Létrehozva: 2023.08.01.

Átadták a Honvédség új helikopter-szörnyeit

4000 lóerő hajtja, 320-szal repül 6 tonna teherrel 850 kilométer távolságra akár 6000 méteren és elfér benne 30 felfegyverzett katona felszereléssel.

Tovább dübörög a Magyar Honvédség megújulása. A légierő is jelentős korszakváltást élt át a védelmi képességek terén. Megérkezett ugyanis az első két Airbus H225M típusú helikoptere a MH Kiss József 86. Helikopterdandár szolnoki bázisára. Ez az esemény egyúttal a dandár történetének egyik legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, amely jelentős mértékben hozzájárul Magyarország védelmi kapacitásainak fokozásához és modernizálásához.

Airbus H225M Fotó: HM

Jelentős változás

A világ élvonalába tartozó Airbus H225M típusú helikopterek váltják a régi szovjet vasakat. A 2024-re, 2025-re a Mi-8-as és Mi 17-es típusok végleg kifutják üzemidejük teljes tartalékát. Összesen 16 új típusú, a közepes kategóriába tartozó helikoptert vásárolnak kétféle felszereltséggel. Legfontosabb, hogy széleskörű feladatkört tesznek lehetővé a Magyar Honvédség számára. A magas rangú tisztek és szakértők jelenlétében tartott ünnepélyes átadón Zölei Anita százados, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kommunikációs és protokoll tisztje is részt vett, hangsúlyozva, hogy az Airbus H225M típusú helikopterek beszerzése stratégiai jelentőségű döntés, amely hosszú távú előnyöket és gazdaságos működést garantál a magyar védelmi rendszerben.

A köszöntés Fotó: Sztaniszlav Horvath / HM

A honvédelmi miniszter is megtekintette a gépcsodákat

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az átadón elmondta: a haderőkép eszközoldali megvalósításának egy nagyon fontos mérföldköve, hogy megérkezett Honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere. Ezek a gépek olyan képességeket is hoznak, „visszaépítenek” a magyar légierőbe, amelyek az elhasznált, számában is kicsi, korábbi, döntően szovjet technológiájú képességek nem tudtak már számunkra biztosítani.

A miniszter is méltatta a helikopter képességeit Fotó: HM

A szörny képességei

Az új helikopterek teljes mértékben megfelelnek a NATO követelményeinek, ami lehetővé teszi Magyarország számára, hogy aktív részese legyen a nemzetközi védelmi műveleteknek és szövetségi együttműködéseknek. Az Airbus H225M helikopter katonai és polgári feladatok ellátására egyaránt alkalmas. A helikopter végsebessége 320 km/óra és akár 6 tonna terhet is képes cipelni 850 kilométer távolságra akár 6000 méteres magasságban. Akár 28 fő utast is képes szállítani (a pilótákon kívül és még marad hely a hadfelszerelésüknek is), ami meghaladja a hasonló kategóriájú helikopterek kapacitását. 

A legmodernebb technika már a magyar katonákat szolgálja Fotó: Sztaniszlav Horvath

Speciális fegyverrendszerrel szerelik fel

A mi eszközeink a HForce nevű, speciálisan a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzetcsomaggal lesz felszerelve, ami a világviszonylatban is egyedülálló

 – emelte ki a honvédelmi miniszter. Ezen egy 20 milliméteres gépágyú, 70 milliméteres rakétakonténer lesz, és a későbbiekben irányított páncéltörő rakéták is rendelkezésre állnak majd. Emellett komplex navigációs rendszer, multifunkcionális tehermozgató rendszer, csörlő, gyorsköteles lecsúszást biztosító elem és hasonlók állnak majd rendelkezésre ezekben a gépekben – sorolta a miniszter.

A dandár történelmének legnagyobb fejlesztése Fotó: HM

Tovább nőtt a biztonságunk

Az új helikopterek és a modernizáció lehetővé teszi a Magyar Honvédség számára, hogy hatékonyabban végezze különböző feladatait, ideértve a hazai és nemzetközi védelmi műveleteket, valamint a katasztrófaügyi segítségnyújtást. Az új Airbus helikopterek jelentősen növelik a magyar védelmi erők erejét és hatékonyságát, és megerősítik az országot a világ szeme előtt, mint megbízható és felelősségteljes szereplőt a nemzetközi védelmi közösségben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

vg.hu

Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka