Létrehozva: 2023.10.21.
Módosítva: 2023.10.31.

Itt van minden, amit a hosszú hétvége kapcsán tudni érdemes

Összegyűjtöttük hol lesznek lezárások, mikor lesznek nyitva az üzletek, milyen programokon lesz érdemes részt venni, és milyen változások lesznek a közlekedésben. Ilyen lesz október 23-ai hosszú hétvége!

A háromnapos hétvége számos programot tartogat a családok számára. Lesz többek között nosztalgiavonatozás, tárlatvezetések, ingyenes múzeumlátogatás és fényfestés is. Emellett az október 23-ai nemzeti ünnephez kapcsolódóan is számos tematikus időtöltés várja az érdeklődőket. A közlekedésben is lesz némi változás, ahogy az üzletek nyitvatartása is módosul. Íme a részletek!

október 23-ai hosszú hétvége
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeznek a mostani hosszú hétvége főbb programjai Fotó: oktober23.kormany.hu

Ezért van a most hosszú hétvége

Október 23-án, hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. 1989. október 23. óta pedig ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep: az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja. Nemzeti ünneppé az első, demokratikusan választott Országgyűlés nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Az emléknap hagyományosan munkaszüneti nap.

Ilyen programokon lehet részt venni a hosszú hétvégén

Szombaton és vasárnap még látogatható az Art Market Budapest a budapesti Bálnában, ami nem más, mint Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására. Szintén vasárnapig tart a 360 Design Budapest is, aminek keretin belül szakmai előadásokon, exkluzív tárlatvezetéseken és további, izgalmas programokon lehet részt venni az Adria-palotában és szerte a fővárosban. Ugyancsak vasárnapig bezárólag több helyszínen is tart majd a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a főváros több helyszínén, ahol zenetörténeti jelentőségű bemutatók, legendás együttesek és kortárs produkciók idézik meg az örökérvényű magyar zseni szellemiségét. Szombaton és vasárnap még van lehetőség egy igazi gőzmozdonyos nosztalgiavonatos utazáson is részt venni. A Gyermekvasút mindkét nap két-két járatot indít Hűvösvölgyből és Széchenyihegyről. Az ezekkel a programokkal kapcsolatos részletek itt olvashatók.

Az október 21–23-i hosszú hétvégén utoljára lehet ellátogatni a lezárt Pesti alsó rakpartra, ahová ebből az alkalomból számos programot szerveztek. A mozogni vágyók tajcsi- vagy jógagyakorlatokat végezhetnek, az érdeklődők megismerkedhetnek a teherbiciklivel, illetve múltidézéssel egybekötött kerékpártúrán vehetnek részt. Lesz még kézműves foglalkozás, közösségi színház, koncertek, gyermekprogramok, hétfőn pedig gyertyafényes vacsora búcsúztatja az idei rakpartnyitást. Mindezekről itt olvashatók részletek.

 Most utoljára lesz lezárva a rakpart Fotó: Hegedüs Róbert

Szombattól hétfőig a szentendrei Skanzenbe is érdemes lesz kilátogatni, mivel az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézik majd meg. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek. A hosszú hétvége kézműves programjai is a korszakot hozzák közel: az érdeklődők varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből. Ezzel kapcsolatban további részletek itt olvashatók.

Csipkebogyó-fesztivál lesz Szarvaskőn. A település 2008 óta várja a csipkebogyó szerelmeseit az október 23-hoz legközelebb álló szombaton, idén 21-én. Ezen a napon helyi termelők kínálják kézműves termékeiket, mustot, szörpöket, csipkebogyóból és más gyümölcsből készült lekvárokat. A fesztiválon a lekvárfőzés rejtelmeibe is betekinthetünk, de a meseszép környéken túrázhatunk is. További részletek itt olvashatók.

Október 23-án, hétfőn ingyenes lesz a múzeumlátogatás a fővárosban a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Belépődíj nélkül megtekinthető például a megújult Néprajzi Múzeum vagy a Terror Háza is. A Nemzeti Múzeumban pedig 14 órától Szabadságharcosok között címmel lesz kurátori tárlatvezetés John Sadovy fényképeiről, az 1956-os magyar forradalom napjaiból. Az ezzel kapcsolatos részletek itt olvashatók. A hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban is tematikus tárlatvezetést tartanak majd, ahol híres írók, vadászok, meghatározó személyek lesznek a középpontban. Az esemény részletei itt találhatók. Ezek mellett pedig az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat programjain is ingyenesen részt lehet venni, amik itt találhatók.

Változások a közlekedésben a hosszú hétvégén

A BKK járatai szombaton még a szombati menetrend szerint, vasárnap és hétfőn viszont munkaszüneti napokon és ünnepnapokon érvényes menetrenddel közlekednek. Emellett az ünnep miatt változik a vonatok és a Volánbusz járatainak közlekedési rendje is. A vonatok október 22-én az ünnepnapi, 23-án a vasárnapi, 24-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. A Volánbusz járatai 22-én munkaszüneti napon, 23-án a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 24-én kedden pedig a hét első tanítási és munkanapján érvényes menetrend szerint közlekednek. Valamennyi HÉV-vonalon 23-án a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. Az ezzel kapcsolatos további részletek itt olvashatók.

Időszakos lezárások és forgalomkorlátozások is lesznek Fotó: Gazdag Mihály

Forgalomkorlátozások is lesznek a fővárosban

Rendezvények miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek október 20–23. között több budapesti kerületben. Vasárnap 12 órától 20 óráig a XI. kerületben zárva lesz a Műegyetem rakpart a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között. Hasonló korlátozás lesz vasárnap 15 órától 20 óráig a II. kerületben, a Bem tér teljes területén. Október 23-án 8 órától 24 óráig zárva lesz a XI. kerületben a Műegyetem rakpart a Bertalan Lajos utca és a Szent Gellért tér között. Emellett időszakos lezárásokra is számítani kell, amik listája itt található.

Így lesznek nyitva a boltok az ünnepi hosszú hétvégén

A hétfői munkaszüneti nap miatt a legtöbb üzlet zárva tart majd, kivéve a benzinkutakon lévőket, a kisebb családi üzleteket, virágboltokat, újságosokat, édességboltokat. A gyógyszertárakból is csak az ügyeletesek lesznek nyitva, az éttermek nagy része viszont kinyithat a nemzeti ünnep napján is. A nagy üzletláncok nyitvatartása a következőképp alakul a startlap.hu szerint:

  • az Aldi boltjai október 23-án, hétfőn zárva lesznek, vasárnap pedig az üzletek jelentős része reggel héttől este hétig tart nyitva.
  • Zárva lesznek hétfőn a Lidl üzletei is, vasárnap az Aldihoz hasonlóan reggel hét és este hét között várják a vásárlókat.
  • Az Auchan áruházai is zárva tartanak az ünnepnapon, vasárnap a legtöbb üzletük reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva.
  • A Spar és Interspar üzletei is zárva lesznek hétfőn, viszont az OMV SPAR express és üzletek egy része nyitva tart október 23-án.
  • A Tesco üzletei közül a hiper- és szupermarketek és expressz üzletek is zárva tartanak október 23-án. Vasárnap eltérő időpontban, de nyitva tartanak az üzletek.
  • A Penny boltjai is zárva maradnak hétfőn, ahogy a METRO áruházai is és a CBA legtöbb boltja is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

mandiner.hu

Miért kussolnak? Miként merészelik kinyitni a kenetteljes pofájukat?

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa