Létrehozva: 2023.08.22.

Orbán Viktor: A rezsicsökkentéshez energiára, új energiaforrásokra van szükség

Az energiabiztonságot erősítették Orbán Viktor tárgyalásai.

Vezető európai és ázsiai politikusokkal tárgyalt Budapesten Orbán Viktor az elmúlt néhány napban a diplomáciai energiacsúcson.

ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad; ORBÁN Viktor
 Orbán Viktor miniszterelnök és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án
(MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A török, az azeri, a türkmén, az üzbég, a szerb elnökkel, a katari emírrel folytatott megbeszéléseken minden az energiáról és a gazdaságról szólt. 

Ami azért volt kiemelten fontos téma, mert a rezsivédelem egyik alappillérét a hosszú távon megbízható gázszállítások adják. A rezsivédelemnek köszönhető, hogy a lakossági fogyasztók földgáz átlagárai már hosszú idő óta a legalacsonyabbak az Európai Unióban. 

A ukrajnai háború, az Oroszország ellen bevezetett szankciók az egekbe emelték a földgáz árát, a kiesett földgázmennyiséget pedig a nyugati országok az LNG-import felpörgetésével próbálják pótolni az USA-ból, a Közel-Keletről, Ausztáliából. 

Magyarország gázimportjának döntő része Oroszországból származik, az egyik gázvezeték pedig Ukrajnán keresztül vezet. Ukrajna pedig már korábban közölte, hogy felmondják a 2024 végén lejáró, Oroszországgal kötött gáztranziszerződést. Ez a legsúlyosabban Szlovákiát, Ausztriát és Magyarországot érinti. Esetünkben azonban az import jelentős része már a két éve átadott Török Áramlaton keresztül érkezik. 

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyyip Erdogab és Orbán Viktor. Erősödik a Török Áramlat tranzitszerepe (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán az is körvonalazódott, hogy Törökország tranzitszerepe tovább fog erősödni a magyar-azeri földgázszállítási szerződés életbe lépésével, valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export is Európa irányába. A közép-ázsiai országban található a világ egyik legnagyobb földgázkészlete, Magyarországnak politikai megállapodása van arról, hogy az Európába irányuló jövőbeli türkmén földgázexport egyik célországa hazánk legyen. 

Magyarország és Azerbajdzsán között is létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat azzal, hogy megegyeztek 50 millió köbméternyi azeri gáz itthoni tárolásáról. Ez az első lépés abban a folyamatban, amelynek eredményeként idén százmillió, a jövőben pedig egymilliárd köbméternyi nyersanyag érkezhet a dél-kaukázusi országból évente

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint az energetikai együttműködés azáltal is új dimenzióba lép, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról

„Ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, és megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között”

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: „Erről is tovább fogunk lépni, hiszen most döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdjük a tárgyalásokat.”  

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Szerbia biztosítani tudja a szükséges szállítási kapacitásokat Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Mivel az orosz, azeri, türkemisztáni, törökországi földgáz Szerbia felől léphet be Magyarországba, a szerb elnök és a magyar miniszterelnök tárgyalásain Aleksandar Vucic világossá tette, hogy amennyiben Magyarország növelni kívánja a Szerbián keresztüli földgázszállításokat, akkor Szerbia a szükséges szállítási kapacitásokat biztosítani tudja. Szeptemberben pedig megkezdheti a működését a magyar-szerb közös regionális földgázkereskedő vállalat, ami tovább erősíti a térség energiabiztonságát.

Orbán Viktor miniszterelnök az energiacsúcs keretében hétfő délután Tamím bin Hamad ál-Száni katari emírrel tárgyalt, és erről a közösségi oldalán azt írta: 

A rezsicsökkentéshez energiára, új energiaforrásokra van szükség. Katarral új távlatokat nyitunk. Magyarország erősödik!

A találkozón az energetikai kérdésekkel kapcsolatban elhangzottakról Szijjártó Péter közölte: Katar a világ első számú LNG-exportőre, és bár a kapacitásai jelenleg le vannak kötve, 2027-től egy politikai megállapodás alapján hazánk ellátásába is bevonható lesz a közel-keleti országból származó cseppfolyósított földgáz. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szánalmasan sikertelen lett Magyar Péter akciója, alig néhány százan tüntikéztek

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

magyarnemzet.hu

Minden járásban jól kihasználható az otthonfelújítási támogatás

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem