Létrehozva: 2023.11.17.

Budapest 150 éves lett, különleges programokkal ünnepel a főváros

Százötven éve, 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest. Az évforduló alkalmából változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a fővárosban. Budapest 150. születésnapja alkalmából újranyit a Merlin Színház, az emberek birtokba vehetik a Városháza udvarát, valamint sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között.

Budapest 150. születésnapja alkalmából a Fővárosi Önkormányzat ünnepi díszközgyűlést tart pénteken a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen adják át a Budapestért-díjakat, a Pro Urbe Budapest-díjakat és a Budapest Díszpolgára elismeréseket.

Az évforduló alkalmából péntektől megnyílik a Városháza park passzázsa, amely összeköti a Károly körút és a Városház utca közötti kapukat. Az új sétányt sötétedés után fényinstalláció teszi még látványosabbá az ünnep alkalmából.

A születésnapra megnyílik a Városháza udvara is. Az idelátogatók plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit: 151 magyar illusztrátor alkotott meg egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig a főváros történetéből. A The Budapester alkotásai mellett Budapest Hősei is bemutatkoznak: a főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki egy-egy elismert kollégájukat, akik plakátokon keresztül mesélnek munkájukról.

A pénteki programokat gálaest zárja a Vígszínházban.

Budapest
Budapest / Fotó: Jo Stolp képe a Pixabay -en.

A Városháza is megnyitja kapuit. Az emlékév alkalmából huszonhárom kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény fejezeteit a TÁP Színház közreműködésével egy felolvasáson mutatják be a közönségnek szombaton.

Az ünnepre tizenkét év után újra megnyitja a kapuit a Merlin Színház, ahol színházi előadás, slam poetry est, kiállítások, beszélgetések várják az érdeklődőket.

Az esti órákat zenei produkciók töltik meg a Városháza udvarán Dj Palotai és Barabás Lőrinc közreműködésével. Emellett a hétvégén is közlekedik a bulivillamos a 49-es vonalán, ahol dj-szettekre lehet táncolni.

A Merlin Színház programjai ingyenesek, de regisztrációkötelesek az ÉnBudapestem applikáción keresztül, ugyanez vonatkozik a bulivillamos járataira.

A szervezők tájékoztatása szerint a Főváros egyéb intézményei is ünnepelnek, különleges előadással készül a Budapesti Fesztiválzenekar és születésnapi program lesz a Budapesti Történeti Múzeumban is. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pedig 150 forintos születésnapi jegyet kínál az ünnep alkalmából pénteken a BudapestGO alkalmazásban.

A Filmió is készül a születésnapra, kínálatában vasárnapig három film, a Budapest retro első része, a Budapest, amiért szeretem című alkotás, valamint az I love Budapest című film ingyenesen látható.

Egy különleges, a főváros történelmét bemutató film is készült az évfordulóra. Az Animatiqua stúdió Budapest születése című mintegy negyedórás, több száz régi fényképből készült alkotása itt megtekinthető:

Az ünnep alkalmából a Viber alkalmazásban fellelhető "Budapest150" matricacsomaggal pedig humoros, történelmi és romantikus matricákkal üzenhetnek egymásnak a felhasználók.

További részletes információk a születésnapnak dedikált weboldalon, a boldogszuletesnapotbudapest.hu-n találhatóak – írja az MTI.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki