Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.30.

"Vannak napok, hogy lábra sem bírok állni" - Félig vakon nyerte meg a szklerózisos magyar anyuka a maratont

Háromgyermekes anyaként ér el helyezéseket maratoni versenyeken Fülöp Zsófia, aki emellett megküzd a szklerózissal is. A futónő azt hitte, le kell majd mondania szenvedélyéről, ám sikerrel vette fel a harcot a betegségével.

A futás eleinte csak egy alternatíva volt Zsófi életében, amit remek mozgásformának gondolt arra, hogy a három szülése utáni súlyfeleslegét eltüntesse - olvasható a Csupasport cikkében

Két kilométerrel kezdtem, majd szépen lassan növekedett a táv. Amikor elértem a tíz kilométert, nagyon büszke voltam magamra. Majdnem belehaltam, és meg voltam bizonyosodva róla, hogy a világon még soha senki sem futott ennyit

- emlékezett vissza a kezdetekre Zsófia, aki elmondta, hogy ezek után benevezett egy félmaratoni versenyre, majd szinte közvetlenül utána hallott az Ultrabalatonról, amire egy hétfős csapatba kerestek embert, ő pedig jelentkezett, azóta az élete részét képezik a maratoni futások. 

Zsófinak a terepfutás lett a szenvedélye Fotó: Fülöp Zsófia Facebook 

A gyors fejlődés után később a városi maratonokat terepire váltotta Zsófia, és olyan különleges megmérettetéseken is indult már, mint a norvég jégmaraton. 

Egy befagyott fjordon kellett futni félmaratoni vagy maratoni távon. Én az utóbbira neveztem, és harmadik lettem a nők között. Nagy élmény volt, bár sokkal hidegebbnek kellett volna lennie, ugyanis alapesetben vastag jégen kell szaladni, ám akkoriban volt egy melegfront, emiatt a jég megolvadt, és bokáig érő vízben haladtunk. Ráadásul a vékony jég többször is beszakadt alattunk. Egy kilométerrel a cél előtt még második voltam, aztán egyszer csak derékig elsüllyedtem a vízben, és megelőzött a mögöttem futó lány.

- idézte fel a versenyt az anyuka, aki elmondta, hogy más miatt is emlékezetes lesz ez a verseny számára, mert nem sokkal előtte jelentkeztek nála egészségügyi problémák. 

"Ideiglenesen megvakultam, és sokszor hosszabb-rövidebb időre mozgásképtelenné váltam, elkezdődtek a vizsgálatok. Még nem volt meg a pontos diagnózis, de szinte biztos volt, hogy szklerózis multiplex a betegségem. Emiatt úgy is tekintettem a norvég versenyemre, hogy vélhetően ez lesz utolsó és emiatt is a legjobb helyezést akartam elérni." 

- osztotta meg a Riposttal a futónő, aki elmondta, hogy szinten tudja tartani a betegségét, ám a bal szemével szinte nem lát, így elvesztette a térlátását, ezért segítséggel tudta teljesíteni az utolsó versenyét, a Happy Horses Backyard Ultra elnevezésű maratont, amit meg is nyert. 

Zsófia harmadik helyezést érte el a norvégiai jégmaratonon  Fotó: Fülöp Zsófia Facebook

"Fűrész Edit magyar bajnok, a legjobb barátnőm, ő segített a futás közben, szólt ha gödör, egy nagy kő, vagy bármilyen más akadály került az utunkba" 

- mondta Zsófia, aki arról is mesélt a Ripostnak, hogy az állapota szélsőségesen változik: 

Van olyan, hogy akkora fájdalmaim vannak, hogy lábra sem bírok állni, máskor meg megyek és lefutom az edzéstávomat. Folyamatos kapcsolatban vagyok az orvosommal, akinek a futásaim számos infót szolgáltatnak az általa alkalmazott kezelés sikeréről. 

- fejtette ki a futónő, aki elárulta, hogy mióta cikkeztek róla sokak megkeresték, akik szintén szklerózissal küzdenek és elmondták neki, hogy motiválja őket a futásaival, illetve tanácsokat kértek tőle, ezért gondolkodik rajta, hogy ezzel kapcsolatosan posztolna, de bevallása szerint ő nagyon nem ez a típus.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

F1 Miami Nagydíj: Verstappen hibája és egy baleset történelmi sikerhez vezetett

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

mandiner.hu

Simán győzött, és még picit reménykedhet a Liverpool

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

ripost.hu

Tolvai Reni a végzet asszonyaként pózol: szexi bőrruhából villantotta meg kerek popsiját

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Egymilliárd forint egy magyar kisfiú, Tomika élete

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?