Létrehozva: 2023.09.04.

Dühösek a budapestiek, káoszba fulladt a közlekedés az őszre - videó

Az iskolakezdés miatt a fővárosban hatalmas forgalmi dugók alakultak ki. A pénteki csúcs után hétfőn újra bedőlt a közlekedés a főbb utakon - miközben a Karácsony Gergely-féle biciklisávok szinte kiürültek.

Már nyáron is akadozott Budapestszerte a közlekedés, de most az iskolakezdés összeroppantotta a főváros közlekedését. Az iskolakezdés mindenhol kaotikus közlekedést, dugót, araszolást, idegeskedést, türelmetlenséget és fél óra-egy óra plusz kocsikázást hozott.

Július végén alakították át az azóta hírhedtté vált Üllői utat. Az út mindkét oldalán egy-egy sávot választottak le, bicikliúttá alakítva azokat. Az autóforgalomtól Karácsonyék zöld ,,Gerikarókkal" választották le. Akkor hatalmas botrány kirobbant, mivel ahogyan már mi is bemutattuk, a rekordszélességű sáv teljes mértékben kihasználatlan maradt. Alig néhány biciklis használta, ugyanakkor számos veszélyes és szabálytalan motoros közlekedett rajta, miközben az út szinte már teljesen dugig volt autókkal.

A szakmaiatlan átszervezések Budapest-szerte megnehezítették a közlekedést. Ahogy korábban megírtuk, Budán például a Lánchíd lezárása miatt alakul ki hatalmas torlódás az alsó rakparton. 

Hétfő reggel is tömve voltak az utak Fotó: Ripost

Forrnak az indulatok: nem érnek oda időben a családosok

Rengeteg a felháborodott autós - és itt nem "autós fanatikusokról", hanem gyermekeiket oviba, iskolába eljuttatni akaró átlagemberekről beszélünk. A legtöbben kemény hangnemben mondták el a véleményüket, mert úgy érzik, hogy a városvezetés nem a bicikliseket segíti, hanem kimondottan az autósokat támadják az utak szűkítésével.

A családosoknak az egyik legnehezebb, hiszen a iskolába-óvodába szállítása komoly logisztikát követel meg, amit nem lehet csak autóval megoldani. Erről beszélt nekünk István, aki fiatal családapa, ráadásul a munkahelye sincs közel:

"Sokkal rosszabb a helyzet itt, mint volt. 25 km-re járok dolgozni és vannak gyermekeim, be kell hoznom őket az iskolába, óvodába és 

mióta Karácsony van, elintézte, hogy 15-20 perccel tovább tartson a hazaút, hogy a gyerekhez nehogy oda tudjak érni az oviba.

Tök jó, egyetértek, hogy segíteni kell a bicikliseknek a közlekedését, de alakítsanak ki nekik a járdán, ahol 10 ember megy el naponta. Ne az autósoknak rontsák tovább a helyzetét, ez a véleményem az egészről. Mert vannak gyermekeink és nem véletlenül járunk autóval, mert másképp nem tudjuk megoldani, hogy odaérjjünk értük az oviba vagy a bölcsibe. Tehát gondolni kéne a családosokra."

István családjának nehéz a reggeli logisztika a dugók miatt. Fotó: Fügedi Richárd

Sokan járnak erre, akiknek a mindennapjait keserítik meg a "Gerikarók". Egy férfi felháborodva mondta: 

Az a véleményem, hogy egy gyök* volt aki ezt iderakta

 – mutatott a zöld karókra.

Kihasználatlan biciklisáv, mellette hosszú kocsioszlop... Fotó: Metropol

A sárga kocsiját vezető István így fogalmazta meg tapasztalatait:

Eléggé dugós az Üllői. Főleg hogy elvettek ezzel a biciklisávval egy sávot, így az iskolakezdés miatt elég nehéz haladni a reggeli órákban. Iskolakezdés van, mindenki megy, mindenki vonul, elég nehéz így előrehaladni.

Az Üllői út zsúfoltsága és a zöld karók a mellékutcákba lefordulni akarókat is akadályozzák, ami még jobban fokozza a dugót. Erről egy hölgy ezt mondta el: 

Szörnyű. Nem bánnám, ha visszaszednék a zöld karókat. Pont itt fordulnék le, a Corvinba megyek a patikába, de nem tudok lefordulni, így egy tízperc-negyed órát itt kell állnom a dugóban. Szeretném, ha lenne változás, visszaállítanák az utat eredeti állapotába. Főleg, hogy csak most kezdődött az iskola, és már nagy problémák ezek a karók.

Szeretnék ha visszaállítanák Fotó: Fügedi Richárd

De nem csak a mellékutcákba, hanem onnan kihajtani sem tudnak a kocsik, amit egy felháborodott hölgy így mond el:

Ez, ez amit ide csináltak…. Csak oda kell mennem és nem érek át 20 perc alatt a Futó utcából mert olyan zsúfolt.

Az egyik autóban két hölgy utazik, csüggedten próbálnak lassan előrébb gurulni a dugóba, de mind hiába. A fiatalabb elmondja: 

Borzalmas, 50 perce jövünk csak az Üllőin. És még csak hol vagyunk.

Az idősebb, aki a volánnál ül hozzáteszi: 

Életveszélyes, balesetveszélyes ez a biciklisáv és ki van az embernek tőle az idegrendszere teljesen. Minden reggel. Ez katasztrófa.

50 perce a dugóban Fotó: Fügedi Richárd

A taxisok, akik időben jelezték, hogy az iskolakezdéssel össze fog omlani az értelmetlen döntésektől eddig is rogyadozó közlekedés, már a választás napját várják: 

Nagyon be van állva az Üllői. Borzasztó. 250 autónként nagyjából 3 biciklis használja a biciklisávot, így aztán semmi értelme. Tök fölösleges. Értem én, hogy kell a biztonság a bicikliseknek, de nem ez a megoldás. Budapest-szerte a közlekedés katasztrófa, katasztrófa. Gerinek mennie kell, elég volt már belőle.

A taxisok már vágják a centit Fotó: Fügedi Richárd

"Geri, ebből baj lesz!"

Mindenki jelezte, hogy nagy baj lesz a "Gerikarók" miatt a közlekedésben. De a városvezető  szembesávba is felfúratta a karókat, így a 6 sávos Üllői út 4 sávra csökkent. A mentők is panaszkodtak, hiszen őket is akadályozzák a zöld karók, de a taxisok is ki voltak akadva az értelmetlen közlekedésszervezésen. Több taxist is megkérdeztünk akkoriban, akik hosszú éveket töltöttek már Budapest útjain. Ők már akkor megmondták, hogyha vége a nyárnak és berobban az iskolaszezon, akkor lesz csak igazán nagy a káosz. ,,Nem örülünk neki, óriási dugók lesznek majd ősztől!” - mondta az egyik. És íme, itt az ősz, Budapest közlekedése pedig összeomlott...

Íme egy videó a hétfő reggeli dugóról:


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

hirtv.hu

Kiderült: ezért mérnek összevissza a balos közvélemény-kutatók

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa