájában nem megfizethető hosszú távon sem a Németországban élő lakosság, sem a bevándorlók számára

 – figyelmeztetett a közgazdász.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat jöhet a frontvonalon

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

hirtv.hu

Újabb medveészlelés Heves vármegyében

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Hungarikum: ilyen gólörömöt csak Magyarországon lehet látni (VIDEÓ)

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

INSIDER

A szüleink még emlékeznek rá: így vásároltunk régen, a szupermarketek előtt

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni