Létrehozva: 2023.09.24.

Ha pénzt találsz az utcán, ne tartsd meg, itt az oka, hogy miért - videó

Egy német férfi talált ezer eurót és leadta - meg is lett a gazdája, egy idős asszony. Utánajártunk, mi történne itthon hasonló esetben. Kiderült, nem éri meg megtartani...

Szerző F. K.

Egy 48 éves férfi talált 1000 eurót a földön a müncheni vonatpályaudvaron. Leadta a rendőröknek, aki ka kamerafelvételek alapján kiderítették: egy idős asszony ejtette el - majd el is jutott a gazdájához a pénz.

De mi történne itthon? Te leadnád-e, ha találnál pár százezer forintot a földön?  És mi van, ha nem adod le? Megéri sumákolni, vagy ha lebuksz, megjárhatod? Ennek jártunk utána. 

Different,Hungarian,Banknotes,,20,Thousand,Huf.,Stack,Of,20000,Forints.
Illusztráció: shutterstock

Egyévnyi börtön is járhat a sumákolásért!

A szabály az, hogy amit találsz, add vissza, különben még börtönbe is zárhatnak - persze, ha lebuksz... A polgári törvénykönyv szerint ha a becsületes megtaláló nem tesz meg mindent, hogy a pénz visszakerüljön a jogos tulajdonosához, egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A törvénykönyv leírja, mit kell csinálnunk a talált dologgal, akár pénzről, akár más értékes tárgyról van szó. Az a szabály, hogy mindent meg kell tennünk a valódi tulajdonos megtalálására, ám ha tisztességesek vagyunk, és ez mégsem sikerül, a végén akár a miénk is lehet a megtalált pénz vagy tárgy.

A jogszabály ugyanis azt mondja, hogy ha nem jelentkezik a talált tárgyért a tulajdonos, vagy nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az övé, akkor többnyire a megtalálóé lehet.

Ha véletlenül tudjuk, hogy ki hagyta el a pénzt, tárgyat, akkor nincs más dolgunk, mint visszaadni. Ekkor nem kell bejelenti egyik hatósághoz sem.

Ha bankautomata nyílásában találunk pénzt, akkor a rendőrséget kell értesíteni. Nem éri meg trükközni, mert minden bankautomata be van kamerázva, tuti a lebukás...
Ha az utcán vagy máshol találunk valamit, és ismeretlen a tulajdonos, akkor azon múlik, mit kell csinálni, hogy hol találtuk az adott dolgot.

Ha közterületen, akkor az illetékes jegyzőnek kell átadni - akár a rendőrségen keresztül. Ha nem jelentkezik a jogos tulajdonos 3 hónapon belül, akkor a megtaláló megkaphatja a talált tárgyat, ha nyilatkozatot tett, hogy igényt tart rá.  Ekkor még nem kerül a tulajdonába, csak használhatja - tulajdonosává csak akkor válik, ha a jogos tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik.

A talált pénz vagy tárgy leadásáról minden esetben jegyzőkönyvet kell kiállítani és abból egy példányt kell kapnia a becsületes megtalálónak is.

Ha intézményben vagy bevásárlóközpontban találunk valamit, akkor a vezetőségen kell leadni, ha közlekedési eszközön, akkor a közlekedési társaság forgalmi irodáján, és ha nem találják meg a jogos tulajdonost, akkor az állam tulajdonába megy át.

Kincset találni viszont nagyon megérheti! Más a helyzet ugyanis, ha műemléki értékű ritkaságot vagy jelentős értékű vagyontárgyat, nagy összegű készpénzt találunk. Ezt a jog úgy hívja, hogy "kincstalálás", és az államnak kell felajánlani, de a becsületes megtalálót jutalom illeti meg, ami általában a tárgy értékének egyharmada.
A Ripost járókelőket kérdezett, mit tennének, ha pénzt vagy értékes tárgyat találnának. A többség azt mondja, ő becsületes lenne...  Íme videónk:

 

 

Szerző F. K.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb fordulat jön az időjárásban

origo.hu

Megrázó kettős gyilkosság Diósjenőn - szexuálisan zaklatta nevelt lányait, aztán mindkettőjüket megölte

metropol.hu

Vége, nincs tovább: ő lett a Sztárban Sztár leszek! győztese

magyarnemzet.hu

Kiderült, miért akarja Amerika az orosz–ukrán háború folytatását

ripost.hu

Káprázik a szemünk? Két Korda György a Sztárban Sztár leszek! stúdiójában

origo.hu

Itt van Amerika legújabb háborús terve

mindmegette.hu

Az Auchan is döntött a karácsonyi boltzárról: mutatjuk, hol nem tudsz vásárolni

origo.hu

Milyen egy gyerekszobába szánt okostévé? (x)

life.hu

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá(x)

kvizjatek.mandiner.hu

Játsszon kvízjátékunkkal és jusson el ön is páros belépőink egyikével Mága Zoltán XVI. Budapesti Újévi Koncertjére!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Illegális bádogváros Budapest közepén! Több száz hajléktalan él a Városliget melletti bozótosban

INSIDER

Tíz érdekesség a Nobel-díjas Krausz Ferencről, amit kevesen tudnak

INSIDER

Nyolc érdekesség, amit kevesen tudnak Karikó Katalinról

INSIDER

"Kaptam egy küldetést" - mondja Kardos atya, akinek kezet csókolt Ferenc pápa

INSIDER

„Ma tízezer dobozban öltött testet a szeretet!”

INSIDER

Őrjöngenek a felhasználók: nagy a baj a Messenger újításával

INSIDER

„Ezerszeres fájdalmat kívánok annak, aki hallgat” - 19 éve keresi nyomtalanul eltűnt fiát a szerencsi édesanya

INSIDER

Világsztárok költöztek be a Zene Házába