Létrehozva: 2023.09.11.

Ezek a programok várnak az Európai Mobilitási Héten

Szeptember 16. és 22. között 25. alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet az ország több pontján. Rengeteg programon lehet részt venni, teljesen ingyen. Íme a lista!

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, az Európai Mobilitási Hét évről évre egyre népszerűbb Magyarországon is. A mobilitási hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Idén ezekkel a programokkal igyekeznek erre felhívni a figyelmet!

program, autómentes nap, mobilitási hét,
Országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket. Fotó: facebook.com/EMH.AMN

Az Európai Mobilitási Hétről

2023-ban 39 ország 1690 városa vesz részt a kezdeményezésben, ami arra hivatott ösztönözni az embereket, hogy használják a kiépített közlekedési infrastruktúrát innovatívabban, intelligens módon, az élhetőbb közeg és a levegőminőség javítási érdekében. A kampányban nem csak európai városok vesznek részt idén, hanem Argentína, Ecuador és Japán is - olvasható az Európai Mobilitási Hét hivatalos weboldalán. Az esemény záróprogramja hagyományosan az autómentes nap, ami idén szeptember 22-én lesz.

Főbb programok Budapesten

2023. szeptember 16-17. autómentes hétvége lesz a Szabadság hídon, a Fővám téren, a Vámház körútnál és a pesti alsó rakparton. Szeptember 19-én bringás reggeli , 22-én pedig autómentes nap lesz a fővárosban. Az Autómentes Hétvégén a Budapestre jellemző nosztalgiajárművekre szállhatunk fel a Vámház körúton és a Szabadság hídon a BKK és a BKV Zrt. szervezésében. Akár a villamosvezetői fülkébe is be lehet ülni. A kiállításon többek között a legidősebb üzemképes favázas villamosokra, az egyik legszebbnek tartott FVV „Bengálira” és a legmodernebb, szeptembertől már Hűvösvölgyben közlekedő CAF-villamosra lehet felszállni. Új nézőpontból ismerhetjük meg a korszerűbb járműveket is: a CAF-villamoson gyerekműsorral, a legmodernebb MAN-buszon DJ-szettel, a Mercedes buszon élő koncerttel, a Škoda–Solaris trolin arcfestéssel várja a BKK az érdeklődőket. 

A Vámház körúti gasztrosétányon a legmenőbb foodtruckok (pl. Happy Churros, Jack Daniels Bar, Legenda Sörfőzde, Meraki, Mexikói Gourmet Truck, Nemo, Peter's HotDog stb.) kínálják az ízletesebbnél ízletesebb nemzetközi finomságaikat. Szombaton éjfélig, vasárnap este 10 óráig várják az enni, inni, szórakozni vágyókat - olvasható a BKK tájékoztatójában. A BKK Gyereksaroknál közlekedési járművekkel kapcsolatos kézműves-foglalkozással várják a legkisebbeket. A Fővárosi Önkormányzat pedig többek között városi kerékpáros oktatótúrát tart, ami 2-2,5 órás elméleti és gyakorlati oktatás jelent a városi kerékpározás legfontosabb írott és íratlan szabályaival. Kezdőknek és középhaladóknak is ajánlják 12 éves kor fölött. Az esemény szombaton és vasárnap 10 órakor kezdődik. Szeptember 16-án a megnyitott pesti alsó rakparton sétálva lehet eljutni a Lánchíd-fesztiválra, ami 10-től 18 óráig ingyenes

 és Lánchíd-történeti kiállítással várja az érdeklődőket a Valyo állandó programjai mellett. Ezt követően, 19.30-tól késő estig koncertek lesznek a Clark Ádám téren.

Több fővárosi cég is készül valamilyen programmal

A Budapesti Közművek sátránál például a gyermekek játszva ismerhetik meg a szelektív hulladékgyűjtés szabályait és a városi zöldkörnyezet megóvásának lehetőségeit. Emellett bepillanthatnak a városi fák életébe is. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. interaktív vizes kísérletekkel várja a gyermekeket. A játékos kedvű látogatók egy szókirakós játék megfejtésével megismerhetik a csatornába nem beleengedhető anyagokat. A Budapest Közút sátránál képzeletbeli utazást lehet tenni Budapest útjain és hídjain, valamint tesztelhetjük, jól tudjuk-e a KRESZ-táblák jelentését. Idén a MÁV–Volán-csoport standjánál gyermekfoglalkoztató programokkal, vasútbiztonsággal kapcsolatos edukációs játékkal, kvízzel és különféle ajándékokkal várják az érdeklődőket. A Lime sátránál pedig elektromos rollereket lehet kipróbálni. További részletek és programok itt találhatók.

Főbb programok a vidéki városokban

Dévaványán szeptember 22-én reggeltől estig lesznek programok, többek között aszfaltrajz, kézműveskedés, felvonulás. Egy kerékpárt is kisorsolnak. Kecskeméten ugyancsak 22-én Kétkarikás Kritérium Verseny lesz, amit egy kerékpáros felvonulás is követ majd. Felsőzsolcán felállítják az ország egyik legnagyobb ügyességi pályáját, de lesznek egészségügyi szűrések, sport és más színes programok is. 

Budakalászon lesz endőrségi bemutató, balesetmegelőzési előadás, felfújható játékok, gokart, aszfaltrajzverseny, de a program része az immár 20. Tour de Kalász szabadidős kerékpáros erőpróba is. Tapolcán holdfénytúrával, filmvetítéssel, vetélkedőkkel és bringás reggelivel készülnek, Szarvason pedig futóverseny lesz a Kőrös körül, amin a Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak gyűjtenek majd, azon belül pedig a 4 éves, vesedaganatos Bencének. A további programokról és helyszínekről a települések weboldalán és közösségi oldalán érdemes érdeklődni.

 

origo.hu

Orbán Viktor telefonon tárgyalt az ukrán elnökkel

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

borsonline.hu

Szente Vajk nem akármit mondott a kamerák előtt, egykori házastársára utalhatott?

hirtv.hu

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

metropol.hu

Olasz fagylaltárus okozhatja a magyar érettségizők vesztét

magyarnemzet.hu

Neuer hősből antihős lett, a Real a 87. percben még kiesésre állt, de döntős

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

travelo.hu

Romantikus autós túrák Európa legszebb útvonalain - Tartsatok velünk!

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten fogadta a kínai államfőt

INSIDER

Figyelmeztet a szakember: ez az időjárás már az egészségünkre is veszélyes

INSIDER

Itt lesznek lezárások és forgalmi rend változások a kínai elnök látogatása kapcsán

INSIDER

Ha ilyen üzenetet kapsz, nehogy bedőlj, mert átverés!