Létrehozva: 2023.11.23.

Kiderült, milyen nemű a MI – egy magyar tiktokernek árulkodott

Sokakat elgondolkodtat az egyik népszerű, mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó magyar tiktoker videója. Petruzsán Olivér csak poénból, élő adásban kérte a mesterséges intelligenciát, hogy ábrázolja magát. Miután meglátták az eredményt, szinte valamennyien megdöbbentek.

Amióta a mesterséges intelligencia teret nyert és a köztudatban van, megosztja a közvéleményt: van, akik szerint az emberek jobbkeze, “asszisztense” lehet a munkában és a mindennapokban is. Mások viszont egyenesen veszélyesnek tartják - köztük a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is. A mesterséges intelligencia (MI) ellenzői szerint veszélyes: ha már most megtehetné, nemcsak a munkánkat venné el, hanem az emberiséget is elpusztítaná.  

Vajon mi lehet a MI döntésének az oka? / Illusztráció: pexels.com
Vajon milyen lesz az emberiség viszonya a mesterséges intelligenciával a jövőben? (Képünk illusztráció) Fotó: pexels.com

Petruzsán Olivér az első tábor véleményét osztja. Még csak 20 éves, de már ilyen fiatalon képes volt elsajátítani a MI kezelésének fortélyait. Olyannyira mesterévé vált, hogy mára Lee O Rusan művésznéven logókat készít, retusál és magyar hírességeket, polgármestereket formál át MI-képgenerálóval főgonoszokká, jedivé vagy épp a Hupikék törpikék egyik figurájává.  

Mindenkit érdekel ez a kérdés

Az egyik TikTok-bejegyzését még csak kedden posztolta, de alig egy nap alatt hatalmasat robbant a neten: már 120 ezren látták. Az egyik népszerű generatív mesterséges intelligencia programot hívta segítségül, hogy élő TikTok-adásban megkérje, mutassa meg, hogyan képzeli el magát emberként. Az eredmény mindenkit megdöbbentett: több képet is generált magáról, ám ezek mindegyike fehér bőrű, kék szemű nő volt.  

Az MI-nek utasításokat, úgynevezett promtokat kell adni, hogy kezelni tudjuk. A MI-modelleknek széles választéka van, amelyek közül ő az egyik legfejlettebbet használta. 

- A gép előtt ültem otthon és a kommentelőkkel viccelődni kezdtünk arról, hogyan nézhet ki a MI, és gyorsan nyomtam egy promptot, hogy készítse el saját magát. Rendesen meglepődtünk, hogy mindegyik képen csak fehér bőrű, kék szemű nőként képzeli el magát...  Semmi konkrétumot nem adtam meg a parancsban, csak azt angolul, hogy "show us how AI looks like". Furcsa volt  árulta el, hogyan készültek a mesterséges intelligencia képei. Miután véget ért az élő, otthon újra tesztelte a programot, biztos, ami biztos. Az eredmény ugyanaz lett. 

Petruzsán Olivér videóját itt tudod megtekinteni.

Rejtély, miért nőnek gondolja magát 

Vajon miért nőként látja magát a mesterséges intelligencia? A MI művész és a szakértők is csak tippelni tudnak. 

- A kommentelőim közül többen is megemlítették, hogyha csak a ChatGPT-vel beszélgetnek, akkor nekik is inkább elsőként egy női arc jut eszükbe. Szerintem az MI is úgy ítélhette meg a saját adatbázisa alapján, ha így mutatja meg magát, barátságosabban néz ki  vélekedett. 

Ezt mondja a szakember

Keleti Arthur, kiberbirtok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója a Ripost kérésére próbálta megfejteni a különös jelenséget.  

"Nekem is az a tapasztalatom, hogy inkább nőként jeleníti meg magát az MI. Az idei Informatikai Biztonság Napjára megkérdeztem tőle, hogy milyen az, amikor a mesterséges intelligencia embert álmodik. Válaszként többfajta arcot is generált, többségében nőkét. A nemválasztásában az "álom" lehetett a kulcsszó, ami talán arra sarkalta, hogy női karaktert mutasson meg. Az álmodást valószínűleg összekapcsolja a finomabb, érzékibb arcokkal, amelyek inkább nőiesek árulta el a szakértő. 

Megmutattuk neki a tiktokos videóját és az utasítást is. Azt mondja, az intelligenciának megmutatott képi anyagok  amelyekkel tudással, ismerettel vértezték fel, vagyis betanították  miatt ábrázolta magát robotnőnek.  

A sztereotípiák is közre játszhattak a “döntésében”, így kevésbé absztrakt, jobban el tudjuk őt képzelni. Ha például most beírod a Google-be, hogy AI (a mesterséges intelligencia angolul – a szerk. ) és megnézed a képeket, akkor elég sok olyan illusztrációt látsz, ahol egy ilyen robot és egy női arc keveredik - persze ezek egy része már most is AI-generált, de az ember és illusztráció stockfotókon valódi emberi (főleg női) arcok és robotok együtt láthatóak. A mesterséges intelligencia fogalmának jobb érthetőségére a sci-fi illusztrációk és filmek is gyakran használják ezt a “robot és nő együtt” közös formanyelvet. Az azonban egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia is lehet részrehajló, sokat kell még dolgozni rajta, hogy kevésbé legyen az

zárta magyarázatát a Ripostnak Keleti Arthur.  


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

magyarnemzet.hu

Újabb lépés történt a magyar hadiipar fejlesztésében

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria