Létrehozva: 2024.01.24.

Ezt üzente Böjte Csaba a 65. születésnapján, fontos dologra hívta fel a figyelmet a szerzetes

Január 24-én ünnepli a születésnapját Böjte Csaba, aki elmondta, apaként mit hagyna örökségül a gyerekeinek.

"Ez úgy van, mint a fociban: rúgunk kapufát, öngólt és gólt is. Nálam a 6:3 azért megvan, nyerésre állok. Persze mindent, amit elterveztem, nem tudtam megvalósítani"–mondta a Riposztnak Böjte atya arra a kérdésre, mennyire elégedett az életével, ha visszatekint az elmúlt 65 évre. Böjte Csaba atya január 24-én született, idén szentmisével, tortával és a gyerekek meglepetés előadásával ünnepelték meg őt az erdélyi Déván.

Böjte atya eddig több mint 6 ezer hátrányos helyzetű, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermeket karolt fel az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványon keresztül Fotó: Mandiner

"Egy édesapa mindig büszke a gyermekeire"

A ferences rendi szerzetes józsefi értelemben érzi magát édesapának, mert, mint mondta, "nem a test és a vér kívánságából, hanem a mennyei Atya akaratából" fogadott be élete során gyerekeket. "Egy édesapa pedig mindig büszke a gyermekeire" – mondta a Ripostnak nevetve a ferences szerzetes a születésnapján. Sajátjaiként tekint arra a körülbelül 650 gyermekre, akiket 50 helyszínen gondoz munkatársaival jelenleg is.

Nagy család voltunk mindig is. Az elmúlt 30 évben összesen csaknem 6 ezer gyermeket fogadtunk be. A nagy részük már kirepült. Ma is boldoggá tesz, hogy látom, mindegyikük megtalálta a helyét az életben. Dolgoznak, adót fizetnek, legtöbbjük szépen gondoskodik már a saját gyermekéről

– meséli az atya.

"Isten lehetetlen házi feladatot nem ad"

Az atya szerint az élet egy nagy házi feladat, de Isten lehetetlent nem vár. "A gyerekeknek olyan nagy szájjal tudjuk mondani mi, felnőttek, hogy ne nyafogjál a házi feladat fölött! Gondolkozz és oldd meg! Hát a keresztnél is mindenki megkapja valahol a maga feladatát. Valakinek le kell érettségiznie, valakinek meg kell hódítania egy lányt, valakinek otthont kell teremtenie, gyereket kell nevelnie... Mindig azt mondom: ne nyafogjunk, hanem feküdjünk neki a feladatainknak, mert attól ügyesebbek, okosabbak és eredményesebbek leszünk" – világít rá Böjte atya.

Egy apának három erényt kell örökül hagynia gyermekeinek

Csaba testvér január 24-én ünnepli 65. életévét, hite és szeretete töretlen / Fotó: Mandiner-Foldhazi-Arpad

 

Hogyha most azt mondanák nekem, hogy Csaba testvér, eleget beszéltél itt a gyerekekkel, most csomagolsz, még egy mondatot mondhatsz és aztán el kell menjél, akkor azt mondanám: gyerekek, itt van az én legjobb barátom, a Jóisten. Minden, ami van, neki köszönhetem. Én vele mindent meg tudtam beszélni, nagyon szeretem őt. Jóisten, nézd a gyerekeket, akiket rám bíztál! Beszéljél, szeressed őket. Na, legyetek jók, szeressétek egymást, nekem el kell menni, ezt mondanám azoknak, akiket itt kell hagyni

– mondta Böjte Csaba testvér, hozzátéve: "Én azt hiszem, hogy egy apa sok mindent adhat a gyerekének, de a legjobb, hogyha az Istenbe vetett hitét, az élő reményt és a szeretetet, ezt a három erényt hagyja hátra, és lehet akár 6 ezer gyereknek is örökségül hagyni mindezt".

Ezt üzente Csaba testvér a Ripost olvasóinak

"Nagyon fontos, hogy megértsük, nem a világ végére készülünk. A "Miatyánk"-ban nem azért imádkozunk, amikor a világ összedől, hogy ne fájjon. Hanem azért imádkozunk, hogy "jöjjön el a Te országod",  jöjjön el Isten diadala, gyönyörű országa. Tehát ne keseredjünk el a nehézséget látva, ne roskadjunk magunkba, hanem bízzunk a szeretet Istenében! Aki ezt a négy és fél milliárd éves Földet egészen jól kézben tartotta, és ezentúl is gondját viseli. Ez a remény senki szívéből se aludjon ki!"– üzente az atya, saját születésnapján nekünk küldve születésnapi jókívánságot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szentkirályi Alexanda: Milyen nyelven folyt a tárgyalás főpolgármester úr?

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte