Létrehozva: 2023.09.25.

Segítünk felkészülni a fűtési szezonra: íme a teendők listája!

Van olyan feladat, amihez szakembert kell hívni, van, amit saját magunk is elvégezhetünk. Főleg a konvektorral és fával fűtőknek érdemes már most a fűtési szezonra koncentrálni!

Bizonyos időközönként minden fűtőberendezést érdemes felülvizsgáltatni. A konvektoroknál például fokozottan fennáll a szén-monoxid mérgezéses lehetősége, ezért azokat évente át kell nézetni egy szakemberrel. A fával fűtőknek ugyancsak érdemes évente szakembert hívnia a rendszer egy bizonyos elemének átnézéséhez, ahogy a gázkazánokat is időnként át kell nézetni. Mivel a fűtési szezon kezdetén jó eséllyel már nem lehet majd szakembert találni, vagy ha mégis, készülékcserére már biztosan nem lesz idő, így most érdemes telefonálni.

fűtés,radiator, fűt
Ideje felkészülni a fűtési szezonra. Fotó: Shutterstock

Aki fával fűt, annak ideje beszereznie a tüzelőt

A KSH adatai szerint 2022 augusztusához képest egy mázsa fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább. Ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70%-kal kerül többe. Ugyanakkor júliusról augusztusra a tüzelőárak valamelyest lefelé tendáltak, ezért úgy néz ki, most jött el a pillanat amikor érdemes betárazni a télirevalót, mert ha bejönnek a hűvösebb napok, vélhetően a kereslet is meg fog ugrani, az árakkal együtt. Arról nem is beszélve, hogy a nem „konyhakész” tűzifát még fel is kell vágni, hasogatni a fűtési szezon előtt.

Még nem késő kihívni a kéményseprőt

A kéményeket -főleg a fatüzelésű berendezésekhez tartozókat- évente érdemes leellenőriztetni, de a kéményseprő csak akkor végzi ezt el a családi házak esetében, ha kihívjuk. Az ellenőrzést a katasztrófavédelem munkatársai végzik az ország nagy részében, a maradék településeken pedig az önkormányzat által megbízott cégek. A szolgáltatás továbbra is ingyenes (az első ellenőrzés és ha nincs a házba vállalkozás bejegyezve), és nem kötelező megrendelni. A hozzánk tartozó szakembert a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu-n az ügyfélszolgálat ikonra kattintva az irányítószámunk alapján lehet megkeresni. A társasházban, panelben lakóknak nincs teendője, ezeket az ingatlanokat a katasztrófavédelem sormunka keretében ellenőrzi.

Aki konvektorral fűt, erre figyeljen

Aki konvektorral fűt, annak a szén-monoxid mérgezés elkerülése és a hatékonyság növelése érdekében kétévente alapos, szakember által elvégzett tisztítás javasolt. Mivel sok, használatban lévő konvektor túlkoros, arra is érdemes felkészülni, hogy apróbb javításra, alkatrészcserére is szükség lesz. Szerencsére egy öreg konvektor sok esetben még javítható, főleg ha rendszeresen karban van tartva, cserére ritkán van szükség. Amennyiben viszont mégis cserélni kell egy konvektort, az időbe és sok pénzbe kerül, ezért sem árt még most átnézetni a berendezést egy szakemberrel, hogy legyen időnk meghozni a megfelelő döntést. A munkához szakembert itt érdemes keresni.

fűtés, kazán, karbantaráts, szerelő, fűtési szezon
Aki gázkazánnal fűt, annak is akad teendője.  Fotó: ronstik / Shutterstock

Aki gázkazánnal fűt, annak is akad teendője 

A gázkazánnal fűtőknek sem árt évente a szezon előtt kitisztíttatni, leellenőriztetni és műszeresen beállíttatni a cirkót, ugyanis, ha végleg elromlik, már csak kondenzációs kazánra cseréltethetjük, amihez a kéményt is át kell majd alakíttatni. Ez pedig sok százezer forint és sok idő is, ezért nem jó, ha például csak november elején derül ez ki. Minden más típusú berendezés esetén (pl. fal, padlófűtés) is évente legalább egyszer, közvetlenül a fűtésszezon beköszöntése előtt érdemes elvégeztetni egy vegyszeres, gépi tisztítást. Emellett a családi házak esetében a gázüzemű berendezésekhez tartozó kéményeket kétévente érdemes a katasztrófavédelemmel leellenőriztetni.

A központi fűtéses lakásban élőknek ez a teendőjük

Ha központi fűtésünk van és radiátorral fűtünk, évente egyszer levegőtlenítsük a rendszert, ezen kívül minél gyakrabban, de legalább 2-3 évente vízkőtleníteni és vasiszaptalanítani is kell. Ezek ugyanis mind-mind csökkentik a radiátorok teljesítményét.

Aki klímával fűtene, erre figyeljen

Egy jól szigetelt helyiséget, lakást hatékonyan és olcsón be lehet klímával is fűteni, ha megvan hozzá a megfelelő berendezésünk. Szinte minden klíma képes meleg levegőt is fújni, de egy telet végigfűteni csak kifejezetten erre a célra gyártott split klímával lehet olcsón és hatékonyan. Minél hidegebb van odakint, annál nehezebb dolga van egy klímának, ezért olyan berendezést érdemes venni, amelyik akár a -20-25 fokban is zavartalan működésre képes. Egy ilyen készülék ára most nagyjából 65-300.000 forint között mozog, teljesítménytől függően (természetesen lehet kapni egy millió forintnál is drágábbat, ha a dizájn is szempont), amihez még hozzájön a beüzemelés díja. Ehhez képesített szakembert itt érdemes keresni.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha önnél is lapul egy a padláson, akkor milliomos - érdemes alaposan körülnézni

borsonline.hu

Teljesült Vajna Timi elhunyt nagymamájának leghőbb vágya

mandiner.hu

Ezek az aranyos bevándorlók németül is leírták mit szeretnének: a kalifátus a megoldás!

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa