Létrehozva: 2023.09.12.
Módosítva: 2023.09.12.

Zajtalan vadászokkal üldözik a rosszfiúkat, még az erdőben is

Nincs olyan terep, olyan időjárás, ami gondot jelentene a rendőrség csúcstechnikás gépeinek, melyek vezetéséhez is már komoly követelményeknek kell megfelelni. Mindezek mellett hangtalanul és károsanyag-kibocsájtás nélkül űzik a bűnt ezekkel a nem mindennapi gépcsodákkal.

Törökbálinton találkoztunk a Készenléti Rendőrség zsaruival, akik nem csak mindent elmondtak nekünk a motorkerékpárjaikról, de meg is mutatták, hogy mire képesek ezek a gépek. 

Meglepően könnyűek az elektromos motorok Fotó: Sándor Bánkuti

"A Készenléti Rendőrség Mélységi Ellenőrzési Osztálya többféle elektromos motorkerékpárral rendelkezik, így vannak városi kivitelű és krosszmotorok is. Hazánk bármilyen adottságú területén képesek vagyunk a feladataink ellátására" – kezdte mondandóját Kovács Krisztián alezredes, aki arról is beszélt, hogy ezek a gépek bőven felveszik a versenyt robbanómotoros testvéreikkel. 

Az elektromos motorok (ZF 6.5) hatótávja akár 130 km is lehet, de ez nagyban függ a felhasználási körülményektől és az időjárástól. Tölthetőek normál 220V-on keresztül, ami kb. 8 óra, de egy gyorstöltővel ez mindössze 4 óra

 – osztotta meg velünk Simó Tibor törzszászlós, motorosrendőr, aki azt is elárulta, hogy ezek pihekönnyű gépek, hiszen a speciális felszereléssel együtt is mindösszesen 118 kg-t nyomnak. A kialakításuk is olyan, hogy könnyen manőverezhetőek, így rendkívüli mobilitást és gyors reagáló képességet tesznek lehetővé a legnehezebb terepviszonyok között is a rendőröknek. 

Nincs olyan terep, ami gondot okozna a rendőrség elektromos krosszmotorjainak  Fotó: Sandor Bankuti

Azt is megtudtuk, hogy komoly kritériumoknak és állandó, szinten tartó vizsgáknak, követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki rendőrmotoros lehessen. 
 

Az ország legkiválóbb szakemberei választják ki, és képzik a motorosrendőreinket. A központi képzésre a magas követelmények miatt nagyon nehéz bekerülni, illetve bármely szakaszában ki lehet esni, és a vizsgán is csak a legjobban teljesítő kollégák tudnak megfelelni

 – tudatta Tóth Zoltán főtörzszászlós, motorosrendőr, vezetéstechnikai szakoktató, aki abba is beavatott minket, hogy a rendőröknek minden évben újra kell vizsgázni, mert így tudják garantálni a motorosok tudásának a szinten tartását. 

"Azon kollégákból válhat terepmotoros rendőr, akik a terepmotoros képzésen is megfelelnek. Elengedhetetlen a megfelelő rutin és tapasztalat motorozás terén. Árkon-bokron, sárban, pocsolyán keresztül, töltéseken fel és le… Nagyon más világ ez, mint a közúti motorozás. Akik ma Magyarországon motoros rendőri képesítéssel bírnak, Európa legjobbjainak mondhatják magukat" – szögezte le Tóth Zoltán.

A rendőrök arról is informáltak minket, hogy abszolút tudatos választás volt ezeknek a környezettudatos eszközöknek a beszerzése. 

Több helyszínen használjuk ezeket az elektromos eszközöket, a városi kivitelűeket a főváros utcáin, a krosszmotorokat pedig a déli határ védelme mellett mindenhol, ahol terepmotor szükséges. Mindkét esetben indokolt és előnyös a károsanyag-kibocsátás minimalizálása, valamint a szinte hangtalan járőrözés lehetősége

 – fogalmazott Kovács Krisztián alezredes, aki elárulta, hogy az elektromos járművek környezetbarát, csendes, alacsony üzemeltetési költségű eszközök, egyszerűen kezelhetőek, biztonságosak és minimális karbantartást igényelnek. 

Tudtommal Európában nálunk jelentek meg először elektromos rendőrmotorok

 – zárta a rendőrtiszt. 

 

origo.hu

Döntött a Kúria az új főpolgármester-választásról Budapesten

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

borsonline.hu

Bereczki Zoltán felesége kitálalt férje és Szinetár Dóra lányával kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Döntött a Kúria a főpolgármester-választás megismétléséről

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

hirtv.hu

Akkor ma este hajrá, Törökország és hajrá, Portugália!

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

travelo.hu

Eltörölte a Wizz Air ezt az eddig felszámított pótdíjat

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel rohan a háború felé: két háborúpárti nő kerülhet az EU élére

INSIDER

Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

„Sokkot kapott a sofőr, nem akart segítséget hívni”: zebrán gázoltak el egy diáklányt Pestszentlőrincen – helyszíni fotók

INSIDER

Főpolgármester-választás: Vitézy az Alkotmánybírósághoz fordul, és gratulál Karácsonynak, hogy így tud örülni saját indítványa bukásának...

INSIDER

Czeglédy Gergő előzetes letartóztatásban, Karácsony Gergely mélyen hallgat

INSIDER

Pénzváltórablás: itt a bizonyíték, roskadásig tele volt a kifosztott széf pénzzel - fotók