kulcsár edina
Megkóstoltuk Karikó Katalin kedvenc meggylevesét! A Nobel-díjas kutató még ősszel beszélt Szegeden arról, hogy fogadalma miatt minden évben visszatér a városba és megeszik egy tál hideg meggylevest. Elmentünk az étterembe, ahol a legendás étket készítik.
Karikó Katalin ezer szálon kötődik Szegedhez: minden jó itt történt vele, itt tanult, itt ment férjhez és itt született a lánya is. Ezért is tartotta fontosnak a Nobel-díjas tudós, hogy Szegeden ünnepelje meg az elismerést. Igazi sztárként üdvözölték őt októberben: a JATE Klubtól kabrióval vitték a Dóm térre, ahol az SZTE Kémiai Intézetben elfoglalta Szent-Györgyi Albert dolgozószobáját és az erkélyről beszélt az őt ünneplő tömeghez. Itt mondta el, 50 éve mindig visszatér a városba a kedvenc meggylevese miatt.
"Amikor felvételizni jöttem 1973-ban, elmentem a Hági étterembe, a platánfák alatt megettem egy hideg, tejfeles meggylevest, és megígértem, ha fölvesznek, akkor minden évben visszajövök egy hideg, tejfeles meggylevesért" - mondta akkor a kutató, aki azóta is tartja fogadalmát.
“Igaz a legenda, Karikó Katalin itt szokta enni a meggylevest, és platánfa is még mindig áll” - erősítette meg a Ripostnak Véber Máté, a Hági étterem konyhafőnöke.
Az étterem étlapjáról lekerült a legendás meggyleves, így a kutató legutóbbi ottjártakor nem rendelhetett belőle - ez viszont hamarosan megváltozik. “Visszakerül az étlapra, de ez más lesz, mint az előző. Felújítottuk és nagyobb tesztelésnek vetettük alá, hogy mindenkinek elnyerje a tetszését” - mondja Máté.
Máté szívügyének tekinti, hogy újra kapható legyen a legendás leves. Kedvünkért elkészítette az új verziót.
A régi leves egy klasszikus, nagyon egyszerű recept volt: redukcióval, szegfűszeggel, cukorral, vízzel volt felfőzve a meggy. Aztán volt krémesítve, és úgy lettek hozzá adva a meggydarabok, a tetejére pedig cukrozott tejföl került
- árulta el Máté a Ripostnak, az előző leves receptjét.
Az új meggyleves a mai trendekhez van igazítva.
Karamell alapon készítünk most már egy meggyragut, amihez adunk fűszereket, mint például fahéjat, szerecsendiót. Ezután leturmixoljuk, és krémes állagúra készítjük. A meggydarabokat házilag készített aszalt meggyre, a tejfölt pedig fehércsokoládés mascarpone habra cseréltük. Díszítésként pedig egy étcsokoldés, homoszerű darabok került a tetejére
- részletezte konyhafőnök.
Korábban már készen tálalva kapták a vendégek a levest, de a felszolgálás módján is változtatott Máté és csapata, hogy sokkal látványosabb hatást érjenek el vele. “A tányéron a habot, a csokoládé- és az aszalt meggydarabokat kapják majd meg a vendégek, egy kiöntőben pedig a langyos meggylevest tálaljuk nekik. Ezt maguknak kell kiönteni” - árulta el Máté. Reméli, Karikó Katalinnak az új, 21. századi leves ugyanúgy kedvence lesz és megújítja fogadalmát.
A leves mi is megkóstoltuk. A korábbi, standard meggyleveskhez képest valóban egyedire sikerült. A krémes meggylé fanyar íze a habbal egy különleges ízvilágot alkot. “Ez mennyei!” - mondta kollégánk, megfogadva, ezután akárhányszor is viszi az útja Szegedre, - ahogy ő mondja - betér majd egy tál Karikó-levesért az étterembe.