"Magyar Péter nem az akinek látszik"- a volt barátnő szavai beigazolódtak

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.07.

Csodájára járnak Ongán a 45 év után kivirágzó agavénak

Csodálatos és ritka virágot láthatunk Borsodban, Magyarországon nagyon ritka ez a csodálatos és méretes növény.

Az agavé igazi türelemjáték, hiszen a növény virágzására 40-50 évet kell várni, állítja a szakirodalom. Feltehetőleg ezért sem tartják sokan, hiszen a többségnek ehhez nem lenne türelme, azonban a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rózsa Lászlóné Erika nem tartozik ezek közé. Az ongai asszony a BOON-nak elmondta, hogy nagyjából 10 éves lehetett a virág, mikor hozzájuk került. A házaspár korábbi munkahelyén egy iskolában kapta a különleges növényt egy ott dolgozó takarítónőtől ajándékba. 

Gyönyörűen virágzik - Fotó: Bujdos Tibor

Erika kifejtette, hogy nagy becsben tartják, már-már családtagként tekintenek a növényre. Az asszony arról is beszélt, hogy tavasszal vette észre, hogy különös hajtást kezdett el hozni a virág, ami sajnos elvirágzás után elpusztul. 

A nem mindennapi növény tulajdonosa valóságos sztárrá vált, mert sokaknak feltűnik az agavéja.

Az előkertben található. Az utcáról jól látható, ezért sokan követik figyelemmel. (…) Utána néztünk a neten, három nyílt eddig az országban.

- fejtette ki ki Erika, aki arról is beszélt, hogy a férje kijelentette, hogy a tél beálltát követően többet nem viszik be a garázsba, mert nyolc emberes munka lenne. Erre nem is lesz szükség, hiszen ahogy fent említettük – hiába a szemet gyönyörködtető látvány, az elvirágzás után elhal a növény.

Erika büszkén mutatja a csodálatos agavéját  Fotó: Bujdos Tibor

Agavé

Az agavé nevű különleges növény elsősorban Közép-Amerikában honos. Neve a latinosított ógörög „agavusz” szóból származik, jelentése jeles, előkelő, illusztris. Ez nem csoda, hiszen óriási méretűre növekszik, elérheti a 10-15 méteres magasságot, virágait tekintve 15-35 darabot számolhatunk meg rajta, amik 7-10 centis méretűekké fejlődnek ki. Hosszú, sárga színű, rendkívül egyedi virágokat hoz. 

A közönséges agávé (Agave americana) levelektől megtisztított torzsájának tiszta vagy cukrozott cefréjéből párolják a mezcalt, a tequilát pedig ugyanígy készítik a kék agávéból (Agave tequilana). A kivágott virágszárból kicsorgó nedvből erjesztett ital a pulque, amit már az aztékok is nagyon kedveltek.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek