RETRO RÁDIÓ

Itt van a kidobott ételek toplistája

Z.H.
Szerző
Z.H.
Létrehozva2023. 08. 28. 09:30
Frissítve2023. 08. 28. 13:00

Talán nem meglepő módon, készételekből dobunk ki a legtöbbet, de zöldségből, gyümölcsből és pékáruból is túl sok megy a kukába. .

Bár sok élelmiszer ára az utóbbi hónapokban az egekig emelkedett, még mindig nagyon sok étel landol a kukában. A Ripostnak dr. Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)Maradék nélkül programjának vezetője nyilatkozott, aki elárulta, mi a kidobott élelmiszerek toplistája.

Dr. Kasza Gyula Fotó: Gergo Zsilak

 

Az élelmiszer-hulladékok nagy része a háztartásokban keletkezik. Mivel napi párszáz grammról lehet szó, az emberek hajlamosak ezzel nem foglalkozni. Olyasmire kell gondolni, hogy egy-egy száraz kifli, megpenészedett gyümölcs vagy a hűtőben felejtett ételmaradék végzi a szemetesben

 - fogalmazott a szakember.

Ha éves szinten nézzük a pazarlás mértékét, akkor viszont már egészen döbbenetes szám rajzolódik ki.

Minden egyes ember évente 65 kg élelmiszer-hulladékot termel. Ennek egy részét nem tudjuk megspórolni, ugyanis ide tartozik egyebek mellett a kávézacc, a tojáshéj vagy a zöldségek és gyümölcsök héja

 - mondta a Ripostnak dr. Kasza Gyula.

A szakember szerint a jövő évtől a tervek szerint elkezdődik a biohulladék gyűjtése a lakosságnál, így ezeket az élelmiszer-hulladékokat majd elszállítják tőlünk. Igen ám, de ha ezeket levonjuk, akkor is 25 kg élelmiszer-hulladék keletkezik személyenként, ami nagyon sokba kerül a mai élelmiszerárak mellett.

Vajon milyen élelmiszerek landolnak legtöbbször a kukában?

A toplista első helyén a készételek állnak, ugyanis túl gondoskodóak vagyunk, ha ételről van szó. Főleg, ha vendégeket is vár egy család. A második helyen a zöldségek és gyümölcsök állnak, míg a dobogó legalsó fokán a pékáruk vannak - tudtuk meg a Nébih szakemberétől.

Itt érdekességképpen megemlítette Kasza Gyula, hogy egyre többen lefagyasztják a feleslegessé vált pékárut, mielőtt még megszáradna, mert így hosszú ideig friss marad és a fagyasztóból kivéve néhány órán belül fogyasztható.

élelmiszer pazarlás
Készételből kerül legtöbb a kukába az élelmiszerek közül Fotó: Andrey_Popov

"Érdekes módon a fiatalok azok, akik próbálnak fenntarthatóbban élni, ők nemcsak az élelmiszerek tekintetében, hanem az élet más területén is tudatosabbak. Például fiatalabb kollégáimra az autóhasználat már kevésbé jellemző, vagy a használt ruhák vásárlását is említhetném. Rajtuk kívül az idősekre jellemző még, hogy odafigyelnek arra, ne pazarolják az ételt" - mondta a szakember.

A Nébih munkatársa egy érdekességre is felhívta a figyelmet. Azok, akik otthon bármilyen élelmiszert állítanak elő, akár csak az erkélyen paradicsomot nevelnek, sokkal tudatosabbak.

De mennyire függ össze a pazarlás a jövedelemmel?

Az alacsony jövedelműek nyilván kevésbé pazarlóak, de érdekes módon már az alsó középosztály pazarolja az élelmiszert. Ez világviszonylatban is így van. Már nem a legtehetősebb országok dobják ki a legtöbb ennivalót. Azt is megfigyeltük, hogy a hölgyek gondosabbak, jobban odafigyelnek, felhasználják az ételmaradékokat

- tette hozzá a Maradék nélkül programjának felelőse.

Kasza Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel minden háztartás egyedi, az a legjobb, ha mindenki elkezdi megfigyelni, hogy mennyi maradékot halmoz fel és ezt akár egy kockás füzetbe is vezetheti, így látja, hogy mit kéne tennie.

Egyéb élelmiszermentő tippekért érdemes felkeresni a Nébih Maradék nélkül Facebook-oldalát, vagy Instagram-oldalát, így még több ember élhet tudatosabban és kevesebb élelmiszer végzi a szemetesben

 - tette hozzá Kasza Gyula.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.