Létrehozva: 2023.12.12.

Milyen a biztonságos karácsonyi, világító dekoráció?

Nem csak a rezsiköltségek miatt nem mindegy mivel díszítjük fel a lakást. A saját egészségünk és az értékeink biztonsága érdekében is fontos, hogy jó minőségű legyen a karácsonyi dekoráció!

Egy rossz minőségű fényfüzér, világító dekoráció akár áramütést is okozhat, de ki is gyulladhat tőle a lakás. Sőt, már annyi is elég lehet egy karácsonyi balesethez, hogy rosszul használjuk az adott dekorációs elemet, például a beltérit kültéren. Ezekre kell figyelni a karácsonyi dekoráció vásárlásakor, illetve használatakor!

karácsony, karácsonyfa, karácsonyi díszek, karácsonyi otthon
Ilyen egy jó minőségű karácsonyi dekoráció! Fotó: Pexels

Sok a vacak karácsonyi dekoráció a piacon

Szinte minden évben végez valamilyen karácsonyi égőkkel, világító dekorációkkal kapcsolatos vizsgálatot az épp illetékes fogyasztóvédelmi hatóság, ami most az Igazságügyi Minisztérium. A tesztek során pedig gyakran találnak balesetveszélyes világító dekorációkat, melyek áramütést okozhatnak vagy kigyulladhatnak és lakástűz is lehet belőle. Annak érdekében, hogy ezek a veszélyek elkerülhetőek legyenek, a következőkre érdemes odafigyelni!

Inkább szaküzletben vásároljunk!

A világító dekorációs elemeket lehetőleg valamilyen szaküzletben érdemes megvenni, nem pedig a karácsonyi árusnál vagy a piacokon. Mielőtt kifizetünk valamit, ellenőrizzük, hogy a terméken van-e olyan címke, amin fel van tüntetve a gyártó neve, a termék azonosító jele vagy száma és legalább az alábbi fontos műszaki adatok:

  • frekvencia,
  • feszültség,
  • teljesítmény.

Az is fontos, hogy tartozzon a termékhez egy magyar nyelvű használati útmutató is. Ha egy üzletben, személyesen vásárolunk, alaposan vegyük szemügyre az adott terméket és ellenőrizzük le, hogy minden alkatrészén -a csatlakozódugón, vezetékeken, villogtató egységen- van-e valamilyen jelölés, merthogy ez kötelező. Ilyen jelölés lehet például a típusjel, modellszám vagy a műszaki adatok. Ha az alkatrészeken nincsenek jelölések, akkor inkább ne vegyük meg a díszt.

karácsonyi dekoráció, fényfűzér, dekor
Miből látszik, hogy valami jó minőségű? Fotó: Sofiaworld / Shutterstock

Miből látszik, hogy valami jó minőségű?

Például a vezetékek vastagságából: ha vékony a vezeték inkább meg se vegyük a dekorelemet. Hasonló a helyzet a hálózati csatlakozódugók esetében is. A nagyon kicsi csatlakozódugók áramütés-veszélyes helyzetet idézhetnek elő, ezért az ilyet meg sem szabad venni. Aki az interneten vásárol valamilyen világítós díszt, és csak a kiszállítás után derül ki, hogy a fenti kritériumoknak nem felel meg, annak inkább érdemes elállnia a vásárlástól és visszakérni a pénzét.

Ezekre is figyeljünk vásárláskor

A villogó fényű termékek legnagyobb veszélyforrása maga a villogtató egység. Ezzel kapcsolatban három dologra érdemes odafigyelni: két oldalról megnyomva ne essen szét, a be- és kimenő vezetékeket ne lehessen betolni vagy kihúzni a villogtató egységből, illetve az egység ki- és bevezető nyílásai ne legyenek éles szélűek.

A beltéri dekoráció nem való kintre!

Csak olyan füzér helyezhető el kültéren, amelynek címkéjén megtalálható az IP44-es jelölés (az IP utáni számok lehetnek nagyobbak is, egészen 67-ig). Ha a címkén csupán egy üres ház szimbólum látszik, akkor ez azt jelenti, hogy csak belső térben szabad használni! Az is fontos, hogy a kültérre szánt díszvilágítás szigetelése csak gumiból készülhet, PVC szigetelésű vezetékekkel készült füzéreket ne tegyünk az erkélyre, udvara, házfalra. Gumiszigetelésű vezetékek például a H03RN-F, H05RN-F, H07RN-F jelölésű vezetékek.

Egyéb, tűzmegelőzési tanácsok

Legyen bármennyire is jó minőségű egy fényfüzér, ha elmegyünk otthonról, mindig húzzuk ki a konnektorból. A tűzoltók azt tanácsolják, hogy ha már megtörtént a baj, de épp otthon vagyunk, az oltás előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a szobát, vagy akár az egész lakást, hogy elkerüljük a további baleseteket. Érdemes megfontolni LED-es világító berendezés vásárlását, mivel ezek egyrészt tartósabbak, másrészt minimális tűzvédelmi veszélyt jelentenek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ellepték a rendőrök a Határ utat: tömegverekedés volt a metróállomáson – Fotó

magyarnemzet.hu

Ukrajna egyesülhet Oroszországgal – állítja egy ukrán politikus

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Droidok" – Kiakadt a megcsalással vádolt énekesnő, Marics Peti tagad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban