
Őszi gombaszezon: íme 8 tévhit, amin az életed múlhat
Aki a természetben töltené mostanában a szabadidejét, vigyen magával egy papírzacskót vagy kosarat is, mert bőven lesz mivel megtöltenie. Ilyentájt ugyanis sok gombafaj bújik elő, amiknek a gyűjtésekor a következőkre érdemes figyelni.
A gombák tömeges megjelenése főleg az eső mennyiségétől függ, amiből mostanában volt egy kevés. Mivel a csapadékosabb időjárást szárazabb, naposabb követte, mostanában érdemes lehet gombagyűjtésbe kezdeni. Eközben viszont jó ha tisztában vagyunk ezekkel a gombák felismerésével, minősítésével, elkészítésével kapcsolatos tévhitekkel.

Ezek a gombagyűjtés általános szabályai
Gombát bárki gyűjthet Magyarországon, kivéve ha azt a terület tulajdonosa megtiltja. Ezen kívül elzárt területen, bejárást tiltó táblák esetén sem szedhető gomba, vagy csak külön engedéllyel. A védett, természeti oltalom alatt álló gombákat pedig mindenhol tilos gyűjteni. Fontos szabály még, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosan ismerünk! Ha pedig ismeretlen gombát látunk, inkább ne szedjük le. Mivel a halálos mérgezések szinte kivétel nélkül a gyilkos galócához kötődnek (fehér lemezű, galléros, bocskoros gomba), ezért az is fontos, hogy minimum ezt az egy gombát felismerjük és ne tévesszük össze semmivel! A legbiztosabb módja a gombamérgezés elkerülésének pedig továbbra is az, ha gombászás után bevizsgáltatjuk a zsákmányt egy szakemberrel! Emellett pedig nem árt az sem, ha tisztában vagyunk a következő, gombákkal kapcsolatos tévhitekkel.
Hol találhatjuk meg a hozzánk legközelebb eső szakembert?
A Fortissima Fungus gombaismereti platform segíthet a gombászoknak a legközelebbi szakellenőr megtalálásában. Ehhez az általuk készítettünk interaktív, térképes gombaszakellenőr keresőt érdemes használni, aminek az alapját a Pest megyei Kormányhivatal táblázata biztosította. A térkép itt érhető el.

Ezek a leggyakoribb, gombával kapcsolatos tévhitek
1. Tévhit: a kalapbőr lehúzásával a gombát méregteleníteni lehet.
- A valóság ezzel szemben az, hogy a gyilkos galóca a kalapbőr lehúzása és forrázása után is megtartja méreganyagát – írja a termeszeti.hu. Aki pedig ilyen gombát fogyaszt, akár bele is halhat.
2. Tévhit: csak az a gomba mérgező, amelynek húsa vágáskor elszíneződik vagy megkékül.
- A valóság ezzel szemben az, hogy a gyilkos galóca húsa fehér marad, ha megvágjuk, míg például a narancssárga tejet eresztő, bizarr zöldre színeződő rizike ehető gomba.
3. Tévhit: a mérgező gombák külsőre is taszítóak, nyálkásak, büdösek vagy nagyon színesek.
- A valóság ezzel szemben az, hogy a legveszélyesebb galócafélék többnyire kifejezetten szép gombák.
4. Tévhit: a gomba főzővizébe mártott kanál elszíneződése vagy az ezüstkanál megfeketedése figyelmeztet a mérges gomba jelenlétére.
- A valóság ehhez képest az, hogy ennek az oxidációs folyamatnak semmi köze a gomba ehető vagy mérges voltához.
5. Téves: a mérgek főzéskor lebomlanak és így forrázva minden gomba jó.
- Ez sajnos egyáltalán nem igaz, ahogy a pucolás sem méreg-mentesít, úgy a forrázás sem.
6. Tévhit: a nyersen jó ízű gomba nem mérgező.
- Ez ugyanúgy hamis állítás, mint az, hogy a mérges gombák csúnyák. Ahogy a gomba esztétikája, úgy a szaga vagy az íze sem árulkodik feltétlen arról, hogy mérgező-e az adott példány.
7. Tévhit: a petrezselyem és a hagyma színe megváltozik a mérgező gombától.
- Sokan még mindig azt hiszik, hogy ha véletlenül mérgező gomba került a fazékba, akkor azt a hagyma vagy a petrezselyem lebuktatja. Ez sajnos nem így van.
8. Tévhit: a csiga vagy rovar által megrágott gombák ehetők.
- Ez ugyancsak helytelen állítás, a csiga ugyanis az amatoxin nevű mérget le tudja bontani, de az ember és a melegvérű állatok nem.






