Létrehozva: 2023.08.28.

Élhetnének még a váci horrorbalesetben meghalt tinik, ha be vannak kötve - Életeket menthet a biztonsági öv

Ha nem repül ki az autóból a váci horrorbaleset két áldozata, a 16 éves Zsaklin és a 18 éves Rikardo, valószínűleg túlélhették volna a borzalmas autóbalesetet. Mivel azonban egyikük sem volt bekötve, kirepültek az ütközéskor, majd a kocsi rájuk zuhant. Emiatt esélyük sem volt a túlélésre. A biztonsági öv használata csak idén hét fiatal életét menthette volna meg - ha bekötik magukat.

Egy személygépkocsi sofőrje kezdett előzésbe augusztus 24-én éjfél előtt nem sokkal Vácon, a Dr. Csányi László körúton, amikor a manőver után lehaladt az útról és fának ütközött. A járműben egy helybéli 18 éves férfi és egy 16 éves lány utazott, a biztonsági övet egyikük sem használta, mindketten kirepültek az autóból és a helyszínen meghaltak - közölte a rendőrség pénteken. A 16 éves Zsaklint és a 18 éves Rikardót kétségbeesetten gyászolja családjuk. 

A fiatalok kirepültek a kocsiból, ami rájuk zuhant. Ha be vannak kötve, nagyobb eséllyel maradnak életben a kocsiban. Fotó: Mihádák Zoltán

 

Az elmúlt egy évben ők már a hatodik és hetedik olyan fiatal, akik azért haltak meg, mert a baleset során kirepültek a kocsiból. Azt nyilván csak szakértői vizsgálat tudná pontosan megmondani, hogy adott esetben életben maradtak volna-e, ha be vannak kötve, de az biztos, hogy nagyobb esélyük lett volna rá. A szakértők szerint a legtöbb balesetben életben maradtak volna, ha be lettek volna kötve. Nem lehet elégszer hangsúlyozni:  életeket menthet a biztonsági öv!

A 14 éves Jázmin a hátsó ülésről repült ki

2022. december 2-án egy mindössze 14 éves veszprémi lány halt meg Csopakon, a biztonsági öv az ő életét is megmenthette volna. Kocsijuk, amit egy 25 éves sofőr vezetett, a megengedett sebességnél jóval gyorsabban haladt, amikor egy jobbra ívelő kanyarban kisodródott, egy nagyobb kő megdobta, ezért az autó visszarepült az útra, ahol felborult. A hátul ülő Jázmin kirepült az autóból és életveszélyes sérüléseket szenvedett. Másnap a kórházban belehalt sérüléseibe. „Ez felfoghatatlan! Nagyon nagy fájdalom a Drága Kislányunkat elveszíteni!” - írta Jázminka édesanyja a baleset után fájdalmában.

A 24 éves Melániát is megmenthette volna az öv

Idén március 19-én lesodródott az útról és fának csapódott, majd tetejére borult egy személyautó Ősi közelében. A kocsiban hátul ülő 24 éves Melánia kirepült a kocsiból, és belehalt a sérüléseibe. Édesanyja később arról beszélt, hogy az autót vezető 28 éves férfi és utasa az autósok előtt, akik megálltak nekik segíteni, letagadták, hogy volt velük egy harmadik utas is, így egy óra is eltelt, mire a lányra rátaláltak és kiértek hozzá a mentők. Sajnos már túl későn… Az elöl ülő két férfi kisebb karcolásokkal megúszta a balesetet.

Nem vette észre a szemből érkezőt

2023. április 26-án egy mindössze 20 éves pénzesgyőri fiatalember szenvedett súlyos balesetet: a férfi a kocsijával előzni akart, de közben nem vette észre a szemből érkező autóst, így, miközben félrerántotta a kormányt, letért az útról. 

A zirci balesetben egy 20 éves férfi vesztette életét.

Az autó többször megpördült a levegőben, vezetője, Attila pedig kizuhant a kocsiból, járművétől jóval messzebb találták meg. A fiatal a kórháza szállítást követően elhunyt a kórházban. " Nagyon jó ember volt, imádta a barátait és a családját. Szerintem nem volt olyan ember a településen, aki ne ismerte volna Attit" - nyilatkozta a fiatalemberről egy barátja a tragédia után. 

Ha be lett volna kötve, nem repül ki az autóból, valószínűleg életben marad. 

17 éves fiú és 20 éves utasa halt meg Füzesabonynál az öv miatt

Idén július elején Füzesabonynál vesztette életét egy 20 éves nő és egy 17 éves fiú. A két fiatal egy mezőgazdasági úton autózott egy tanya közelében, amikor az autó letért az útról, az árkon át többször átfordult, majd a búzatáblában állt meg. Sem a sofőr, sem női utasa nem használta a biztonsági övet. 

Ha be lettek volna kötve, lett volna esélyük, hogy élve szálljanak ki a kocsiból.

Mindketten kirepültek a kocsiból, egyiküket a jármű mellett, másikukat a kocsi alatt találták meg a helyszínre érkező füzesabonyi tűzoltók. Mindkét fiatal életét vesztette a balesetben. Kiderült, az autót vezető Balázs mátramindszenti volt és Pétervásárára járt iskolába. Idén ő nyerte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt a mezőgazdasági gépész kategóriában. A két fiatal értelmetlen halála sokkolta családtagjaikat és ismerőseiket.

Életeket menthet az öv!

A rendőrség évente több alkalommal is felhívja a figyelmet a biztonsági öv használatára, különböző kampányokkal, vicces képekkel, kisfilmekkel igyekszik nyomatékosítani, hogy mennyire fontos az öv használata.

Figyelemfelhívó plakátokkal és kisfilmekkel mutat rá a rendőrség az öv jelentőségére.

 

„Baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata. Jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől”, másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket. A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező” – írták honlapjukon.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

mindmegette.hu

9 bomba jó recept, ha úgy döntesz, veszel egy kiló újkrumplit

magyarnemzet.hu

Francia altábornagy: Oroszországot nem szabad úgy megalázni, mint Németországot!

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

vg.hu

A kormányfő mellett Európa egyik legjobban védett embere is felszólal a CPAC Hungaryn

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Hollywoodi színészekkel forgatott, most a zsidó sorsot viszi színpadra

INSIDER

Eltűnt egy 3 éves autista kisfiú, amíg a nagymamája teregetett

INSIDER

Deutsch Tamás: A dollárbaloldal már megint támadást indított Magyarország ellen

INSIDER

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark