INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.12.07.
Módosítva: 2023.12.07.

Ripost-kisokos: a legfontosabb tudnivalók a januárban induló REpontokról

Sok mindenre kell figyelni januártól. Mutatjuk, hogy a vásárlók, hogy nem károsítják magukat anyagilag az új REpont visszaváltó rendszerrel.

Január elsejétől jönnek a REpontok. Elsőkörben kétezer REpont automatát helyez el a nagyobb üzletekben a MOHU, amit a következő években hatezerre szeretnének bővíteni. Ezeken a helyeken lehet majd az új jelöléssel ellátott betétdíjas termékeket visszaváltani. Minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. 

Fontos kiemelni, hogy január elsejétől nagyon kell figyelni, mert még nem az összes említett csomagolású ital lesz visszaváltható. 

A gyártók június 30-ig kaptak haladékot, ezt követően viszont már csak olyan terméket hozhatnak forgalomba, amelyeket vissza lehet váltani a REpontokon. Ez azonban a kezdeti időszakra azt jelenti, hogy a boltok polcain lesznek olyan csomagolású italok, amelyek visszaválthatók és lesznek olyanok is, amelyek még nem. 

Milyen jelölést kell figyelnem?

2024. január 1-től azon palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal. Az alábbi jelöléseket kell tehát keresni 2024. január 1. után a 0,1-3l közötti kiszerelésű ásványvizes, üdítős, sörös, boros és szeszesital csomagolásokon, legyenek azok műanyag vagy üveg palackok vagy fém dobozok:

 

Ezeket a jelöléseket kell keresni a termékeken. Ha ezek nem szerepelnek rajta, akkor a csomagolás nem visszaváltható  Forrás: mohu.hu

Szintén nagyon fontos, hogy csak az ép, új logóval ellátott palackokat, sérülésmentes vonalkóddal lehet visszaváltani!

Mennyit lesz a betétdíj összege?

A rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az ún. többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban (ld. a fenti ábra 70 Ft-os példával). Ez a módszer az egyik leghatékonyabb környezetvédelmi szempontból, hiszen motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye a palackot, és annak anyaga újrafeldolgozható legyen a körforgásos gazdaságban.

Szentkirályi Alexandra egy videóban mutatta meg, hogy miként is működik majd a rendszer:

Készpénzt nem ad az automata

A visszaváltási folyamat során a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat milyen formában kéri megtéríteni:

• Utalvány: A visszaváltott palackok ellenértékét, az automata utalvány formájában nyomtatja ki, amely levásárolható, vagy készpénzre váltható az adott üzletben vagy üzletláncban.

• Utalás bankszámlára: az automatába épített vonalkód leolvasó segítségével a hamarosan elérhető applikációban a regisztrált ügyfél az elektronikus ügyfélkódjával telefonja segítségével azonosíthatja magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül az ügyfélprofiljában rögzített bankszámláján.

• Jótékonysági célú felajánlás: A visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával. Az egy adott időszak alatt így felajánlott összegek az időszak végeztével átutalásra kerülnek a kedvezményezett számára.

Hol találhatók majd a REpontok?

A jövő januárban életbelépő szabályozás szerint a visszaváltást kötelezően gépi úton (RVM, visszaváltó automata) kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer értékesítésből származik. A rendszerhez önkéntes alapon a kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak gépi visszaváltóként , amennyiben az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják. 

Ennek köszönhetően induláskor közel 2000, majd a partnerek fokozatos csatlakozásával tervek szerint fokozatosan 4-5000 boltban lesznek visszaváltó automaták. Az üzletek kézi visszaváltó pontként is csatlakozhatnak a rendszerhez, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani. A csatlakozás részleteiről a MOHU weboldalán található részletes információ.

Miért jó ez az egész?

Az új rendszer előnye, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg, fém és műanyagpalackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Az EU szabályozás előírja, hogy 2029-re 90%-nak kell lennie a pet palackok visszagyűjtési arányának.

2022 januárjában vezették be Szlovákiában a rendszert, ahol fokozatosan emelkedik a visszaváltás aránya. A balti államok tapasztalatai alapján elmondható, hogy akár 3 év alatt is elérhető az EU által célként kijelölt 90%-os visszaváltási arány.

Íme a témában készült korábbi videónk:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörűek és halálosan veszélyesek - őrülten szexi nők, akik megölték szerelmüket – fotók

metropol.hu

Megfagyott a levegő az utasokkal teli buszon: mindenki csak nézte, ami a lánnyal történik - videó

hirtv.hu

Energikus Trump kontra csoszogó Biden + videó

ripost.hu

„Hülye madár” – legenda osztotta ki Majkát

hirtv.hu

Tarlós István: Karácsony Gergely elhajtotta a bicskei pedofilügy támogatást kérő áldozatait + videó

origo.hu

Csókolózós videóban mutatta meg a vőlegényét Sydney van den Bosch

mindmegette.hu

Itt a zsugorflációs lista, amin a Lidl is érintett: fogkrém, tejszelet és kacsazsír is szerepel rajta

ripost.hu

PSG Ogli berágott: „Én tettelek híressé”

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

ripost.hu

Herceg Csabi durván odaszólt: „Ha őket istenítik, akkor én egy legenda vagyok”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Te láttad már az óriási változást a boltok polcain? - videó

INSIDER

Itt az első szigorítás a gyermekek védelmében: Pszichológiai alkalmassági vizsgálat jön a gyermekotthonok vezetőinél

INSIDER

Putyin szerint a NATO megtámadja Oroszországot

INSIDER

Lázár János: itt a közlekedési rezsicsökkentés! Mutatjuk a részleteket

INSIDER

Jó hírt kaptak a Balaton szerelmesei: csak egy dolog ronthatja el a nyári csobbanást

INSIDER

Bűz és kosz: a hűtőben rejtegette a tetemeket egy nő Újszilváson

INSIDER

Komoly változást tapasztalhatnak mától az Aldi vásárlói: ez mindenkit érint

INSIDER

Nem kegyelmez az időjárás: senki nem fog örülni annak, ami érkezik