Létrehozva: 2023.09.24.

Ha pénzt találsz az utcán, ne tartsd meg, itt az oka, hogy miért - videó

Egy német férfi talált ezer eurót és leadta - meg is lett a gazdája, egy idős asszony. Utánajártunk, mi történne itthon hasonló esetben. Kiderült, nem éri meg megtartani...

Szerző F. K.

Egy 48 éves férfi talált 1000 eurót a földön a müncheni vonatpályaudvaron. Leadta a rendőröknek, aki ka kamerafelvételek alapján kiderítették: egy idős asszony ejtette el - majd el is jutott a gazdájához a pénz.

De mi történne itthon? Te leadnád-e, ha találnál pár százezer forintot a földön?  És mi van, ha nem adod le? Megéri sumákolni, vagy ha lebuksz, megjárhatod? Ennek jártunk utána. 

Different,Hungarian,Banknotes,,20,Thousand,Huf.,Stack,Of,20000,Forints.
Illusztráció: shutterstock

Egyévnyi börtön is járhat a sumákolásért!

A szabály az, hogy amit találsz, add vissza, különben még börtönbe is zárhatnak - persze, ha lebuksz... A polgári törvénykönyv szerint ha a becsületes megtaláló nem tesz meg mindent, hogy a pénz visszakerüljön a jogos tulajdonosához, egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A törvénykönyv leírja, mit kell csinálnunk a talált dologgal, akár pénzről, akár más értékes tárgyról van szó. Az a szabály, hogy mindent meg kell tennünk a valódi tulajdonos megtalálására, ám ha tisztességesek vagyunk, és ez mégsem sikerül, a végén akár a miénk is lehet a megtalált pénz vagy tárgy.

A jogszabály ugyanis azt mondja, hogy ha nem jelentkezik a talált tárgyért a tulajdonos, vagy nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az övé, akkor többnyire a megtalálóé lehet.

Ha véletlenül tudjuk, hogy ki hagyta el a pénzt, tárgyat, akkor nincs más dolgunk, mint visszaadni. Ekkor nem kell bejelenti egyik hatósághoz sem.

Ha bankautomata nyílásában találunk pénzt, akkor a rendőrséget kell értesíteni. Nem éri meg trükközni, mert minden bankautomata be van kamerázva, tuti a lebukás...
Ha az utcán vagy máshol találunk valamit, és ismeretlen a tulajdonos, akkor azon múlik, mit kell csinálni, hogy hol találtuk az adott dolgot.

Ha közterületen, akkor az illetékes jegyzőnek kell átadni - akár a rendőrségen keresztül. Ha nem jelentkezik a jogos tulajdonos 3 hónapon belül, akkor a megtaláló megkaphatja a talált tárgyat, ha nyilatkozatot tett, hogy igényt tart rá.  Ekkor még nem kerül a tulajdonába, csak használhatja - tulajdonosává csak akkor válik, ha a jogos tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik.

A talált pénz vagy tárgy leadásáról minden esetben jegyzőkönyvet kell kiállítani és abból egy példányt kell kapnia a becsületes megtalálónak is.

Ha intézményben vagy bevásárlóközpontban találunk valamit, akkor a vezetőségen kell leadni, ha közlekedési eszközön, akkor a közlekedési társaság forgalmi irodáján, és ha nem találják meg a jogos tulajdonost, akkor az állam tulajdonába megy át.

Kincset találni viszont nagyon megérheti! Más a helyzet ugyanis, ha műemléki értékű ritkaságot vagy jelentős értékű vagyontárgyat, nagy összegű készpénzt találunk. Ezt a jog úgy hívja, hogy "kincstalálás", és az államnak kell felajánlani, de a becsületes megtalálót jutalom illeti meg, ami általában a tárgy értékének egyharmada.
A Ripost járókelőket kérdezett, mit tennének, ha pénzt vagy értékes tárgyat találnának. A többség azt mondja, ő becsületes lenne...  Íme videónk:

 

 

Szerző F. K.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria