Létrehozva: 2023.11.23.

Kiderült, milyen nemű a MI – egy magyar tiktokernek árulkodott

Sokakat elgondolkodtat az egyik népszerű, mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó magyar tiktoker videója. Petruzsán Olivér csak poénból, élő adásban kérte a mesterséges intelligenciát, hogy ábrázolja magát. Miután meglátták az eredményt, szinte valamennyien megdöbbentek.

Amióta a mesterséges intelligencia teret nyert és a köztudatban van, megosztja a közvéleményt: van, akik szerint az emberek jobbkeze, “asszisztense” lehet a munkában és a mindennapokban is. Mások viszont egyenesen veszélyesnek tartják - köztük a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is. A mesterséges intelligencia (MI) ellenzői szerint veszélyes: ha már most megtehetné, nemcsak a munkánkat venné el, hanem az emberiséget is elpusztítaná.  

Vajon mi lehet a MI döntésének az oka? / Illusztráció: pexels.com
Vajon milyen lesz az emberiség viszonya a mesterséges intelligenciával a jövőben? (Képünk illusztráció) Fotó: pexels.com

Petruzsán Olivér az első tábor véleményét osztja. Még csak 20 éves, de már ilyen fiatalon képes volt elsajátítani a MI kezelésének fortélyait. Olyannyira mesterévé vált, hogy mára Lee O Rusan művésznéven logókat készít, retusál és magyar hírességeket, polgármestereket formál át MI-képgenerálóval főgonoszokká, jedivé vagy épp a Hupikék törpikék egyik figurájává.  

Mindenkit érdekel ez a kérdés

Az egyik TikTok-bejegyzését még csak kedden posztolta, de alig egy nap alatt hatalmasat robbant a neten: már 120 ezren látták. Az egyik népszerű generatív mesterséges intelligencia programot hívta segítségül, hogy élő TikTok-adásban megkérje, mutassa meg, hogyan képzeli el magát emberként. Az eredmény mindenkit megdöbbentett: több képet is generált magáról, ám ezek mindegyike fehér bőrű, kék szemű nő volt.  

Az MI-nek utasításokat, úgynevezett promtokat kell adni, hogy kezelni tudjuk. A MI-modelleknek széles választéka van, amelyek közül ő az egyik legfejlettebbet használta. 

- A gép előtt ültem otthon és a kommentelőkkel viccelődni kezdtünk arról, hogyan nézhet ki a MI, és gyorsan nyomtam egy promptot, hogy készítse el saját magát. Rendesen meglepődtünk, hogy mindegyik képen csak fehér bőrű, kék szemű nőként képzeli el magát...  Semmi konkrétumot nem adtam meg a parancsban, csak azt angolul, hogy "show us how AI looks like". Furcsa volt  árulta el, hogyan készültek a mesterséges intelligencia képei. Miután véget ért az élő, otthon újra tesztelte a programot, biztos, ami biztos. Az eredmény ugyanaz lett. 

Petruzsán Olivér videóját itt tudod megtekinteni.

Rejtély, miért nőnek gondolja magát 

Vajon miért nőként látja magát a mesterséges intelligencia? A MI művész és a szakértők is csak tippelni tudnak. 

- A kommentelőim közül többen is megemlítették, hogyha csak a ChatGPT-vel beszélgetnek, akkor nekik is inkább elsőként egy női arc jut eszükbe. Szerintem az MI is úgy ítélhette meg a saját adatbázisa alapján, ha így mutatja meg magát, barátságosabban néz ki  vélekedett. 

Ezt mondja a szakember

Keleti Arthur, kiberbirtok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója a Ripost kérésére próbálta megfejteni a különös jelenséget.  

"Nekem is az a tapasztalatom, hogy inkább nőként jeleníti meg magát az MI. Az idei Informatikai Biztonság Napjára megkérdeztem tőle, hogy milyen az, amikor a mesterséges intelligencia embert álmodik. Válaszként többfajta arcot is generált, többségében nőkét. A nemválasztásában az "álom" lehetett a kulcsszó, ami talán arra sarkalta, hogy női karaktert mutasson meg. Az álmodást valószínűleg összekapcsolja a finomabb, érzékibb arcokkal, amelyek inkább nőiesek árulta el a szakértő. 

Megmutattuk neki a tiktokos videóját és az utasítást is. Azt mondja, az intelligenciának megmutatott képi anyagok  amelyekkel tudással, ismerettel vértezték fel, vagyis betanították  miatt ábrázolta magát robotnőnek.  

A sztereotípiák is közre játszhattak a “döntésében”, így kevésbé absztrakt, jobban el tudjuk őt képzelni. Ha például most beírod a Google-be, hogy AI (a mesterséges intelligencia angolul – a szerk. ) és megnézed a képeket, akkor elég sok olyan illusztrációt látsz, ahol egy ilyen robot és egy női arc keveredik - persze ezek egy része már most is AI-generált, de az ember és illusztráció stockfotókon valódi emberi (főleg női) arcok és robotok együtt láthatóak. A mesterséges intelligencia fogalmának jobb érthetőségére a sci-fi illusztrációk és filmek is gyakran használják ezt a “robot és nő együtt” közös formanyelvet. Az azonban egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia is lehet részrehajló, sokat kell még dolgozni rajta, hogy kevésbé legyen az

zárta magyarázatát a Ripostnak Keleti Arthur.  


 

 

origo.hu

Magyar Péter megtámadott, megütött egy embert és ellopott egy telefont

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

borsonline.hu

Csillagkörkép: nekik lesz a legjobb júliusban - Te köztük vagy?

hirtv.hu

Ripost: Szemtanúk szerint Magyar Péter megütött egy embert

ripost.hu

„Nagyon le van lakva szerencsétlen” – Kulcsár Edina felismerhetetlen, durván beszóltak neki a követői

hirtv.hu

Ripost: Addig balhézott Magyar Péter, míg ki nem dobták egy fővárosi szórakozóhelyről

ripost.hu

Mégsem a bíró a hibás! Egy mosdókagylóban dőlt el a magyarok sorsa az Eb-n

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha kukacos cseresznyét eszel

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

ripost.hu

Zseni vagy, ha megoldod: az emberek 90 százaléka elbukja ezt a tesztet!

ripost.hu

Beleszálltak a magyar válogatottba, keményen leszólták Marco Rossi csapatát

ripost.hu

Sorsdöntő lesz a júniusi telihold, ennek a három csillagjegynek gyökeresen megváltozik az élete

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Eddig tartott a nyár: hidegfront vet véget mindennek

INSIDER

A Vámpírok bálja budapesti előadásán a mélybe zuhant egy színész, súlyosan megsérült

INSIDER

A főboszorkány dermesztő jóslata: így forgatja fel életünket a nyári napforduló

INSIDER

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja