Létrehozva: 2023.09.22.

Mutatjuk, mit lehet tudni a háromgyermekes anyák SZJA-mentességéről

Már most sem kellene személyi jövedelemadót fizetniük a háromgyermekes anyáknak, ha nem jön közbe a Covid és a háború. A nehéz évek ellenére a kormány azon dolgozik, hogy jövőre tovább bővüljön a családtámogatások köre.

Orbán Viktor 2019 februárjában jelentette be, hogy bevezetik Magyarországon a négygyermekes anyák számára az SZJA-mentességet. A miniszterelnök már akkor arról beszél, hogy a tervek szerint 2021-ben kiterjesztik a kedvezményt a háromgyermekes anyákra is. Az élet azonban közbeszólt, az egész világot érintő a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági sokk nem tette lehetővé, hogy a háromgyermekes anyák is megússzák a személyi jövedelemadó megfizetését.

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A nehéz idők ellenére a kormány megtartotta a négygyermekesek anyák számára ezt a családtámogatási formát is sőt, a 30 év alatti anyákra is kiterjesztette a személyi jövedelemadó-mentességet.

Most viszont ismét napirendre került a háromgyermekes édesanyák adómentessége, miután Orbán Viktor a múlt heti demográfiai csúcson a négygyermekeseknek járó lehetőség kiterjesztéséről beszélt. Számos, a családhoz, illetve a gyermekekhez kötött adókedvezményt és -mentességet tesz már lehetővé a magyar családtámogatási rendszer. Az elmúlt időszakban jóformán évről évre bővült a személyi jövedelemadót (szja) érintő támogatások köre, amely újabb elemmel gyarapodhat.

Mikor vezethetik be? 

Pontos időpont még nincs, de Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Hír TV egyik műsorában úgy fogalmazott:

A kormányzat azon dolgozik, hogy akár már a jövő év elején be lehessen vezetni a háromgyerekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességét

Lentner Csaba közgazdász az Economixnak a minap azt mondta, ha 190 ezer háromgyermekes édesanyáról beszélünk, akkor az ő szja-mentességük bruttó kétszázmilliárd forintba kerülne.

Fő cél a családok támogatása

Az szja-mentesség bővítése egy többéves folyamatba illeszkedik, hiszen az adómentességek és kedvezmények az Orbán-kormányok családpolitikájának fókuszában szerepelnek. Íme, a már régóta elérhető gyermekek után járó adó- és járulékkedvezmény:

  •  egy gyermek esetén havi tíz-
  • kettőnél negyvenezer forint pluszt jelent a nettó bérben 
  • a három- vagy több gyermekesek gyermekenként 33 ezer forintot érvényesíthetnek. Ez három gyermeknél havi akár 99 ezer forintot, négynél pedig 132 ezret jelent. 

Mindemellett elérhető az első házasok kedvezménye is, amely havi ötezer forint szja leírását teszi lehetővé.

Az adókedvezmény mellett az utóbbi években sorra bővült azoknak a köre is, akik teljes szja-mentességet élveznek. Így például a keresetükből nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti fiataloknak. Ez az átlagbérhez igazított támogatás azt jelenti, hogy egy fiatalnak idén már akár havi 65 ezer forinttal magasabb lehet a nettó bére az szja-mentességgel. Ezt bővítették ki az idei évtől azzal, hogy a gyermeket vállaló nők harmincéves korukig élhetnek az adómentességgel.

Ezeken felül a kormány döntése értelmében tavaly februárban mintegy 1,4 millióan kapták kézhez a családi adóvisszatérítésüket, amelyre közel 1,9 millió dolgozó volt jogosult.

Megállítani a népességfogyást

A múlt héten tartott V. Budapesti Demográfiai Csúcson tartott beszédében Orbán Viktor elmondta:

154 ezerrel több gyermek született meg a magyar családpolitikai fordulatnak köszönhetően, mint született volna e nélkül. Képzeljék el, ez magyar méretekben annyi gyermeket jelent, mint a harmadik legnépesebb magyar város összlakossága.

A kormányfő emlékeztetett: A családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése óta minden ötödik család új otthonhoz jutott. Benne vannak azok is, akiknek eddig semmilyen otthonuk nem volt, és azok is, akik a meglévő otthonukat alkalmassá tették több gyermek befogadására. Orbán Viktor ugyanakkor felhívta a figyelmet:

Nincs itt az ideje, hogy örömtüzeket gyújtsunk. Nagyon komoly kihívások előtt vagyunk, és nagyon nehéz lesz megtenni az út hátralévő részét, amikor nemcsak lassítjuk a népességfogyást, hanem megfordítjuk. Márpedig ez a demográfiai politika aranymetszése, a fenntartható népesség, a mágikus 2,1. Ha valóban ide akarunk megérkezni, akkor több kell, és Magyarországnak új eszközöket is be kell vetnie. Azt is mondhatnám: az első szakasz lezárult, indulhat a második fázis. Akiket az eddigi eszközökkel el tudtunk érni, azokat már megszólítottuk.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin szövetségesének meglepő bejelentése

origo.hu

Elképesztő dráma: így mentették meg a tűzoltók a Szabadság hídról leugrani készülő nő életét

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

mandiner.hu

Karácsony ezt nem fogja kitenni a kirakatba, vagy mégis? Óriási humbug lehet a fővárosi faültetési sikersztori

ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

origo.hu

Hónapokig csalta vőlegényét az ismert énekesnő Marics Petivel

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt

INSIDER

Karácsonyt még a saját munkavállalóinak a sorsa se érdekli