Létrehozva: 2023.07.04.

Intelligens szonárral keresik a vízben elmerült embereket

Egy olyan mesterséges intelligenciával működő szonárt kapott a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, amivel akár percek alatt megtalálhatnak egy vízben elmerült testet. Így nagyobb esély van a vízben eltűntek megmentésére. Mutatjuk, mit tud!

Ma még csak egy példány van Magyarországon abból a berendezésből, ami sokkal hamarabb megtalálja a vízben elmerült embert, mint az, amit eddig használtak. Az volna jó, ha minden vízimentő rendelkezne ilyennel, hogy az újraélesztés eredményes lehessen – ez a cél. 

50 méter sugarú kört pásztáz a szonár     Fotó: PM Kutató-Mentő Szolg.

Ezt a szonárt Kanadában fejlesztették ki. Ez az első olyan műszer, amit direkt egy vízben elmerült személy megkeresésére találtak ki. Az eddig használtak tulajdonképpen halradarok voltak, amiknek az ernyőképét próbálták értelmezni és kitalálni, hogy mi az, amit «lát». Ezt a berendezést mesterséges intelligenciával látták el” – mondta Balázs László a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke. „Felkészítésénél a sok-sok felhasználó által alkotott képeket folyamatosan megtanulta értelmezni. Több millió teszt alapján megtanították, hogy mi az, amit valójában keresni kell, és mi az, ami csak zavaró.” 

Úgy kell elképzelni, mint egy ultrahangos felvételt, amin sok minden látszik, de ha nem szakavatott ember nézi, akkor nem biztos, hogy azt látja, amit kellene. Végeredményként egy lebutított kijelzőt látunk, amin egy X jelöli azt a helyet, ahol az elmerült emberi test van a víz alatt. Mást meg sem jelenít, de ha valamiben bizonytalan, mert picit hasonlít sűrűségében vagy méretében egy emberi testre, de nem biztos benne száz százalékosan, hogy az mi, oda egy kört rajzol, akár gyerekről, akár felnőttről van szó. 

„X” jelöli az elmerült testet (Fotó: PM Kutató-Mentő Szolg.)

A műszert alapvetően arra találták ki, hogy a strandokon szolgálatot teljesítő vízimentőknél ez ugyanúgy ott legyen, mint egy defibrillátor. 

A mostani gyakorlat az, hogy ha egy elmerülésről értesítést kap a vízimentő, beszól a 112-re, majd elkezdi szabad tüdővel lemerülve keresni a vízben a testet. Mire megérkeznek a mentők, addigra sokszor már nem lehet újraélesztéssel segíteni. Ez a szerkezet gyorsan leszkennel egy területet, mutat egy irányt és távolságot, ahol a test van. 

Balázs László teszteli a szonárt (Fotó: PM Kutató-Mentő Szolg.)

Ötven méter sugarú körben lát mindent a víz alatt, és ha közben a csónak tovább halad, a látótér is tágul. Pár perc alatt tizenezer négyzetmétert is képes szkennelni. A kiskereskedelmi ára 3 millió forint körül van, ami nem egy elérhetetlen összeg. Jelenleg csak nálunk van, de próbáljuk minél több helyen bemutatni. Felvettük a kapcsolatot a Vízimentő Szakszolgálattal. Ők is tesztelték, kipróbálták, és most gőzerővel dolgoznak azon, hogy a Balatonnál a strandüzemeltetők megteremtsék a pénzügyi hátterét, ahogy ez a defibrillátoroknál már sok helyen megtörtént. A vízi rendészeknek már segítettünk egy Dunában elmerült embert megtalálni. Sajnos folyóvizeknél, a nem kijelölt fürdőhelyeknél, ahol sodródik a test, nehezebb a keresés a szonárral is, és kevesebb az esély az életmentésre. A hatékonyság a balatoni strandokon sokkal nagyobb, feltéve, hogy nem a kijelölt helyen túlra, a Balaton közepére úszik be valaki, mert néhány perces magtalálásnál lehet esély az újraélesztésre” – mondta Balázs László. Éppen ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy csak kijelölt fürdőzőhelyeken menjen be a vízbe és ne hagyja el a vízben a fürdőhelyet jelölő bójákat. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Putyinék vegyifegyvert vetettek be Ukrajnában – állítja Washington

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

mandiner.hu

Az MSZP-s Csizmazia Ferenc elnémult a riporter kérdésére, „testőre” pedig megtaposta az újságírót (VIDEÓ)

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe