INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.23.

Lopakodó veszély: 50 felett ezért kell szűrni

Nem foghatunk mindent a genetikára. Nagy árat fizet, aki semmibe veszi ezeket az orvosi tanácsokat.

Általában egy törés, sérülés alkalmával derül ki, hogy a betegnek csontritkulása van, pedig ez az elváltozás veszélyessé is válhat, ugyanakkor szűréssel és életmódváltással megelőzhető.

Mature,Woman,Having,Pain,In,Wrist,At,Home
Szűréssel és életmódváltással megelőzhető a csontritkulás. (Képünk illusztráció) Fotó: Pixel-Shot

„A csontritkulás kialakulása nem egy okra vezethető vissza” – mondta a Ripostnak Dr. Zomborszky Márton, a TritonLife Csoport ortopéd és traumatológus szakorvosa, aki számos csípő- és térdprotézis műtétet végzett már el, tehát „első kézből” találkozik a problémával.

Dr. Zomborszky Márton traumatológus szakorvos. Fotó: TritonLife 

A csont sűrűségét elsősorban a hormonrendszer befolyásolja, különösen 3 hormon. Az egyik a kalcitonin, ennek elsődleges feladata a vér kalciumszintjének csökkentése és az, hogy elősegítse a kalciumionok beépülését a csontokba. A másik a parathormon, ami a mellékpajzsmirigy fősejtjeiben termelődik és az a fő feladata, hogy a vérben megemelje a kalciumionok szintjét. Hatása ellentétes a kalciumcsökkentő kalcitoninéval. Emellett a D-vitamin határozza meg csontjaink állapotát. A vér kalciumszintje állandó, ezért ezek a hormonok befolyásolják, hogy a szervezetünkbe bekerülő kalciumból mennyi szívódjon fel és kerüljön a csontokba. Ennek az egyensúlynak a felborulása vezethet a csontritkuláshoz.

A csontsűrűséget ugyan befolyásolhatja a genetika, de rengeteget számít az életmód: javíthatja a megfelelő táplálkozás, a súlyzóval, erőkifejtéssel végzett izomerősítő edzések, illetve a különböző D-vitamin származékok szedése is. A masszív dohányzás és a krónikus alkoholfogyasztás, a különböző szteroid készítmények szedése és a D-vitamin felszívódását gátló szerek, gyógyszerek gyorsítják a csontritkulást. A cigarettában található vegyületek ugyanis megakadályozzák, hogy a csont hasznosítsa a kalciumot. A nagyivóknál szintén előbb alakul ki csontritkulás, ezáltal gyakoribbak és nehezebben gyógyulnak a csonttörések. A hölgyeknél a menopauza is szerepet játszik: az alacsony ösztrogénszint növeli az oszteoporózis kialakulását.

Aki elmúlt 50 éves vagy valamelyik veszélyeztetett csoportba tartozik, jobb, ha nem vár, csináltat egy DEXA-vizsgálatot. Ez a csontsűrűség mérésének legpontosabb módja, ami a röntgensugarak elnyelődésén alapuló mérés. Leggyakrabban a szivacsos csontállományban gazdag területeken nézik a csont állapotát, mint a csukló, az ágyéki csigolyák, a csípőtájék, a kézujjak és a sarok. Gyors és a szűréshez alkalmas a sarokcsont sűrűségét mérő ultrahangos készülék is. Ez azonban csak a kiindulópont: a diagnózis megállapításához, az állapot pontosabb meghatározásához elengedhetetlen a szérum kalciumszint, a szérum foszfátszint, a parathormon szint és a D-vitamin szint vizsgálata. A vizsgálat során megbecsülik a csonttörés rizikóját, hiszen a csontritkulás súlyosságának egyik fokmérője, hogy mekkora esélye van a betegnek csonttörés kialakulására a következő tíz évben.

Tehát a DEXA vizsgálat a csontjaink ásványianyag tartalmát mutatja meg, gyakorlatilag egy alacsony energiájú röntgen vizsgálat során, aminek mérése teljesen fájdalommentes. Attól függően, hogy milyen a csontritkulás mértéke, 1-3 évente érdemes kontrollvizsgálatot végezni. Ha normális az érték, akkor is érdemes három évente megismételni a vizsgálatot. A csontsűrűség vizsgálatra reumatológus, belgyógyász, gasztroenterológus, onkológus, endorkrinológus traumatológus és ortopédus adhat beutalót.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 sztárja hatalmas titkot árult el a házasságáról

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

mandiner.hu

Iszonyatos csapást mért Oroszország Ukrajnára, létfontosságú létesítmények semmisültek meg

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

travelo.hu

Videó: Ingyen nézhetitek meg ezt a díjnyertes, magyar természetfilmet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon

INSIDER

Váratlan bejelentés érkezett az üzemanyagárakról - Videó

INSIDER

Menczer Tamás: Csak a béke, csak a Fidesz - Videó