Létrehozva: 2023.08.22.

Orbán Viktor: A rezsicsökkentéshez energiára, új energiaforrásokra van szükség

Az energiabiztonságot erősítették Orbán Viktor tárgyalásai.

Vezető európai és ázsiai politikusokkal tárgyalt Budapesten Orbán Viktor az elmúlt néhány napban a diplomáciai energiacsúcson.

ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad; ORBÁN Viktor
 Orbán Viktor miniszterelnök és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án
(MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A török, az azeri, a türkmén, az üzbég, a szerb elnökkel, a katari emírrel folytatott megbeszéléseken minden az energiáról és a gazdaságról szólt. 

Ami azért volt kiemelten fontos téma, mert a rezsivédelem egyik alappillérét a hosszú távon megbízható gázszállítások adják. A rezsivédelemnek köszönhető, hogy a lakossági fogyasztók földgáz átlagárai már hosszú idő óta a legalacsonyabbak az Európai Unióban. 

A ukrajnai háború, az Oroszország ellen bevezetett szankciók az egekbe emelték a földgáz árát, a kiesett földgázmennyiséget pedig a nyugati országok az LNG-import felpörgetésével próbálják pótolni az USA-ból, a Közel-Keletről, Ausztáliából. 

Magyarország gázimportjának döntő része Oroszországból származik, az egyik gázvezeték pedig Ukrajnán keresztül vezet. Ukrajna pedig már korábban közölte, hogy felmondják a 2024 végén lejáró, Oroszországgal kötött gáztranziszerződést. Ez a legsúlyosabban Szlovákiát, Ausztriát és Magyarországot érinti. Esetünkben azonban az import jelentős része már a két éve átadott Török Áramlaton keresztül érkezik. 

ORBÁN Viktor; ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyyip Erdogab és Orbán Viktor. Erősödik a Török Áramlat tranzitszerepe (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán az is körvonalazódott, hogy Törökország tranzitszerepe tovább fog erősödni a magyar-azeri földgázszállítási szerződés életbe lépésével, valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export is Európa irányába. A közép-ázsiai országban található a világ egyik legnagyobb földgázkészlete, Magyarországnak politikai megállapodása van arról, hogy az Európába irányuló jövőbeli türkmén földgázexport egyik célországa hazánk legyen. 

Magyarország és Azerbajdzsán között is létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat azzal, hogy megegyeztek 50 millió köbméternyi azeri gáz itthoni tárolásáról. Ez az első lépés abban a folyamatban, amelynek eredményeként idén százmillió, a jövőben pedig egymilliárd köbméternyi nyersanyag érkezhet a dél-kaukázusi országból évente

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint az energetikai együttműködés azáltal is új dimenzióba lép, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról

„Ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, és megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között”

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: „Erről is tovább fogunk lépni, hiszen most döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdjük a tárgyalásokat.”  

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Szerbia biztosítani tudja a szükséges szállítási kapacitásokat Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Mivel az orosz, azeri, türkemisztáni, törökországi földgáz Szerbia felől léphet be Magyarországba, a szerb elnök és a magyar miniszterelnök tárgyalásain Aleksandar Vucic világossá tette, hogy amennyiben Magyarország növelni kívánja a Szerbián keresztüli földgázszállításokat, akkor Szerbia a szükséges szállítási kapacitásokat biztosítani tudja. Szeptemberben pedig megkezdheti a működését a magyar-szerb közös regionális földgázkereskedő vállalat, ami tovább erősíti a térség energiabiztonságát.

Orbán Viktor miniszterelnök az energiacsúcs keretében hétfő délután Tamím bin Hamad ál-Száni katari emírrel tárgyalt, és erről a közösségi oldalán azt írta: 

A rezsicsökkentéshez energiára, új energiaforrásokra van szükség. Katarral új távlatokat nyitunk. Magyarország erősödik!

A találkozón az energetikai kérdésekkel kapcsolatban elhangzottakról Szijjártó Péter közölte: Katar a világ első számú LNG-exportőre, és bár a kapacitásai jelenleg le vannak kötve, 2027-től egy politikai megállapodás alapján hazánk ellátásába is bevonható lesz a közel-keleti országból származó cseppfolyósított földgáz. 

 

origo.hu

Egyre nagyobb az argentin botrány, Lionel Messi bocsánatkérését követelik

ripost.hu

Most jött: Utasokkal teli budapesti vonat balesetezett, nagy a baj

borsonline.hu

Elhagyta az országot: A maffia hazájában kezd új életet az Operettszínház sztárja

mandiner.hu

Leállt a szállítás a Barátság olajvezetéken, amihez Szijjártónak is akadt néhány keresetlen szava

ripost.hu

Itt a lista: 30 féle támogatás a családoknak

mandiner.hu

Megtörte a csendet a szolnoki kalandparkban bántalmazott kisfiú édesanyja

ripost.hu

Hoppá: titokban már 2 éve összeházasodott a sztárpár, az egész világ ledöbbent

travelo.hu

Párizsban kávézóba hajtott egy autó, többen megsérültek, egy ember meghalt

ripost.hu

Szájkosaras román képviselő üvöltözött az Európai Parlamentben, biztonságiak vezették ki

ripost.hu

A Patrióták nem támogatták szavazatukkal Ursula von der Leyen újraválasztását

ripost.hu

Szoboszlai visszatért Liverpoolba, új edzője rögtön az irodájába rendelte - Videó

ripost.hu

Fantasztikus hírt osztott meg Sydney van den Bosch: a visszaszámlálás megkezdődött!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb botrány, hülyének néznek minket a multik: a szemetet akarják eladni nálunk

INSIDER

Itt a lista: 30 féle támogatás a családoknak

INSIDER

178 ezerrel több gyerek született a családtámogatásoknak köszönhetően

INSIDER

Magyar Péternek nincs helye a közéletben, egyre durvább dolgok derülnek ki róla

INSIDER

„Oszlopokban állnak a csontok” - Emberi tetemek százaira bukkantak magyar felfedezők

INSIDER

Óriási siker! A világ vezető sportvárosai közé került Budapest

INSIDER

Ezeket az extrém ízesítésű fagylaltokat még a legbátrabbak sem mernék megkóstolni, te megtennéd?

INSIDER

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt