tóth gabi
A kicsiknek vagy épp a pedagógusoknak sokszor tartanak születésnapi vagy osztálybulikat, és persze ott van például a farsang vagy a jótékonysági vásárok is. Az ilyen alkalmakra vihetnek a szülők házi süteményt? Íme a hatóság válasza!
Vihetünk az óvodai, iskolai rendezvényekre házi készítésű süteményeket? -tették fel a kérdést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih). A válaszuk alapján ezt jogszabály ugyan nem tiltja, ám ez még nem jelenti azt, hogy be is vihető.
Jogszabály ugyan nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét, de az oktatási-nevelési intézmény felelős döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem-olvasható a Nébih közösségi oldalán.
A gyermekintézményekbe házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszerbiztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható, mégpedig annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt
- fogalmaz a Nébih, vagyis egyáltalán nem tartják jó ötletnek a dolgot. Ha az adott intézmény mégis megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor az álláspontjuk szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról.
Az iskolák, óvodák gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy a különböző élelmiszer-vállalkozótól (cukrászda, élelmiszerbolt) vásárolt sütemény és torta bevitelét engedélyezik az intézményekbe. Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy a cukrászdák, sütödék csak az átadásig felelnek a termékért. A szállítás során bekövetkező esetleges szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása ugyanúgy élelmiszerbiztonsági kockázatot eredményezhet, így ez sem a legjobb megoldás.
A fentiek kiküszöbölése érdekében az intézmény saját maga is megrendelheti a gyermekek számára a tortát vagy süteményt (akár a választásba bevonva a gyerekeket, szülőket), ezzel megelőzve a szállításból fakadó kockázatot is. Egy kiszállított torta esetén ugyanis egészen az átadásig felel a cukrászda üzemeltetője a termékért.
Érdemesebb inkább bolti vagy cukrászdában készült, hűtést nem igénylő aprósüteményt venni és a nyomon követhetőség biztosítása, valamint az allergén információk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergén információkat tartalmazó dokumentumot is kérni az üzletben, így egy esetleges megbetegedés esetén igazolni lehet a torta vagy sütemény eredetét.