Létrehozva: 2023.09.12.
Módosítva: 2023.09.13.

Érkezik a francia riviéra és az olasz dolce vita a Balaton partjára - képgaléria

Az ország legnagyobb turisztikai beruházása zajlik jelenleg a Balaton partján. A kikötővel és apartmanházakkal kiegészülő szállodakomplexum megépítését a magyar állam is támogatta. A csodálatos, zöld, fásított parti sétányon pedig bárki korzózhat .

Közvetlenül a Balaton partján épül egy turisztikai komplexum, de ha befejeződik az építkezés, mindenki számára nyitott marad, sőt gyönyörűen beépített – parkosított és fásított – sétány várja majd a csodálatos balatoni panorámában gyönyörködni vágyókat. A falak már állnak, már most látszik, milyen páratlan kilátás nyílik majd a szobákból a Tihanyi-félszigetre (a galériánkban megnézheted). Az országos szinten egyedülálló projekt megvalósítása ütemterv szerint halad, megkezdődött a telken belüli közmű- és úthálózatok kiépítése. A 22,5 milliárd forintos beruházás műszaki átadásának megkezdése 2024. végére várható – jelentette be Szepesi Richárd alapító és tulajdonos a fejlesztés sajtóbejárásán.

A látványterv és a szerkezetkész épület / Fotó: MK

Francia elegancia és dolce vita életérzés

A turisztikai komplexum egy kétszárnyú hajót formáló ötcsillagos szállodából, apartmanházakból és a már tavaly nyáron elkészült 203 férőhelyes kikötőből áll, ami jelenleg a magyar tenger legmodernebb szolgáltatásait nyújtja. Szepesi Richárd, a BalaPort projekt megálmodója, a saját, illetve résztulajdonában álló vállalkozások szakmai irányítója elmondta, hogy a beruházás kiinduló lépése a kikötő vízi létesítményeinek kialakítása volt, amellyel a Balaton legmodernebb és legnagyobb hajóinak fogadására kész hajókikötő jött létre. A kikötő már most tele van vitorlásokkal. A szárazföldi beruházás első három ütemében elvégezték a mélyépítési munkákat, a térszín alatti szerkezetépítési munkákat és a felszín feletti teljes szerkezetépítést. A szerkezetek így teljesen bejárhatók, amikről már most gyönyörű balatoni panoráma tárul elénk, valamint kirajzolódik a szálloda két hajót megformáló szárnyainak alakja is. A negyedik ütemként most folynak az apartmanházak szakipari munkái. A szálloda befejezői munkáira szeptemberben meghívásos tendert írnak ki. Szepesi Richárd beszámolt arról is, hogy a komplexum közel 6,9 milliárd forint vissza nem térítendő Kisfaludy 2030 MTÜ támogatás mellett 3,5 milliárd forint hitelből és 12,1 milliárd forint önerőből épül, amelynek egy részét az apartmanok és a hajóhelyek hosszú távú értékesítéséből teremtette elő a társaság. Hozzátette azt is, hogy a BalaPort ötcsillagos szállodája, a Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort, a világszerte elismert Marriott International szállodahálózat első vidéki tagjaként kezdi meg a működését 2025 folyamán, ami garanciát jelent a minőségre.

Egyedi a beruházás a tematikája miatt, ahol a francia elegancia és az olasz dolce vita életérzés a belső hangulatban és a szolgáltatások szintjén is megjelenni. Ez egyszerre tükrözi az örök vízparti hangulatot és a mai kor igényeit

 – mondta el Szepesi Richárd.

Szepesi Richárd a projekt megálmodója / Fotó: MK

A part szabad marad

Bóka István, Balatonfüred polgármestere azt emelte ki, hogy az új komplexum megépülése segíti majd a városban a konferenciaturizmus erősítését, hozzájárul a város fejlődéséhez, a munkaerő megtartásához és a közel 5000 négyzetméteres, a volt Huray piac területén található Balatonfüred Kongresszusi Központ hatékonyságához, ami pár lépésre található csak a jelenlegi helyszíntől. Hangsúlyozta, hogy a négy évszakos üzemelés segíti a Balaton turisztikai idényének meghosszabbítását, ezzel biztonságos munkahelyeket teremt, és magával vonz olyan fejlesztéseket is, amelyek nem kifejezetten a nyári időszakhoz köthetők. Ez jelentős fejlődés nemcsak a városnak, de az egész balatoni régiónak is. A BalaPort hozzájárul a térség versenyképességének növeléséhez is, élhetőbbé és színesebbé teszi a várost, segít itt tartani, ide vonzani a szürkeállományt, erősíti a város lakosságmegtartó erejét is, továbbá az ilyen beruházások fontosak a kisebb és nagyobb vállalkozások és más munkáltatók számára is. Kiemelte, hogy a lakosság hangulatos sétánnyal is gazdagodik, mert a hotel területe nyitott lesz, a sétány és a parti rész egész évben bejárható.

Ez a terület mindenki számára a projekt elkészültével teljes mértékben bejárható lesz. Mind a bejáró, mind a parti sétány bárki számára megközelíthető. A város közvetlen szándéka, hogy egyre több parti részt szabadítsunk fel. Ez már több szár méter hosszan sikerült is a különböző területeken.

 - emelte ki a polgármester.

A polgármester fontosnak tartja, hogy a Balaton partja mindenki számára nyitott legyen / Fotó: MK

Szepesi Richárd kiemelte, hogy a beruházás során a közműfejlesztés mellett jelentős közérdekű fejlesztéseket is lvégeznek, köztük az európai tengerparti kikötők hangulatát idéző sétányt és egy stéget alakítanak ki. A parti promenád parkosítására és fásítására is nagy hangsúlyt fektetnek. A fenntarthatóság jegyében tervezik a csapadékvíz gyűjtését és a Balatonba való visszatáplálását is.

Nézd meg helyszíni galériánkat és videónkat az ország legnagyobb turisztikai fejlesztéséről:

 

A BalaPort szálloda és apartman komplexum számokban:

Telek területe Balatonfüreden, a Tagore sétány központi területén: 20.020 m²

Kikötői terület a vízen: 22.800 m²

Hotel épület (Le Méridien BalaPort Lake Balaton Resort) térszín felett teraszokkal: 20.555 m²

Apartman épületek teraszokkal: 3.759 m²

Mélygarázs: 7.652 m²

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem