Létrehozva: 2023.09.27.
Módosítva: 2023.09.27.

Eszement zöldpolitikát folytat Brüsszel, Magyarország a klímabajnokok klubjához tartozik

A nyugati fejetlen zöldpolitikának az lett a következménye, hogy kénytelenek újranyitni a szénerőműveiket.

Brüsszel és a nyugati nagyhatalmak eszetlen zöldpolitikát folytatnak. Sorra születnek olyan fontos döntések, amelyek teljesen ellentétesek az európai emberek érdekeivel. Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is hétfőn a parlamentben tartott napirend előtti felszólalásában:

Mint tudják, Brüsszel úgy döntött, hogy leválasztják Európát az orosz energiahordozókról. Meggyőződésem szerint ez ellentétes Európa érdekeivel, így Magyarország érdekeivel is, de most nincs elegendő erőnk, hogy ezt megakadályozzuk. A kormány célja nem lehet más, mint hogy csökkentsük a brüsszeli döntés negatív hatásait és alkalmazkodjunk az új helyzethez.

Aerial,View,,Eon,Nuclear,Power,Plants,Isar,I,And,Isar
Újranyitnak a szénerőművek Fotó: imageBROKER.com / Shutterstock

A kormányfő hozzátette: "A nemzeti kormány egyik kiemelkedő vállalása, hogy az energetikai világpiac felfordulása ellenére fenntartjuk Magyarország energiabiztonságát, sőt ebben a zavaros helyzetben is felépítjük a függetlenségünket garantáló energiagazdaságunkat. Ezért a nyáron energetikai együttműködést hoztunk létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral is. Mindhárom ország elnökével, illetve emírjével itt, Budapesten tárgyaltunk, megállapodásokat kötöttünk, és új lehetőségeket nyitottunk ki."

 

Felszólalásában arra is kitért, hogy Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely 1990 óta úgy csökkentette a széndioxid kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság termelése. 

 

Paks2 felépítésével, Paks1 üzemidő-hosszabbításával, a napenergia-kapacitásokkal és a tartalékerőművek felépítésével önállóvá tesszük Magyarországot. Négy-öt évvel előrébb járunk a tervezett ütemhez képest, miközben más európai országok éppen most nyitják meg tucatszám a szénerőműveiket. Ez a sors és a fejetlen zöldpolitika fintora. Nincs semmi túlzás abban, hogy Magyarország a klímabajnokok klubjához tartozik

- jelentette ki Orbán Viktor. 

Végletekig megosztott az Európai Unió

Frans Timmermans, az EU éghajlatvédelmi exbiztosa nem támogatta az atomenergia ügyét. Több uniós tagállam vezetőjével együtt nemet mondott arra, hogy a nukleáris energiát zöldnek minősítsék. Az augusztusban hivatalba lépő új biztos, Maroš Šefčovič azonban sokkal inkább a szívén viseli az atomenergia sorsát. 

Ha megnézzük a 2050-re és az azt követő időszakra vonatkozó számos előrejelzést, őszintén szólva még nem láttam olyat, amely szerint atomenergia nélkül is elérhető lenne a klímasemlegesség

- nyilatkozta a biztos. Természetesen ez a kijelentés óriási rémületet váltott ki a nukleáris energiát ellenzők körében. A szlovák szakember - elődjével szemben - nagylelkűen arról biztosította az uniós országok vezetőit, hogy minden ország eldöntheti saját hatáskörében, milyen energiaforrást részesít előnyben - írja a Kronen Zeitung

Nincs vesztegetnivaló idő

Emmanuel Macron francia elnök után az olasz kormány is azon dolgozik, hogy mihamarabb vissza tudjanak állni az atomenergiára. Giorgia Meloni miniszterelnök hét hónapon belül ütemtervet szeretne bemutatni az atomenergiához való visszatérésre. „Nem vesztegethetjük az időt. Világos célnak kell lennie, hogy visszatérjünk a tiszta és biztonságos energiatermeléshez, az újgenerációs nukleáris technológia segítségével” – mondta Matteo Salvini infrastrukturális miniszter.

Az olaszok korábban ellene szavaztak

Az olaszok 1987-ben – egy évvel a jelentős csernobili atomkatasztrófa után – népszavazáson megszavazták az atomenergia fokozatos megszüntetését. Róma 1990-ben leállította az utolsó atomerőművét is. 2011-ben az olaszok 94,5 százaléka szavazott az új reaktorok építése ellen egy népszavazáson. Ez is mutatja a helyzet ellentmondásosságát.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb fordulat jön az időjárásban

origo.hu

Megrázó kettős gyilkosság Diósjenőn - szexuálisan zaklatta nevelt lányait, aztán mindkettőjüket megölte

borsonline.hu

Álomszép ruhában jelent meg Karikó Katalin lánya a Nobel-díjak átadási ünnepségén - fotó

mandiner.hu

Zelenszkij elárulta: ezt kérte Orbán Viktortól (VIDEÓ)

metropol.hu

Vége, nincs tovább: ő lett a Sztárban Sztár leszek! győztese

origo.hu

Itt van Amerika legújabb háborús terve

travelo.hu

Csodálatos látvány a befagyott Bajkál-tó

origo.hu

Milyen egy gyerekszobába szánt okostévé? (x)

life.hu

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá(x)

kvizjatek.mandiner.hu

Játsszon kvízjátékunkkal és jusson el ön is páros belépőink egyikével Mága Zoltán XVI. Budapesti Újévi Koncertjére!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Illegális bádogváros Budapest közepén! Több száz hajléktalan él a Városliget melletti bozótosban

INSIDER

Tíz érdekesség a Nobel-díjas Krausz Ferencről, amit kevesen tudnak

INSIDER

Nyolc érdekesség, amit kevesen tudnak Karikó Katalinról

INSIDER

"Kaptam egy küldetést" - mondja Kardos atya, akinek kezet csókolt Ferenc pápa

INSIDER

Őrjöngenek a felhasználók: nagy a baj a Messenger újításával

INSIDER

„Ezerszeres fájdalmat kívánok annak, aki hallgat” - 19 éve keresi nyomtalanul eltűnt fiát a szerencsi édesanya

INSIDER

Világsztárok költöztek be a Zene Házába

INSIDER

Újabb megdöbbentő leleplezés: Apáti Bence lebuktatta Elon Muskot