Létrehozva: 2023.08.06.
Módosítva: 2023.08.06.

Van 8 tippünk a Balatonnál nyaralóknak, rossz idő esetére

Nagyon lehangoló, ha a várva várt nyaralás alatt elromlik az idő - mint most is. Erre az esetre van néhány programlehetőség, ami rossz időben is tartalmassá teheti a vakációt a Balatonnál.

A Balatoni Turizmus Szövetség akciót indított, amiben olyan programokat népszerűsítsenek, amik segíthetnek átvészeli a rossz időt a magyar tengernél. A javaslatuk szerint nem árt alapból programokkal készülni a hűvösebb, esős időre is, így kevésbé elszomorító, ha le kell mondani a strandolásról. Íme 8 lehetőség az ilyen esetekre!

1. Vonatozzunk, hajókázzunk a Balaton körül!

A borúsabb napok remek alkalmat adnak arra, hogy vonatozzunk, hajózzunk egyet a gyerekekkel. A BAHART buli-, és varázshajóinak programjai izgalmas kikapcsolódást ígérnek – biztat mindenkit Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. 

A hajókázás borús időben is kellemes Fotó: Mohai Balázs

A városnéző kisvonatok is esővédettek, és sok helyen elérhetők, hogy csak néhány példát soroljunk: Keszthelyen, Siófokon, Balatonfüreden és Balatonföldváron is megnézhetjük velük a település nevezetességeit.

2. Látogassunk el egy múzeumba, nézzünk meg egy kiállítást!

Esős időben érdemes a Balaton környéki nagyobb városok felé venni az irányt, ott mindig találhatunk kulturális és szabadidős programot, izgalmas kiállítást, érdekes látogatóközpontot, planetáriumot, de szinte mindenhol van tájház, múzeum, amit ilyenkor felkereshetünk. Mindenki hallott már például a keszthelyi Festetics kastélyról, de érdemes egyszer bebarangolni a parkját, sétálni a gyönyörűen felújított termekben. Fiúknak, lányoknak egyaránt érdekes lehet a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont vagy a füredi Vitorlásmúzeum, a természetkedvelőknek pedig többek között a Kis-Balaton Látogatóközpont vagy a Keszthelyi Baba-, és Játékmúzeum, illetve a Pannon Csillagda.

3. Menjünk le a föld alá!

Az északi parton két fő attrakció is a föld alá visz bennünket, de fontos, hogy a Tapolcai tavasbarlangba és a balatonedericsi Csodabogyós-barlangba is előzetes bejelentkezés szükséges a hatalmas érdeklődés miatt. Online jegyvásárlással viszont elkerülhető a sorban állás.

4. Látogassuk meg Európa kulturális fővárosát!

Idén Veszprém lett a Bakony-Balaton térséggel karöltve Európa kulturális fővárosa, ami minden napra több programot is kínál a régióban. A MÁV-START éppen ezért egész évben kedvezményes jegyeket kínál az oda utazóknak EKF 2023 és EKF24 néven. Előbbi a rendezvényeket megelőző napon és a rendezvények napján, napjain, illetve az onnan való hazautazásra használható fel, utóbbi pedig 24 óráig és nem csak a Veszprém környéki vonatokon, hanem a Volánbuszokon, sőt a helyi V-busz járatokon is. Az augusztusi főbb veszprémi programok a következők:

  • Auer Fesztivál – augusztus 1-6.
  • Kőfeszt – augusztus 3-6.
  • INOTA Fesztivál – augusztus 31. – szeptember 3.

5. Irány egy kalandpark!

Akik a fürdőzésről egy napra sem akarnak lemondani, azokat több Balaton közeli fürdő, akvapark és kalandpark is várja, és ha csak hidegebb vagy borús az idő, de nem esik, megszámlálhatatlan kinti lehetőség is van a térségben.

Milyen idő lesz augusztusban a Balatonnál?

Augusztus 6-án csapadék is várható és a hőmérséklet is csökken, a maximum hőmérséklet várhatóan 24-26 fok lesz, míg az éjszakai hőmérséklet 17-20 fok körül marad. Ezen a hétvégén a kerékpározás, kirándulás, vagy a környék megismerése ideális program lehet. Augusztus 7-étől ismét fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, elérve a 27-30 fokos tartományt. Augusztus közepén, a 10. és a 21. között a nappali hőmérséklet 27-30 fok körül alakul, éjszaka pedig 17-19 fok várható. Augusztus végén ismét emelkedik a hőmérséklet, a nappali maximumok elérhetik a 31 fokot, míg az éjszakai minimumok 17-19 fok között mozognak - írja a likebalaton.hu.

6. Kiránduljunk!

A Balaton környéki izgalmas túrákról a helyi Tourinformoknál érdemes érdeklődni. Az aktív kikapcsolódást keresőknek vidám program lehet egy szabadulószobás játék vagy egy bobpálya felkeresése, a szemlélődőbb alkatú természetkedvelőknek ott vannak az arborétumok, állatparkok, mint például a Veszprémi Zoo vagy a Folly Arborétum Badacsonytomajon.

kerékpárút, bringa, balatoni bringakör
Ezer kilométernél is több kerékpárút van a Balaton körül Fotó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. / nif.hu

7. Kerékpározzunk!

Kerékpárra ülni hűvösebb napokon is érdemes, a Balaton körüli bicikliút ráadásul rengeteg felfedeznivalót kínál. Ezer kilométernél is több biciklizésre alkalmas útvonalról van szó, ahol az utak mentén mintegy ötven ponton lehet megpihenni. Négy információs központ – Füreden, Földváron, Keszthelyen és Kapolcson – segíti a kerékpárra pattanó turistákat, de a BalatonBike365 mobil applikáció is eligazítja a térségben kirándulókat. Ne keseredjen el az sem, akinek nincsen saját kerékpárja, a központokban elérhető, 300 kerékpárt számláló flotta ugyanis biztosan megoldja a problémát.

8. Együnk, igyunk egy jót!

Ha elromlik az idő, válogathatunk a tó körüli gasztronómiai lehetőségek közül is, hisz remek éttermek, fedett borteraszok, borospincék és persze cukrászdák várják a családokat, párokat, de érdemes megkóstolni a Balaton Fagyija verseny új ízeit is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámaian megváltoztak a Beverly Hills 90210 sztárjai az elmúlt harminc év alatt - képek

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal