INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.10.10.

Jó hírek érkeztek kedden reggel! Szeptemberben tovább zuhant az infláció

Az augusztusi 16,4 százalékos értékhez képest jó pár százalékot esett ismét az infláció.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményben ismertette kedden reggel a szeptemberi inflációs adatokat. A hivatalos számok azt mutatják, hogy míg augusztusban 16,4 százalékos volt a drágulás, addig szeptemberben 12,2 százalékra zuhant, ez több mint 4 százalékkal kedvezőbb értéket jelent, és egyben azt is, hogy az elmúlt kilenc hónapban most zuhant a legnagyobbat az infláció mértéke.  

spar
bevásárlás
bolt 
kosár
Fotó: KALLUS GYORGY / Világgazdaság

Különösen kedvező fordulat azonosítható az élelmiszerárak alakulásában: míg éves alapon a Kormány már harmadára – a 2022 decemberében látott 44,8 százalékról 15,2 százalékra – csökkentette a szankciós élelmiszerinfláció mértékét, addig szeptemberben az előző hónaphoz képest az élelmiszerek már olcsóbbá váltak.

A magyar kormány tavaly év végén azt ígérte, hogy olyan intézkedéseket hoznak, amelyek segítségével egyszámjegyűvé válik az infláció mértéke az év végére. Úgy tűnik, hogy a kormány intézkedései sikeresnek bizonyultak, a szakemberek várakozásai szerint már akár októberben, de legkésőbb novemberben tíz százalék alá zuhanhat a drágulás. Ezt a feltételezést támasztják alá a szeptemberi adatok is.

Online árfigyelő rendszer

Letörte az árakat a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett és Magyarország Kormányával közösen kifejlesztett online árfigyelő adatbázis. Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető honlapon hat kiskereskedelmi lánc mintegy 1200 boltjában, összesen 62 termékkategóriában hasonlíthatják össze a napi fogyasztói árakat a látogatók. Az árfigyelővel a vásárlók megtalálhatják a legjobb ajánlatokat és lehetőségeket. Ezáltal pénzt és időt spórolhatnak meg a vásárlásaik során.

Az online árfigyelő bevezetése óta jól mérhetően csökken az élelmiszer-infláció, ami azt jelenti, hogy működnek az infláció letörésére hozott kormányzati intézkedések. A kötelező akciók és az online árfigyelő bevezetésének hatékonyságát több elemzés alátámasztja. Az üzletek árainak egyszerűbb összehasonlíthatósága árversenyt indított el a kereskedelmi láncok között, aminek az az eredménye, hogy az élelmiszerek ára folyamatosan csökken és az infláció is mérséklődik. Negyedév alatt 27 alapvető élelmiszer közül 19 ára csökkent 5 és 31 százalék közötti értékkel.

Kötelező akciózás

A családok védelme és a gazdaság helyreállítása érdekében döntött úgy a kormány, hogy júniustól bevezeti a kötelező akciózás intézményét. 

A kötelező akciózás legfontosabb tudnivalói:

  • Akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam, vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam.
  • 20 akcióköteles termékkategóriát határoztak meg, ezek többek közt a következők: baromfihús; sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs, egyéb gabonafélék; friss gyümölcs; friss zöldség; készételek, fűszerek, ételízesítők.
  • A kereskedő köteles az akciós időszakban termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában, az előző 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább 15 százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni.

Az intézkedés hozzájárul, hogy a szankciós élelmiszer-infláció, melyet a célzott intézkedések már eddig is a felére csökkentettek, még tovább csökkenjen, ezzel is elősegítve, hogy az infláció év végére egyszámjegyűre mérséklődjön.

Csökken az üzemanyagok ára is

Az üzemanyagárak moderálása, így a családok és a gazdaság megvédése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szeptember 26-án egyeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, köztük a MOL-lal, amelyen az olajipari szereplők együttműködésükről biztosították a Kormányt. A MOL továbbá azt is rögzítette, hogy eltökélt a regionális viszonylatban is versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett. Megállapítható, hogy az egyeztetés óta az üzemanyagárak kedvező irányba változtak, hiszen az akkor tapasztalt 

átlagosan 660 forintos benzin és 681 forintos gázolaj árhoz képest október 11- től átlagosan a benzin ára 610 forintra, míg a gázolaj ára 660 forintra mérséklődhet. Ezzel összességben 50 forinttal lehet olcsóbb a benzin és 21 forinttal a gázolaj ára.

- olvasható a minisztérium közleményében. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haspólóban mutogatja magát a vadítóan szexi Tóth Andi - képek

origo.hu

Sokkoló fotó került elő Csernobilról

metropol.hu

Magyar válogatott focistára hajt a Manchester United: Marco Rossi kulcsembere a kiszemelt

mandiner.hu

Francia sokk: az Európai Bizottság szemében Orbán Viktor rosszabb, mint a Hamász

ripost.hu

Gyászol Koltai Róbert: „Még fel sem tudtam fogni”

hirtv.hu

180 fokos fordulatot vett Geert Wilders?

origo.hu

Eddig nem hallott részleteket mesélt a börtönéletről az RTL Klub sztárja

mindmegette.hu

Itt az egytálételek császára: ha így készíted a brassóit, mind a tíz ujjad megnyalod utána

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

kviz.mandiner.hu

Ezzel a játékkal most e-book olvasót vagy akár repülőjegyet is lehet nyerni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb baloldali politikus állhat bíróság elé erőszakos bűncselekmény miatt

INSIDER

Brüsszel már márciustól ránk akarja sózni a migránsok tízezreit

INSIDER

Karácsony próbálja mismásolni botrányait, de a "levágásra ítélt pulykákat" nehéz lesz átvernie

INSIDER

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka,, itt követheted élőben

INSIDER

Rémálommal üzent apja szelleme Nellinek: megmentette az életét – fotók

INSIDER

Rétvári Bence: a szigorításoknak köszönhetően ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint a baloldali kormány idején

INSIDER

Így fogyhatsz ugrálás és futás nélkül: megdöbbentő eredményeivel hódít a Ringa Dance

INSIDER

Folyamatos aggodalom az életük: fél szívvel született a kis Bogi