Létrehozva: 2023.10.25.
Módosítva: 2023.10.26.

Rendkívüli bejelentéseket tettek: jön a CSOK Plusz

Nem a szokásos időpontban tartották a Kormányinfót.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett a rendkívüli időponthoz illeszkedve rendkívüli vendég is volt a tájékoztatón, mégpedig Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Csák János családpolitikai bejelentéseket tett. Elmondta, 233 ezer család vette igénybe eddig a családtámogatásokat, 750 milliárd forint ment el rá. A kormány áttekintette, hogyan tudná a piaci viszonyokhoz igazítani a családi otthonteremtési kedvezmény városi intézkedését, a falusi csok marad.

Bevezetik a CSOK Pluszt

Az 5000 fő feletti településeken CSOK Plusz néven kamattámogatott hitelkonstrukció létesül: 15, 30 és 50 millió forint értékben, 3 százalékra. Az első gyerek esetében elég 10 százaléknyi önrész. 10-25 évig terjed a futamidő. Az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de 2 éven át a várandós anyák is felvehetik, akik ennél idősebbek. Telekre nem lehet felvenni a hitelt.

Amennyiben felújításról van szó, 20 százalék önrész van. Az első 5 évben csak a 3 százalékos kamatot kell fizetni, ha megszületik a gyermek, 1 éves moratóriumot lehet kérni, 2. gyermek esetén a tőkéből gyermekenként 10 millió forintot elengednek. Falusi csok esetén: 1 gyereknél 1, 2 gyereknél 4, 3 gyereknél 15 millió forintra emelkedett az elérhető hitel összege.

Január 1-jétől vezetik be a CSOK Pluszt, addig a jelenlegi CSOK elérhető. November közepére a részletszabályok is kész lesznek. A meglévő CSOK mellé újra is lehet szerződni.

A kormányzat legfontosabb célja, hogy a demográfiai hanyatlást el tudjuk kerülni, nincsen felső határa a költségvetésben a CSOK Plusz programban.

A már megszületett gyermekek mellé nem jár, csak az újonnan vállalt gyermekek mellé. Ha újabb gyermek születik és valaki nagyobb lakásba készül, az 20 százalék önerőre készüljön.

A kormány elismeri Izrael védelemhez való jogát

A kormány egyetért az Országgyűlés terrorellenes határozatával, a kormány elismeri Izrael védelemhez való jogát - mondta Gulyás Gergely. A kormányfő beszélt Benjamin Netanjahuval. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tenni a  közel-keleti helyzet eszkaláció ellen - mondta a miniszter. "Európának kiemelt érdeke, hogy a térségbeli országok megőrizzék a stabilitásukat."

A jelenlegi helyzetben mindenki legyen tekintettel az áldozatokra - mondta. Terroristák melletti szimpátiatüntetések be vannak tiltva Magyarországon.

Magyarország 445 állampolgárt hozott haza, Gázában továbbra is 15 magyar állampolgár van - ismertette Gulyás. Négy családról van szó, és 10-en kiskorúak Gázában, akik magyarok - tette hozzá.

Nem támogatjuk a költségvetés módosítását

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a holnap kezdődő uniós csúcson nem támogatja Magyarország az uniós költségvetés módosítását. Több pénzt kérnek a migránspaktum végrehajtására, míg a másik a brüsszeli bürokraták fizetésemelése. Ezeket nem támogatja Magyarország - mondta Gulyás. A másik ok, hogy Ukrajna támogatását sem tartja a kormány ebben a formában indokoltnak - mondta a miniszter. Tűzszünet helyett a háború elősegítését jelentené a költségvetési támogatás négy évig - tette hozzá.

Krausz Ferenc új feladata

Krausz Ferenc úr már itt dolgozik Magyarországon egy támogatási programnak köszönhetően - jelentette be Csák János. A kormány 75 milliárd forinttal támogatja azt az orvostechnikai megoldást, amely segítségével korábban felismerhetők a daganatos betegségek. Ezt a Neumann János Terven keresztül tesszük. Az ehhez kapcsolódó kutatási program vezetését Krausz Ferenc elvállalta, nagyon köszönjük professzor úrnak!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

mandiner.hu

„Hogy nem sül le a bőr a pofájukról?!” – így fogadták a lengyelek az ukránok legújabb ötletét

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

A szüleink még emlékeznek rá: így vásároltunk régen, a szupermarketek előtt

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve