Létrehozva: 2023.08.27.

Több mint 650 ezren látták már online az előadásokat és vitákat a Tranziton

Közölte a fesztivált szervező Kommentár Alapítvány.

Már több mint 650 ezren látták online a tihanyi Tranzit fesztivál interneten is közzétett előadásait és vitáit, amelyek továbbra is elérhetőek lesznek a Tranzit Facebook- és YouTube-oldalán - közölte a fesztivált szervező Kommentár Alapítvány vasárnap az MTI-vel.

    Hozzátették, az eseményen több mint kétezren vettek részt, ezzel ez volt az eddigi legnagyobb esemény a 2009-ben indult rendezvénysorozat történetében.
    Az idei politikai fesztiválon, amelyet augusztus 24. és 27. között rendeztek meg, a miniszterelnök, a kormány több tagja, ellenzéki és kormánypárti politikusok és "véleményvezérek" vitatták meg az ország előtt álló legfontosabb feladatokat - írták.

Hazánk szeretne a világhatalmi átrendeződés nyertese lenni, ezért nem akar elköteleződni sem Kína, sem az Egyesült Államok felé, mindegyikkel jóban kíván lenni, mert ez a magyar érdek – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

„– Hazánk a nyugati tudományos és politikai diskurzus része, ezért magyar felelősség elmagyarázni amerikai barátainknak, hogy nem jó ötlet a feltörekvő hatalmat, Kínát háborúban legyőzni. A harmadik világháború csak az Egyesült Államokon múlik, Európa és Magyarország nem akar világháborút, új kiegyezést kívánnak, ami más lesz, mint az eddigi, de ennek bekövetkezését kell elősegíteni” – fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója szombaton Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

Az igazgató szerint

a világhatalmi átrendeződés közepén a középhatalmaknak és a regionális középhatalmaknak, amilyen reményei szerint Magyarország is lesz hamarosan, óriási szerepe lehet. Megjegyezte, hogy a Kelet és Nyugat közötti békés egymás mellett élés és kereskedelem élharcosa lehet hazánk.

ORBÁN Balázs; BÉKÉS Márton; BENKÕ Levente
Fotó: Bodnár Boglárka

Orbán Balázs szerint ehhez az kell, hogy Magyarország a nyugati világ részeként megmutassa a változásokhoz való normális hozzáállást. Kiemelte, hogy a magyar stratégia, a kapcsolatokon alapuló felemelkedés az egyetlen járható út, de Európa sajnos nem ezen az úton halad.

 

Békés Márton, a Kommentár folyóirat főszerkesztője rámutatott, hogy lapjuk azért is nevezte világrendszerváltásnak a mostani hatalmi átrendeződést, mert a jaltai konszenzus, de sokkal inkább a párizsi béke utáni világrend alakul át, amely 100 éve működik és véleménye szerint hosszú küzdelem lesz, míg nyugvópontra jut.

A kiváltó okokkal kapcsolatban az első világháború kirobbanásával vont párhuzamot, amelyet Németország felemelkedése és Nagy-Britannia hanyatlása váltott ki. Most is felborult a világrend:

 Kína felemelkedése valós, de az Egyesült Államokkal egymás kezét nem tudják elengedni, ezért a hidegháborúval ellentétben nem bipoláris, hanem multipoláris rend felé tart a világ, mint amilyen Napóleon idején volt.

ORBÁN Balázs; BÉKÉS Márton; BENKÕ Levente
Fotó: Bodnár Boglárka

Benkő Levente, a Digitális Szuverenitás Központ nemzetközi igazgatója, volt izraeli nagykövet rámutatott, hogy két egymással versengő nagyhatalom sohasem fonódott úgy össze, mint az Egyesült Államok és Kína, hisz utóbbi az előbbi állampapírjainak 12 százalékát birtokolja. Különbség a felek között, hogy az amerikaiaknak fontos a kulturális expanzió, a kínaiaknak nincs igényük globális elveket lenyomni gazdasági partnereik, Szudán vagy Botswana torkán, illetve különbséget jelentenek a közepes erősségű játékosok, az egykori el nem kötelezett országok, amelyek korábban inkább az Egyesült Államok kötelékéhez tartoztak, ma már ez nem egyértelmű.

Úgy vélte, az átrendeződés végén a XIX. századi európai erőegyensúly-politika fog globálisan megvalósulni, amennyiben a két nagyhatalom ezt képes lesz létrehozni és nem háborúval kívánják eldönteni, melyikük az erősebb.

origo.hu

Fényes nappal zaklatott egy nőt egy 10 éves kisfiú és a barátai

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

A kínai elnök Magyarországon: így védik a világ egyik legfontosabb emberét – Hszi Csin-ping kínai Rolls-Royce-szal érkezik Orbán Viktorhoz

ripost.hu

Igazán jó a helyesírásod? Ebből a tesztből kiderül!

hirtv.hu

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 8.: a Kos újrakezd valamit, a Mérlegnek szerencsés napja lesz

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból