Létrehozva: 2023.10.09.

Hatalmas elismerés: díjazták Vizi E. Szilvesztert és Tordai Terit

A Magyar Batthyány Alapítvány átadta a 2023. évi gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat.

Számos jelölés érkezett a negyedik alkalommal odaítélt díjakra, de végül sikerült nyerteseket hirdetni. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Szent István-renddel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas magyar orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia rendes tagja kapta a gróf Batthyány Lajos-díjat; illetve Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes-és kiváló művész vehette át a gróf Zichy Antónia-díjat – mindkettőt Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke adta át.

Ezeket a díjakat olyan személyek kaphatják, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

Idén Boldog Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából a Magyar Batthyány Alapítvány emléklapokat is átadott azon személyeknek, akik kiválóságuk révén a politika, a művészet, a civil élet, az egyház és az orvostudomány területén kiváló eredményeket értek el.

Az Alapítvány idén is egy Batthyány Lajos idézetet választott mottójának:

...személyes érdekeit a közjónak alávetni mindenki tartozik...

Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony a köszöntőjében az alábbi gondolatokat osztotta meg: "Mi, akik ma itt vagyunk, sok mindent kaptunk örökül. Árpádtól a hazánkat, Szent Istvántól a hitünket, Dobótól, Kossuth-tól, Wittner Máriától a szabadságunkat, Petőfitől, Aranytól, Karinthytól gyönyörű, magyar nyelvünket, Széchenyitől nagyságot, Deáktól bölcsességet, gróf Batthyány Lajostól és gróf Zichy Antóniától pedig egy olyan országot, amely büszke vérrel és verejtékkel megírt múltjára, ezredéves értékeire és szeretett anyaföldjére. Tisztelt Hölgyeim és Uraim: Ez a mi örökségünk! Ha pedig van nemzeti örökség, akkor léteznie kell örökösöknek is. Egyes rossz nyelvek szerint; testvért örökléskor ismer meg igazán az ember. És lássuk be, szeretett hazánk örökösei között bizony vannak, akik a kapott talentumokkal és a rájuk bízott javakkal hosszú évekig visszaéltek. Akik egy tál lencséért eladták mindenünket és bár már a lencsét is elherdálták, még most is árulják a közös örökséget, a hazát. Vannak viszont olyan örökösök, akik méltók dicső hazánk javaira. Akik életüket és munkásságukat annak szentelték, hogy a kapott kincset gyarapítsák, a tudást a köz javára használják, a hitet pedig megerősítsék. Őket, vagyis Önöket jutalmazzuk ma!"

Az Alapítvány elnöke, Batthyányi-Schmidt Margit pedig így fogalmazott a köszöntőbeszédében: "Rendkívüli időkben több civilszervezet vezetőjeként a legfontosabb küldetésemnek tartom, hogy munkásságommal hozzájáruljak a társadalmi béke minél szélesebb körű megteremtéséhez. Hálás vagyok és köszönöm a Bíráló Bizottság tagjainak, hogy olyan díjazottakat választottak, akik tevékenységükkel önmaguk is jelentős mértékben hozzájárultak a társadalmi béke megteremtéséhez. Gratulálok minden jelöltnek és díjazottnak és bízom benne, hogy 2024-ben ránk köszönt a béke az élet minden területén!"

Az Alapítvány ebben az évben is adományozott posztumusz díjakat, amiket Duray Miklós (1945-2022), felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár, eredeti foglalkozása szerint geológus; illetve Csilla von Boeselager (1941-1994) magyar származású vegyész, marketingszakember, német báróné, filantróp, máltai dáma, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik alapítója kaptak.

A Boldog Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából emléklapot kapott: Dr. Faigl Ilona főorvos; Dr. Gyürki László pápai prelátus; ifj. Prof. Dr. Kellermayer Miklós a Semmelweis Egyetem professzora; Meskó Zsolt író, rendező; Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes; Várfalvi Marianna a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke; Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár és Dr. Székely János a szombathelyi egyházmegye megyéspüspöke.

A díjátadóra a Batthyány Tematikus Hét keretében a Batthyány-mauzóleumnál került sor, melyet követően a jelenlévők megtekinthették az Aradi özvegyek című kiállítást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

metropol.hu

Házasság első látásra: már az első részben megjósolta a szakértő a műsor végét?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki