Létrehozva: 2023.09.22.

Mutatjuk, mit lehet tudni a háromgyermekes anyák SZJA-mentességéről

Már most sem kellene személyi jövedelemadót fizetniük a háromgyermekes anyáknak, ha nem jön közbe a Covid és a háború. A nehéz évek ellenére a kormány azon dolgozik, hogy jövőre tovább bővüljön a családtámogatások köre.

Orbán Viktor 2019 februárjában jelentette be, hogy bevezetik Magyarországon a négygyermekes anyák számára az SZJA-mentességet. A miniszterelnök már akkor arról beszél, hogy a tervek szerint 2021-ben kiterjesztik a kedvezményt a háromgyermekes anyákra is. Az élet azonban közbeszólt, az egész világot érintő a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági sokk nem tette lehetővé, hogy a háromgyermekes anyák is megússzák a személyi jövedelemadó megfizetését.

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A nehéz idők ellenére a kormány megtartotta a négygyermekesek anyák számára ezt a családtámogatási formát is sőt, a 30 év alatti anyákra is kiterjesztette a személyi jövedelemadó-mentességet.

Most viszont ismét napirendre került a háromgyermekes édesanyák adómentessége, miután Orbán Viktor a múlt heti demográfiai csúcson a négygyermekeseknek járó lehetőség kiterjesztéséről beszélt. Számos, a családhoz, illetve a gyermekekhez kötött adókedvezményt és -mentességet tesz már lehetővé a magyar családtámogatási rendszer. Az elmúlt időszakban jóformán évről évre bővült a személyi jövedelemadót (szja) érintő támogatások köre, amely újabb elemmel gyarapodhat.

Mikor vezethetik be? 

Pontos időpont még nincs, de Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Hír TV egyik műsorában úgy fogalmazott:

A kormányzat azon dolgozik, hogy akár már a jövő év elején be lehessen vezetni a háromgyerekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességét

Lentner Csaba közgazdász az Economixnak a minap azt mondta, ha 190 ezer háromgyermekes édesanyáról beszélünk, akkor az ő szja-mentességük bruttó kétszázmilliárd forintba kerülne.

Fő cél a családok támogatása

Az szja-mentesség bővítése egy többéves folyamatba illeszkedik, hiszen az adómentességek és kedvezmények az Orbán-kormányok családpolitikájának fókuszában szerepelnek. Íme, a már régóta elérhető gyermekek után járó adó- és járulékkedvezmény:

  •  egy gyermek esetén havi tíz-
  • kettőnél negyvenezer forint pluszt jelent a nettó bérben 
  • a három- vagy több gyermekesek gyermekenként 33 ezer forintot érvényesíthetnek. Ez három gyermeknél havi akár 99 ezer forintot, négynél pedig 132 ezret jelent. 

Mindemellett elérhető az első házasok kedvezménye is, amely havi ötezer forint szja leírását teszi lehetővé.

Az adókedvezmény mellett az utóbbi években sorra bővült azoknak a köre is, akik teljes szja-mentességet élveznek. Így például a keresetükből nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak. Ez az átlagbérhez igazított támogatás azt jelenti, hogy egy fiatalnak idén már akár havi 65 ezer forinttal magasabb lehet a nettó bére az szja-mentességgel. Ezt bővítették ki az idei évtől azzal, hogy a gyermeket vállaló nők harmincéves korukig élhetnek az adómentességgel.

Ezeken felül a kormány döntése értelmében tavaly februárban mintegy 1,4 millióan kapták kézhez a családi adóvisszatérítésüket, amelyre közel 1,9 millió dolgozó volt jogosult.

Megállítani a népességfogyást

A múlt héten tartott V. Budapesti Demográfiai Csúcson tartott beszédében Orbán Viktor elmondta:

154 ezerrel több gyermek született meg a magyar családpolitikai fordulatnak köszönhetően, mint született volna e nélkül. Képzeljék el, ez magyar méretekben annyi gyermeket jelent, mint a harmadik legnépesebb magyar város összlakossága.

A kormányfő emlékeztetett: A családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése óta minden ötödik család új otthonhoz jutott. Benne vannak azok is, akiknek eddig semmilyen otthonuk nem volt, és azok is, akik a meglévő otthonukat alkalmassá tették több gyermek befogadására. Orbán Viktor ugyanakkor felhívta a figyelmet:

Nincs itt az ideje, hogy örömtüzeket gyújtsunk. Nagyon komoly kihívások előtt vagyunk, és nagyon nehéz lesz megtenni az út hátralévő részét, amikor nemcsak lassítjuk a népességfogyást, hanem megfordítjuk. Márpedig ez a demográfiai politika aranymetszése, a fenntartható népesség, a mágikus 2,1. Ha valóban ide akarunk megérkezni, akkor több kell, és Magyarországnak új eszközöket is be kell vetnie. Azt is mondhatnám: az első szakasz lezárult, indulhat a második fázis. Akiket az eddigi eszközökkel el tudtunk érni, azokat már megszólítottuk.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes lény csapott le a nagy fehér cápára, kiette a máját

origo.hu

Ingyenes lesz januártól a tömegközlekedés

metropol.hu

Kritikus állapotban került a Honvédkórházba a magyar zenész, csodaként éli meg, hogy túlélte

vg.hu

Óriási mennyiségű hó várható, a közútkezelő rossz útviszonyokra figyelmeztet

mindmegette.hu

Álomszép karácsonyi dekorációk házilag készítve

hirtv.hu

Önmagával vitatkozik a baloldal a vendégmunkás-kérdés kapcsán

origo.hu

Bayer Zsolt: A migránsok szabadon erőszakolhatnak Németországban - videó

mindmegette.hu

Ezt a nagyi is imádná: azonnal puha mézes puszedli, ami ajándéknak is tökéletes

ripost.hu

Gyász: elhunyt Kovács Lászlóné Szűcs Judit

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

magyarnemzet.hu

Pusztító leleplezés: a most harsogó baloldalnak korábban egyáltalán nem volt baja a vendégmunkásokkal

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Meghozta az eredményt a babaváró hitel és a CSOK: egyre többen élnek saját lakásban

INSIDER

Döntöttek a CSOK pluszról, itt az összes részlet

INSIDER

Orbán Viktor: 2024-ben az áremelkeésnél nagyobb béremelések lesznek

INSIDER

Miért káros, amit az albán pékségekben veszel? Itt az 5 legfőbb bűnük

INSIDER

Fény derült a titokra: hadifogolynak köszönhető a zalai fenyőbirodalom

INSIDER

A halottlátó állítja: kapcsolatba lépett a 10 éve eltűnt kislánnyal, Bangó Eszmivel

INSIDER

Itt az adventi időszak: itt van minden tudnivaló

INSIDER

"Kimondta, amit más gyerek nem merne" - Különleges emlékdíjat neveztek el Pistiről