Létrehozva: 2023.06.14.

Újabb magyar kisműhold kering a Föld körül - ezt tudja

A SpaceX Falcolm 9-es rakétája vitte az űrbe a Műegyetem ötödik kisműholdját. A neve MRC-100, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói és munkatársai készítették. A Műegyetemen megkezdődött az űrmérnök mesterképzés.

A magyar űrkutatás és űrtevékenység – Bay Zoltán híres holdradar-kísérletétől számítva – 77 éves múltra tekint vissza. A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek, sőt immáron gazdasági szereplők képességei nemzetközi viszonylatban is kitűnnek. Magyarország számára stratégiai érdek, hogy megőrizze és fejlessze a világűrben folytatott tevékenységekhez szükséges kompetenciáit, törekedjen arra, hogy az űrtevékenységben tapasztalható élesedő nemzetközi versenyben erősítse pozíciót, építve a több évtizedes múltra visszatekintő iparági hagyományaira - írja a magyar Űrhajós Program honlapja. Most egy újabb magyar sikerről számolt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.  

Magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak a Francia Guyana-i Űrközpontból azt a rakétát, ami Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 1 kg tömegű 10x10x10 cm-es kockáját, az első magyar műholdat, a Masat-1-t vitte az űrbe.  Június 12-én hétfőn pedig a kaliforniai Vandenberg-űrközpontból elstartolt a SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójával az egyetem 5. kisműholdja: az MRC-100. 

Így néz ki  az MRC-100 (fotó: BME)

Ez egy oktatási célú műhold, amit hallgatók és oktatók készítettek 

- mondta a Ripost kérdésére Herman Tibor, a Radar és távérzékelés labor tudományos munkatársa. „Jövő hét elején fog pályára állni, 92 perc alatt kerüli majd meg a Földet 2,9 km/mp-es sebességgel. Ez is, mint a korábbiak, mérni fogja az elektromágneses szennyezettséget, amit az ember generál a Földön, és ezenkívül még több mint tíz tudományos kísérletet is elvégez. Kapott egy mágneses elvű új helyzetstabilizáló rendszert, amivel utasítani tudjuk, hogy a Föld mágneses terét kihasználva merre forduljon" mesélte Herman Tibor.

Herman Tibor: a rádióamatőrök is követhetik az MRC-100 útját (fotó: BME)

Az MRC-100 pocket cube, azaz „zsebméretű”, 50x50x178mm, és három egységből áll. Az alaprendszereken kívül van rajta nagy teljesítményű rádióadó, amivel követhetik rádióamatőrök, és a Földre sugárzott adatokat ők is foghatják. Visz magával tengerjáróhajók pozícióját meghatározó rendszert is, valamint sugárzásmérőt és akkumulátor-szigetelőanyag tesztet. 

Hallgatók, oktatók és az MRC-100  (fotó: BME)

 „A Transporter 8-cal 72 űreszközt állítottak pályára. Hogy ebbe bekerüljünk, azért természetesen fizetni kellett, összesen 60 ezer eurót, ezt támogatásokból tudtuk fedezni, az elkészítéséért pedig a hallgatók kreditet kaptak, amit beszámítanak a diplomájukhoz. A munkát 2021 nyarán kezdtük el oktatókkal és hallgatókkal, a műholdat pedig tavaly év végén szállítottuk ki. Közös ötletelés volt, hogy miket tudjon, amiben a korábbi űreszközök elkészítői is részt vettek" - számolt be az egyetem  tudományos munkatársa. 

Összeállítás előtt így nézett ki az MRC-100  (fotó: BME)

Természetesen a munkánkat igyekszünk népszerűsíteni, hogy a világon minél többen tudjanak róla, hiszen nem sok műholdja van Magyarországnak" - tudtuk meg Herman Tibortól. 

Az első műholdunk a kategóriájában első volt, ami az elektroszmog mérésében működőképesnek bizonyult, és az összes eddigi egyetemi műholdunk is hibátlanul működött. Erre büszkék lehetünk. Az MRC-100 pálya élettartama legalább tíz év, utána zuhan vissza a Földre.

Ha mindvégig nem is, de legalább egy évig küldeni fogja az adatokat, működni fog. 

A Műegyetemen elkezdődött  az űrmérnök mesterképzés, összhangban a magyar űrkutatási tervekkel, úgyhogy a munkát biztosan folytatják.

A következő projekt konkrétan még nincs meg, de biztosan fogunk építeni új műholdat, mivel most már űrmérnök hallgatóink is vannak

- tette hozzá Herman Tibor.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lenyűgöző drónfotókon Nagy-Britannia egyik legszebb útvesztője

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

metropol.hu

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

mandiner.hu

Ki nem találja, melyik világcég reklámarca lesz Szoboszlai! (FOTÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria