Létrehozva: 2023.09.15.

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

A sztyeppe illata: szeptember 17-én véget ér a Fővárosi Nagycirkusz nyári műsora.

A Kultúrnemzet Videa-csatornáján megtekinthető, utólag, felvételről is visszanézhető, különleges produkció élménye a Magyarnemzet.hu olvasóit így tehát csakúgy megtalálhatja, mint az Origó vagy a Mediaworks megyei hírportáljainak minden érdeklődő nézőjét.

A sztyeppe illatát élőben közvetítjük vasárnap a Fővárosi Nagycirkuszból. Fotó: Urbán Ádám

 

Minden jegy elkelt, de olvasóink számára nincs veszve semmi

Az előadásra a helyszínen már minden jegy elkelt, de aki az online felületekre vasárnap 15 óra előtt ellátogat, már látni is fogja az előadás megtekintésének lehetőségét, s aztán kezdődhet is a cirkuszi varázslat.

Az érdeklődők kiváló minőségű képeket látva kapcsolódhatnak be a több kamerával történő, látványos cirkuszi közvetítés élményébe – amellyel a médiafelületek a terveink szerint hasonlót alkotnak majd, mint amikor idén nyáron a cégünk egyik hasonló produkciójában az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat egész tömegek nézték meg az Origó sportrovatában is.

A sztyeppe illata című műsor, amely a vadregényes keleti tájak mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott világába kalauzolja a nézőket, folyamatosan telt házzal futott a nyári szezonban. Az előadás olyannyira felkeltette a Magyar Nemzet érdeklődését, hogy már korábban is több ajánló cikkben beszámolt a produkcióról – aki kedvcsinálóként szeretné elolvasni ezeket, itt és itt találhat rá az előadásokról szóló ajánlókra.

A produkció különlegességét az adja, hogy türkmén, üzbég, mongol, azeri artisták nyugati, de a sztyeppe világától azért túl távolra el nem szakadt művésztársaikkal együtt, magyar és ukrán artistaművészek közreműködésével mutatják be kulturális gyökereiket és a közös múltunkat.

 

Amire egy extrém módon hajlékony lánycsapat is kész – lábbal íjászkodó mutatványok

Az előadás végigvezeti a nézőket Közép-Ázsia vidékein. A kazahsztáni Duo Korotin, az Echo of Asia cirkuszfesztivál Arany-díjasainak hand to hand száma szinte rácáfol a fizika törvényeire. Ezután Mongólia mesés világát idézi meg a Les Étoiles de Mongolie extrém hajlékony lánycsapat lábbal íjászkodó produkciója.

Mongóliából Budapestre: az Étoiles de Mongolie csapata. Fotó: Urbán Ádám

A Baross Imre Artistaképző Akadémia növendékei, Kassai Benjamin és Buti Gordon kínai rúdattrakciója káprázatos mozgásszínházi elemeket is tartalmaz. 2022 novemberétől a Le Cirque World Top Performers csapatával bejárták Olaszországot.


Holdfény a sztyeppén – dróton is beindul a lazán vagány Moonwalk-járás

A sztyeppe világának kulturális közegét persze eléggé szabadon fogják fel a művészek, hiszen – abból kiindulva, hogy a holdfény a sztyeppe világát is mindig szabadon megtalálja éjjelente – a Triple Breath tagjainak produkciójában a híres Moonwalk-járás dróton is megtestesülő bohém lazaságát is az előadás részéve teszik. A Fővárosi Nagycirkusz saját stábja készített kedvcsináló videót erről az imponáló attrakcióról.

Ezután az Azerbajdzsánból érkezett Samir Abbasov kristályegyensúlyozó művész ejti ámulatba a közönséget, amikor egy kés élére illesztett léggömbre helyezi a többágú gyertyatartót, majd a lufit kipukkasztva is megtartja azt.

A többszörös Cirkuszfesztivál-díjas kazah zsonglőrvirtuóz-csoport buzogányokkal és fémtálakkal játszik a gravitációval. Az előadás legtöbbször álló tapssal jutalmazott műsorszáma az üzbég duó, a Sky Angels produkciója. A 2017-es 41. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál légtornász győztesei 2020-ban kis híján tragédiával végződő balesetet szenvedtek. Az orvosok szerint esélytelen volt, hogy Kristina újra járjon, ő azonban nem adta fel, sőt kijelentette, hogy nemcsak járni, de ismét repülni fog. Így is lett.

 

Hidat építeni a kultúrák között: a magyarok belső-ázsiai kapcsolatainak újraélése

Az előadás zárószáma az Echo of Asia Grand Prix-díjasai, a kazah Barys lovasakrobata csoport. A Chingiz Urmanbetov által vezetett csapat egy dzsigit számot mutat be. A rendkívül dinamikus műsorszámban az akrobaták vagy háttal ülnek a száguldó lovakon, vagy húzatják magukat a paripákkal. A felnőttek produkciói között a háború kitörése óta a Fővárosi Nagycirkusz pártfogásában élő ukrán artistanövendékek is bemutatják légtornász és zsonglőr tehetségüket.

Az előadás célja a szórakoztatáson túl az is, hogy a cirkuszművészet eszközeivel hidat építsen a kultúrák között, meg- és felerősítse a magyarságban azt a tudatot, hogy gyökerei Belső-Ázsiához kötik, ezen a tájon volt az őshazája, honfoglaló elődeink innen indultak el és érkeztek meg a Kárpát-medencébe.

Az artistaművészek megérintik a nézők szívét, lelkét és elméjét is, emlékeztetve őket a múltra, az összefogás szükségességére és az egymás iránti bizalom építésének fontosságára.

 

Ha azt akarja, hogy vasárnap megtalálja a sztyeppe illata, délután maradjon gépközelben!

Ne feledje! Vasárnap 15 órától online cirkuszi közvetítés a Magyarnemzet.hu, az Origó.hu és a Mediaworks valamennyi regionális hírportálja felületén!

 

Borítókép: Cirkuszi utazás Közép-Ázsiában (Forrás:Fnc.hu)

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Vas vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki