Létrehozva: 2023.12.05.

Kiderült, drágul-e idén a fenyőfa, meglepő a válasz

Már vágják a fenyőket a hazai ültetvényeken. Évente 1,8-2 millió darab karácsonyfa talál gazdára a most következő időszakban. Jó hír, hogy nem lesz hiány belük az idei szezonban sem és nagyjából ugyanannyiba kerül majd méterük, mint tavaly, esetleg minimális drágulást tapasztalhatunk.

Elkezdték kivágni a hazai piacra szánt karácsonyfákat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint. A választékban továbbra is megtalálható lesz a luc-, az ezüst-, és a nordmann fenyő, melyek nem drágulnak az előzetes hírek szerint.

fenyőfa, karácsonyfa
Évente 1,8-2 millió darab karácsonyfa talál gazdára ebben az időszakban. Fotó: Varga György

Főként ezeken a vidékeken termesztik a hazai karácsonyfát

Mintegy háromezer hektáron termesztenek fenyőfát, főleg Vas, Zala, Somogy megyében, de az Északi-középhegységben – a Mátra és a Bükk környékén –, valamint Nógrád megyében is sokan foglalkoznak ezzel a tevékenységgel-írja a NAK. A fák kitermelése jellemzően november második felében kezdődik meg, először a földlabdás fenyőfákkal, melyeket az exportra szánt fák követnek. Importként pedig főleg nordmann fenyő érkezik, a behozatal mennyisége jellemzően 500 ezer darab, de immáron a hazai nordmann-termelés is jelentős. A hazai minőség évről évre jobb, köszönhetően az egységes és jó minőségű szaporítóanyag és termesztéstechnológia használatának.

Miért előnyös igazi fenyőt venni?

Amíg a „karácsonyfák” nevelkednek, végig hasznosak a környezet számára: folyamatosan nitrátokat vonnak el a talajból és segítenek lelassítani a klímaváltozást, hozzájárulnak a levegő tisztításához. 10 év alatt egy hektáron 105 tonna oxigént termelnek és egy év alatt képesek megkötni 10-16 kg szén-dioxidot a levegőből. A kivágott fa helyére több csemetét ültetnek, így a rendszer hosszú távon is fenntartható. És nem mellesleg az ültetéstől a kivágásig tartó idő alatt munkahelyeket teremtenek. Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa értékesítési célú fenyőtermesztés, ez – ideértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaságnak ad munkát. Őket is segíthetjük a hazai fenyő választásával.

Ezt érdemes tudni a fenyőfafajtákról

Jellegzetes illata miatt a lucfenyőt tartjuk a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Népszerű, de közismert, hogy tűlevelei a meleg lakásokban hamar lehullanak. A másik kedvelt karácsonyfa az ezüstfenyő, ami a lucfenyő nemzetség tagja. A sűrű ágrendszerű fát dekoratívvá teszik a kékes-zöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, amelyek azonban nagyon szúrósak. Keresletük ezért a gyerekes családok körében valamelyest csökkent. A legnépszerűbb karácsonyfaféle a Kaukázusban őshonos nordmann. Szabályos alakú, tetszetős formájú, lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásban is hónapokig megmarad.

Ennyi lesz a fenyő méterára idén. Fotó: Varga György

Mennyiért lehet idén fenyőt venni?

A nordmann fenyőfák méterára 9-10 ezer forint között mozog majd, míg az ezüst-és lucfenyők esetében 5000-6000, illetve 3000-4000 forinttal kell kalkulálnunk méterenként. Aki nagy fát venne és spórolni is szeretne, annak itt egy tipp: idén is meghirdette az egyik legnagyobb bútoráruház a nagy akcióját, melynek keretén belül 9990 forintért juthatnak hozzá fenyőfához a szemfüles vásárlók- írja a Portfolio. A svéd bútoráruházban november 30-tól lesznek kaphatóak a fenyőfák, vélhetően mérettől független, egységáron.

Ennyi volt tavaly a karácsonyfa métere

A lucfenyőnek átlagosan 4-5 ezer forint volt métere, az ezüstfenyőé 5-6000, a nordmandért peidg méterenként 6-8000 forintot is elkértek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért