Létrehozva: 2023.10.07.

Országos programokkal hívják fel a nők figyelmét egy nagyon fontos dologra

Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Többek között erre igyekeznek felhívni a figyelmet minden év októberében, a mellrák elleni küzdelem hónapjában.

A mellrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Magyarországon évente mintegy 8.000 új megbetegedést és 2.100-2.200 közötti halálesetet tartanak nyilván. Azonban a szűrésekkel sokat tehetünk, hogy még idejében felismerhessük és kezelhessük a daganatokat. Erre hívják fel a figyelmet különböző programokkal idén októberben. Mutatunk ezek közül néhányat.

mellrák
A szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem hónapjában. Fotó: KISS ANNAMARIE / Hajdú-Bihari Napló

Ezt érdemes tudni a mellrákról

Az emlőrák a nők körében a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés, amit a WHO (Egészségügyi Világszervezet) számon tart. Éppen ezért a különböző szervezetek, aktivisták, túlélők az egész októberi hónapot a mellrák elleni küzdelemnek szentelik. A kampány során igyekeznek felhívni a figyelmet a szűrések és az önvizsgálat fontosságára, hiszen a betegség korai felismerése életet menthet! Ezért sem lehet elégszer kiemelni, mennyire fontos a preventív jellegű vizsgálatok mellett folyamatosan figyelni a testünket és bármilyen elváltozás tapasztalása esetén azonnal orvoshoz fordulni-írja a dunaharasztionline.hu. 

Magyarországon a veszélyeztetett életkorú 45-65 év közötti nők meghívó levelet kapnak ingyenes szűrővizsgálaton való részvételre. Ebben a kiemelt életszakaszban a megbetegedések száma magasabb, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabb életkorú nőknél nem jelenhet meg az emlőrák. Azoknál a nőknél pedig a rizikófaktor magasabb, akiknek a felmenőik között korábban már kialakult mellrákos megbetegedés.

Ezeket a tüneteket érdemes figyelni

Célszerű minden hónapban ugyanabban az időpontban elvégezni egy rutinszerű önvizsgálatot magunkon, hívja fel a figyelmet a WHO azaz az Egészégügyi Világszervezet. Eközben a következő tüneteket érdemes figyelni:

  • csomó a mellben vagy a hónaljban
  • túlságosan megduzzadt, kemény mell
  • ekcémának tűnő bőrpír megjelenése

Aki ezekhez hasonló elváltozást észlel a testén, minél előbb keressen fel egy orvost (háziorvos, nőgyógyász). Az emlőszűréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat pedig itt lehet megtalálni.

Ilyen programokat szerveznek idén a mellrák elleni küzdelem jegyében

Budapesten az Egészség Hídja Összefogás október 8-án tartja a szokásosan, évente megrendezett, mellrákkal kapcsolatos eseményét, ami a Lépésről lépésre nevet viseli. Ennek keretében előadások, kerekasztal beszélgetések lesznek a budapesti Marriott Hotelben, napnyugtakor pedig rózsaszínre világítják ki a Szabadság-szobrot és a Széchenyi Lánchidat, a figyelemfelhívás jegyében. A hagyományok szerint sétát is szerveznek zenés felvezetéssel. Az esemény részletei itt találhatók.

Székesfehérváron október 7-én, szombaton lesz mellrák elleni séta a belvárosban. A kezdeményezés célja változatlan: felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokon való részvételre, ami akár életmentő is lehet. A résztvevők 9 órától gyülekeznek az Országalmánál, majd a 10 órakor kezdődő megnyitó után indul a séta a Fő utcán. A részletek itt olvashatók.

Győrben október 8-án szerveznek futást a mellrák elleni küzdelem jegyében. Három távon lehet indulni: 6,9 és 3,8 kilométeren futva vagy részt lehet venni egy 2,5 kilométeres közösségi sétán is. Az esemény leírása itt található.

Sopronban Küzdelem az emlőrák ellen címmel mammográfiás szűrőnapokat tartanak a Soproni Gyógyközpontban minden pénteken 8 és 12 óra között, behívólevél és időpont egyeztetés nélkül-írja a kisalfold.hu.

Szigetváron figyelemfelhívó sétát szervez a Dobcat test &Lélek Egyesület október 8-án. A séta egyben adománygyűjtés is, a befolyt összegből egy vidéki kórház onkológiai osztályát szeretnék támogatni. Gyülekező a Zrínyi téren lesz 11:00 órakor. Minden résztvevőt arra kérnek rózsaszínben menjen.

A Nyíregyházi járásban működő Egészségfejlesztési Iroda immár ötödik alkalommal szeretné felhívni a figyelmet az időben, és rendszeresen elvégzett szűrővizsgálat fontosságára egy városi séta keretében 2023. október 10-én. Az ezzel kapcsolatos részletek itt olvashatók.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a magyar testépítő legenda

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk