Létrehozva: 2023.10.13.
Módosítva: 2023.10.13.

Elképesztő magyar siker a szakmák európai versenyén

A magyar csapat a lengyelországi versenyen 22 versenyszámból 17 szakma esetében éremmel zárt.

Tudósaink mindig is a világ élvonalában jártak és mára ez a szakmák esetében is elmondható. Ezüstérmes lett a magyar csapat, mely világraszóló eredményt ért el Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen.

Ezüstérmes lett a magyar csapat a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills Gdansk 2023 versenyen. Fotó: WorldSkills Hungary / MKIK

Az Európa-bajnokságon 32 országból több mint 600 fiatal szakember mérte össze tudását 43 versenyszámban. Magyarország a megmérettetés 22 versenyszámában, 26 versenyzővel, 22 szakértővel, 3 csapatvezetővel (team leader) és 3 delegálttal indult. A hazai csapat ebből a 22 versenyszámból 17 szakma esetében éremmel zárta a versenyt. Magyarország az Európa Legjobbja cím mellett, öt arany-, egy ezüst-, négy bronzérmet és hét kiválósági érmet hozott haza az EuroSkills 2023 versenyéről, összesítésben pedig második lett Svájc mögött.

Európa legjobbja lett webfejlesztésben

Hidvégi János Webfejlesztő kategóriában indult a versenyen, melyre Sisák Zoltán készítette fel. A kitartó munkának köszönhetően János végül a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

A sikerem mögött komoly szakmai tudás, elkötelezettség, és kitartó munka állt. Nagyban köszönhetem ezt Sisák Zoltánnak, aki a mentorom volt az elmúlt másfél évben. Zoltán iránymutatása, a részletes és strukturált felkészülési terv, valamint a kritikus visszajelzések mind-mind hozzájárultak a sikeres verseny szereplésemhez. Az is kiemelten fontos volt, hogy mindig sikerült motiváltan és összpontosítottan maradnom, különösen a felkészülési időszakban.

– árulta el a Ripostnak sikerének kulcsát Hidvégi János.

Az első helyezés megszerzéséhez a versenyre való felkészülése során számos területen fejlesztette tudását, beleértve a legújabb webfejlesztési trendek, technológiák és eszközök ismeretének és használatának elsajátítását. Az elképesztő siker után a fiatal webfejlesztő már most tudja hogyan tovább:

Szeretnék továbbra is a webfejlesztés területén dolgozni és mélyíteni a tudásomat. A verseny után azonban egy kis időt szeretnék szánni arra is, hogy megosszam tapasztalataimat és tanulságaimat fiatalabb társaimmal, és talán segíteni őket abban, hogy ők is hasonlóan sikeres pályafutást folytathassanak.

Hidvégi János webfejlesztő aranyérmes lett a Szakmák Európa-bajnokságán. Fotó: Hidvégi János / WorldSkills Hungary / MKIK

Helyezés és kiválósági érem szépségápolóként

Darabos Lili 2022-ben indult először a WorldSkills versenyen és akkor sikeresen elhozott egy 4. helyezést, valamint egy kiválósági érmet.

Idén az EuroSkillsre már nagyobb tapasztalattal érkeztem. Két év felkészülés után, rengeteg szakértővel együtt dolgozva sajátítottam el a versenyzéshez szükséges tudást.

– tudta meg a Ripost Lilitől, aki a 3. helyezést érte el az idei versenyen.

Úgy érzem nincs megállás és még nagyon sok tudás és energia van bennem a későbbiekre. A célom egyelőre az, hogy minél több tudást és tapasztalatot szerezzek. Novemberben pedig megcsinálom a kozmetikus mesterképzést, mely után igazi Mester kozmetikussá válok!

– mesélte lapunknak Lili.

Darabos Lili Szépségápoló kategóriában hozta el a 3. helyezést. Fotó: Darabos Lili / WorldSkills Hungary / MKIK

„Dolgoztam már külföldi, illetve magyar cégeknek”

Olyan is akadt a szakmák versenyén, aki nem idén indult először. Lakos Bence szoftverfejlesztőnek ez volt a második versenye a korábbi, koreai megmérettetés után.

Szirják Csabával – a szakértőmmel – kiválósági érmet hoztunk haza. Idén a második helyet sikerült elérnünk. Az EuroSkills-re hasonló módon készültünk, mint az előtte lévő versenyre. Leginkább a feladatok alap elemeire bontásával foglalkoztunk és ezeket gyakoroltuk, felhasználva az előző évek feladatait.

– árulta el Bence, majd hozzátette:

A felkészülés az MKIK és a HTTP alapítvány támogatásával történt a versenyt megelőző fél-egy évben, így külföldi versenyeken is részt tudtunk venni. A horvátországi felkészítő versenyen az első helyet sikerült elnyernünk.

Az elért sikerek mellett az sem elhanyagolható, hogy a fiatalok az elképesztő szakmai tudás és elhivatottság mellett milyen hangulattal találkoznak.

A mostani versenyen hihetetlen hangulat volt, a verseny közelsége miatt, sok magyar ott tudott lenni. A díjátadón pedig a hihetetlen csapat eredményt együtt tudtuk ünnepelni és átélni.

– mesélte el a Ripostnak élményeit Lakos Bence, aki a jövőben is szoftverfejlesztéssel szeretne foglalkozni.

A verseny és az azt megelőző felkészülés előtt is dolgoztam már külföldi, illetve magyar cégeknek. A többi volt versenyzőhöz hasonlóan segíteni fogom a jövőben versenyzőket a felkészülésben.

Csák János kulturális és innovációs miniszter, Lakos Bence szoftverfejlesztő versenyző, Szirják Csaba szakértő és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a verseny hazai záróünnepségén (b-j). Fotó: WorldSkills Hungary / MKIK

Először indult magyar pék versenyző

A lengyelországi szakmák versenyének egyik érdekessége, hogy az idei évben először indult magyar versenyző Pék versenyszámban! Skultéti Zita, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulója szorgalmasan, elhivatottan és izgatottan készült a nemzetközi megmérettetésre. A magyar versenyző a 12 fős pék mezőnyben a 9. helyezést érte el. Ezzel elnyerte a jövő évi WorldSkills versenyen való részvételi jogot is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haaland mesternégyest lőtt, háborognak az Arsenal-szurkolók

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

magyarnemzet.hu

Ő a felelős a 7-0-s zakóért az NB I-ben, az edző amatőr viselkedésről beszélt

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Megszólalt a csepeli panelből kizuhant kisfiú édesanyja, friss hírek érkeztek a gyerek állapotáról

INSIDER

"Feszegetjük a határokat" – Újabb mérföldkövet ért el SMA Tomika

INSIDER

Viharos szél és zivatarok vetnek véget a melegnek: 10 fokot csökken a hőmérséklet

INSIDER

Újabb híresség csatlakozott a Gondosóra Programhoz