INSIDER

Szerző Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2023.11.20.

Ragaszkodik magyarságához a népszerű hollandiai idegenvezető

Sorra fogadja a magyar csoportokat Törteli Nikolett, aki 15 éve él Hollandiában. Először bébiszitternek érkezett az országba, majd rájött, Hollandia ezer meg egy csodát tartogat számára. Itt ismerte meg férjét, mára pedig ő lett az ország első magyar idegenvezetője, aki a tulipános országba érkező külföldieket kalauzolja.

Szerző Kis Dalma Róza

A kiskunfélegyházi Törteli Nikolett 22 évesen, egy angol-magyar tanári diplomával a zsebében úgy döntött, hogy világot lát és kipróbálja magát bébiszitterként külföldön. Első úti célja Anglia volt, ám úgy alakult, hogy egy lány helyett beugorhatott Hollandiában. Niki akkor úgy döntött, hogy él a lehetőséggel és nem sokkal később már egy buszon zötykölődött Hollandia felé egy hátizsákkal.Ekkor még nem sejtette, hogy a következő otthona felé tart. 

Niki idegenvezetőként találta meg számításait Hollandiában  Fotó: Beküldött fotó

„Annyira magával ragadott ez az ország"

Niki Au-pair, azaz bentlakásos bébiszitter volt egy családnál. Ez a munka szinte mindig egy évre szól, így Nikinek is el kellett gondolkodnia, hogy hogyan tovább, és haza akar-e jönni. Őt azonban annyira elvarázsolta a tulipánok, kanálisok és bringások országa, hogy úgy érezte, még egy kicsit maradni akar. Ennek már 14 éve. 

Beköltöztem egy bérház egyik pici szobájába, ahol a folyosó másik felén egy magas szőke fiú lakott… rögtön barátok lettünk, együtt főztünk a közös konyhában jó kis magyar ételeket, mindenhova együtt mentünk, majd szerelem lett belőle, ennek már 14 éve és végül ő lett a férjem

– osztotta meg Niki a Riposttal, aki a gyermekfelügyelet után fordítással kezdett foglalkozni, mivel a hollandot gyorsan megtanulta a gyerekek között.

„Néhány év után kezdtem magam kicsit magányosnak érezni a számítógép előtt. Ezért döntöttem az ROC van Amsterdam iskola idegenvezető-képzője mellett, amit a mai napig egyedüli magyarként végeztem el, most pedig már oktatója is vagyok" – mesélt Niki, aki azóta egyetlen magyar idegenvezetőként mutatja be az országot a turistáknak. Hamar rátaláltak a magyar irodák is, így mostanra Niki rendszeresen fogad magyar csoportokat Hollandiában és mutatja meg nekik az egész ország szépségét. 

Bár sikeres és boldog Hollandiában a magyar édesanya, először neki sem volt egyszerű: meglepődve tapasztalta például, hogy Hollandiában nem árulnak a boltban túrót, tejfölt és gesztenyepürét sem, de a pirospaprika is világos narancssárga színű. Ettől függetlenül imádja ezt az országot, ahol mosolyognak, fütyörésznek bringázás közben a lakosok, dudorásznak a boltban és köszönnek a buszsofőrnek leszálláskor. 

Niki odavan a holland tisztaságért, a gyönyörű tulipánmezőkért és pozitivitásért, amit az embereken lát  Fotó: Beküldött fotó

„Soha nem kaptam bántást azért, mert magyar vagyok"

Nikiről, ha megtudják, hogy magyar akkor dicsérik az ország építészetét és a gyönyörű tájakat. Úgy tapasztalta, hogy egy keveset mindenki tud Magyarországról kint, de vannak rendszeresen járnak nyaralni Magyarországra. 

A hollandok a tapasztalatom szerint nem azt nézik, hogy ki honnan jön, hanem, hogy mit tud hozzátenni a „nagy egészhez”. Nálam az, hogy magyar vagyok, az ő szemükben másodlagos, azt nézik, hogy jól tudok tanítani, a hallgatóim kiváló eredményeket érnek el, a vizsgafelkészítő csoportjaim mindig tele vannak

– fejtette ki az idegenvezető, akinek óriási álma vált valóra azzal, hogy felkérték oktatónak. Niki gyakorlati idegenvezetést tanít és ő az első és egyetlen a tanári karban, aki nem holland. Szívügye azonban a magyar csoportok fogadása, ugyanis küldetésének érzi, hogy bennfentesként ő mutathassa meg a magyaroknak Hollandia szépségét. 

„Néha rám jön a honvágy, amit főleg abból érzek, hogy nagyon nyugtalan leszek. Valami elkezd hiányozni, amit nem tudok megfogalmazni. Olyankor tudom, hogy haza kell mennem pár napra feltöltődni" – tette hozzá Niki, aki kint alapított családot is, ám gyermekeihez kizárólag magyarul beszél születésük óta és folyamatosan tanít nekik a magyar ünnepekről és szokásokról.

A magyar húsvét borzasztóan tetszett nekik, nagyon kuncogtak a hollókői locsolkodós videókon, majd a kisfiam már indult is a vizes vödörért. Szeretnek Magyarországon lenni, ha ott vagyunk, alig akarnak visszajönni.

– mesélte vidáman az édesanya, aki nem csak gyermekei nyelvtudásával foglalkozik, de saját magát is szinten tartja magyarból, így 15 év után semmilyen akcentusa nincs, mintha csak indult volna a Népligetből az ismeretlen felé.

 

Szerző Kis Dalma Róza

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újra durva eső csapott le Dubajra, ismét megbénult a reptér

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria