Létrehozva: 2023.07.25.

Önhatalmúlag emelte meg Karácsony Gergely a jegyárakat

Eddig két közgyűlés között csak halasztást nem tűrő esetben döntött a főpolgármester, a tömegközlekedési jegyek árának emelésével megvárhatta volna a közgyűlést.

A közösségi közlekedés jegyárainak emelésével Karácsony Gergely áthágott egy hallgatólagos megállapodást. A fővárosi Fidesz frakció szerint a főpolgármesternek ugyan van joga hozzá, hogy két közgyűlés között egyedül hozzon meg döntéseket, de ezt korábban csak halasztást nem tűrő, előre nem látható helyzetek esetében illett alkalmazni. A Fidesz úgy véli, hogy a BKV-jegyek árainak emelése nem ilyen.

Ezentúl drágábban utazhat, akinek nincs bérlete (Fotó: Móricz István / Bors)

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely a tavalyi ígérete ellenére megemelte a tömegközlekedési jegyek árát szeptembertől. A mostani emelés leginkább azokat érinti érzékenyen, akik nem gyakran, de rendszeresen utaznak Budapesten tömegközlekedéssel és gyűjtőjegyet szoktak vásárolni, illetve a vidékieket, akiknek nem érdemes megvenniük a bérletet, de amikor a fővárosba látogatnak, ősztől többet kell majd fizetniük a tömegközlekedésért.  

Karácsony Gergely nemrég jelentette be: elfogyott a pénz, csődben a főváros. A szokásos baloldali gondolkodás szerint ezen áremelésekkel akar segíteni – most a tömegközlekedési jegyek árát növelte, de ki tudja, mi következik ezután.

 

A Metropol által megkérdezett utasok szerint a 30 százalékos árnövekedés sok, úgy vélték, 15-20 százalék lett volna reális. Annak viszont örülnek, hogy a bérletek ára nem emelkedik – egyelőre. Azt jobban zokon vennék, ha a havi rendszeres kiadást jelentő bérletek árához nyúlna hozzá a főváros. 

Az utóbbi időben rendkívül megemelkedtek a parkolási költségek a fővárosban, a rosszul kialakított biciklisávok és a rakpart lezárása miatt már nyáron is dugó van – és most majd a vonaljegyért is többet kell fizetni. Ráadásul fizetőssé tették a P+R parkolókat is. Így az ember nem tud másra gondolni: a jegyáremelés is az autósok egyfajta sarcolása. Ha ösztönözni akarnák az autósokat a tömegközlekedésre, akkor a P+R parkolójegy érvényes volna a tömegközlekedésre is, ahogyan például Párizsban. 

A metró használata is megdrágul (Fotó: Nagy Zoltán / Mediaworks)

Karácsony Gergely lépése még a főpolgármester-helyettest is meglepte. „Nézze, szerintem erről azért kérdezze a főpolgármestert, mert én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat” – mondta Tüttő Kata a Hír TV-nek. Hozzátette: a jegyek ugyan csaknem 30 százalékkal drágulnak szeptembertől, de a bérletek árához egyelőre nem nyúlnak.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy megemelik a BKK vonaljegyeinek árát. Szeptember 1-jétől csaknem 30 százalékkal emelte a fővárosi tömegközlekedési eszközökre vásárolható jegyek árát: a vonaljegy most 350 forintba kerül, szeptembertől 450 forintba, a buszon, villamoson megváltott jegy ára 450 forintról 600 forintra nő, míg a tízdarabos gyűjtőjegy ára egy ezressel, 3000-ről 4000-re növekszik. 

Karácsony Gergely korábban még mást mondott

A lépés már csak azért is érdekes, mert a főpolgármester egy évvel ezelőtt még egészen mást gondolt a kérdésről. „Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit” – jelentette ki Karácsony Gergely saját Facebook-oldalán 2022 júniusában.

Szeptembertől drágább lesz az érvényesítendő vonaljegy (Fotó: Metropol)

A BKK közleményében azzal indokolja az áremelést, hogy a budapesti közösségi közlekedés iránti igény és használat folyamatosan nőtt az elmúlt években. Mint írták, a BKK a válságok ellenére próbálta tartani a lépést, hiszen új buszok és trolik érkeztek a flottába, és befejezték az M3-as metróvonal felújítását. Tegyük hozzá: ezeket a fejlesztéseket még a Tarlós István által irányított városvezetés készítette elő és rendelte meg.  

Azt írják továbbá, hogy „a BKK fenntartójaként a fővárosnak is komoly anyagi terhet jelentett a közösségi közlekedés támogatása, hiszen a szolgáltatások fejlesztése és működtetése jelentős összegeket igényelt”. Ennek ellentmond a főpolgármester tavalyi bejegyzése, miszerint a közlekedési vállalat fenntartásában aligha segít egy jegyáremelés. 

Érdemes appban megvenni a jegyet, bérletet

Miután a járművön megváltott jegy sokkal drágább – szeptembertől már 600 forint –, érdemes előre megváltani a menetjegyet. A BKK által folyamatosan fejlesztett BudapestGO applikáció elősegítheti a bérletvásárlást és a közösségi közlekedés használatát. Az applikáció számos kényelmi funkciót kínál az utasoknak, például az útvonaltervezést, a járatkövetést és online jegyvásárlási lehetőséget. Ezáltal az utasok egyszerűbben és gyorsabban juthatnak hozzá a jegyekhez és bérletekhez.

Videónkból megtudhatod, mit mondtak a fővárosi utasok a jegyáremelésről!


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

travelo.hu

Búcsút int a budapesti állatkert jegesmedvéje, siessetek, ha még látni szeretnétek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el