Létrehozva: 2023.07.29.

Komoly változás jön a lakossági állampapírpiacon: aki ebbe fektetne, érdemes sietnie!

Új inflációkövető állampapírt dobnak piacra, a régiek viszont kivezetésre kerülnek. Mit érdemes tudni az új papírról és miért érdemes sietnie annak, aki állampapírt venne? Most kiderül!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) oldalán megjelent tájékoztató alapján a jelenleg elérhető prémium állampapírok forgalmazása lezárul. Ezzel egy időben pedig egy új, 10 éves futamidejű inflációkövető állampapír vásárlási időszaka kezdődik meg. Mit érdemes tudni az új prémium papírról, miben lesz más mint a most elérhetők? Íme a válaszok!

állampapír, államkötvény, befektetés, hozam
Új állampapírt dobnak piacra, néhány régit peidg kivezetnek. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Milyen állampapírokat lehet jelenleg kapni?

Vannak kamatozó és diszkont állampapírok, amit államkötvényeknek is hívnak. Ezek többféleképpen kamatozhatnak: előre meghatározottan, a futamidő alatt végig fixen, sávosan, inflációhoz kötötten vagy változóan. Az ÁKK-n olvasható tájékoztató szerint jelenleg vásárolható Magyar Államkötvény, Zöld Magyar Államkötvény, Diszkont Kincstárjegyek, Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), Egyéves Magyar Állampapír, Magyar Állampapír Plusz, nyomdai Magyar Állampapír Plusz, Euró Magyar Állampapír, Kincstári Takarékjegyek, Babakötvény és Önkormányzati Magyar Államkötvény is. A PMÁP ezek közül a legnépszerűbb állampapír jelenleg, 2023. első hat hónapjában 2129 milliárd forint összegben vásároltak ilyen kötvényt.

Milyen prémium állampapírok kaphatók most?

Jelenleg két inflációkövető prémium magyar állampapír-sorozat érhető el: az 5 éves futamidejű 2028/L és a 8 éves futamidejű 2031/I sorozat. Ezeknek a forgalmazása zárul le hamarosan, egészen pontosan július 31-én lehet utoljára ilyen papírokat venni.

Mi lesz a mostani prémium állampapírok helyett?

Nem maradunk inflációkövető állampapír nélkül a jövőben sem, augusztus másodikától elérhető lesz az új 2033/I sorozatú Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ahogy a nevéből is sejthető, az új befektetés hosszabb, 10 éves futamidejű lesz a mostani 5 és 8 helyett. Ennél azonban lényegesebb változás, hogy módosul a kamatprémium is.

A futamidő nem feltétlenül lényeges elem, ugyanis az állampapír bármikor eladható a futamidő alatt. Jelenleg az Államkincstár 99%-os árfolyamon vásárolja vissza lejárat előtt a papírokat, így a kiszállás költsége 1%. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a visszavásárlási árfolyamot a Magyar Államkincstár bármikor megváltoztathatja a későbbiekben.

Miben más az új prémium államkötvény, mint a régi?

A Bankmonitor szakértői összeszedték az új állampapír tulajdonságait. Először is az új befektetés hosszabb futamidejű, 5-8 év helyett 10 éves. Másrészt az új papír induló kamata évi 14,75% lesz, míg a jelenleg elérhető 8 éves állampapír induló kamatszintje évi 15,50%. Az is változik, hogy 100 millió forint helyett az új prémium papírból csak 25 millióért lehet majd vásárolni. A kamatprémium is változik, ezáltal az inflációkövető állampapír éves kamata is. A kamatprémium a jelenleg elérhető konstrukciónál 1%, míg a jövő héten induló állampapírnál 0,25%. Ez azt jelenti, hogy ha a mostani 2031/I papírból veszünk 10 millió forintért, akkor 8 év (a kamatok újra befektetésével) alatt 1,4 millió forint extra profitot érhetünk el, az új 2033/I papírral pedig 10 év alatt csak nagyjából 900.000 forintot. Vagyis érdemes sietni, mert a jelenlegi konstrukció jóval kedvezőbb.

Hol lehet állampapírt venni?

A lakossági állampapír vásárlás sok helyen lehetséges. Például a Magyar Államkincstárnál és különböző lakossági forgalmazóknál, mint a bankok, pénzügyi szolgáltatók és a kijelölt posták. A Magyar Államkincstáron és a Magyar Postán keresztül az állampapírok ingyenesen vásárolhatók meg, a lakossági forgalmazók viszont díjat számíthatnak fel a vásárlás után. Mielőtt letesszük a voksunk egy papír mellett, az EHM-et mindenképp nézzük meg (Egységesített Értékpapír Hozam Mutató). Ez a mutató az állampapírok által elérhető hozamot teszi összehasonlíthatóvá és kötelező közzétenni az állampapír ajánlatoknál.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lenyűgöző drónfotókon Nagy-Britannia egyik legszebb útvesztője

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

metropol.hu

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

mandiner.hu

Ki nem találja, melyik világcég reklámarca lesz Szoboszlai! (FOTÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria