Létrehozva: 2023.06.06.

Életveszély: kopott zebrák borzolják a kedélyeket Zuglóban

Komoly problémát okoznak az elkopott bicikliutak és a zebrák Budapesten.

Egyre tarthatatlanabb a helyzet az észrevehetetlen gyalogátkelőhelyek miatt Zuglóban, a baloldali városvezetés és a főváros azonban nem tesz semmit. A Szugló utca-Miskolci utcai kereszteződésnél szinte alig látszik a zebra, a hiányos festésű gyalogátkelőhelyek ugyanakkor rendkívül balesetveszélyesek.

Miskolci Szugló
Szinte a felismerhetetlenségig kikoptak a zebrák a Szugló utca-Miskolci utcai kereszteződésnél Fotó: Metropol

A helyzet tarthatatlansága miatt Borbély Ádám fideszes képviselő  tavaly képviselőtársával együtt levélben fordult Horváth Csaba szocialista polgármesterhez, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjaként is tegyen azért, hogy az egyes csomópontok balesetveszélyes állapota megszűnjön. Ám úgy néz ki idáig, semmi sem történt az ügyben. 

A képviselő korábban azt mondta a Metropolnak, hogy a nagy forgalmat bonyolító közlekedési csomópontok elsődlegesen fővárosi fenntartásúak, így azoknak a gondozása a Fővárosi Önkormányzat cégeihez tartoznak, mivel nekik kellene biztosítani azt, hogy rendesen fel legyenek festve például a zebrák és a bicikliutak, amelyek Zugló-szerte elhanyagoltak. 

„Úgy látszik, Karácsony Gergelyre hiába várunk, hiszen 3 éve nem tesz semmit azért, hogy a fővárosi gyalogosok biztonságosan közlekedhessenek. Ezért Zuglónak át kellene vállalnia a főváros feladatát, és ha nem megy másként, saját forrásból kellene fizetnie a bicikliutak és zebrák felfestését és ezeknek az óriási forgalmat bonyolító kereszteződéseknek a biztonságossá tételét”

– hívta fel a figyelmet a képviselő.

Pillangó utca
Nem látszik rendesen a zebra a Pillangó utca és Fogarasi út kereszteződésénél Fotó: Metropol

A politikus úgy véli, Horváth Csabáék lételeme a zuglóiak sarcolása, miközben fővárosi MSZP frakcióvezetőként képtelen a zebrák időben történő felfestésének megoldására.

Horváth Csabáéknak előbbre való a kerületiek megsarcolása, mint a gyalogosok biztonsága. Mi mást is várhatunk tőlük?

– fakadt ki a politikus.

Hasonló állapotok uralkodnak a Fogarasi út-Pillangó utcai kereszteződésnél is. Sőt egy picit tovább sétálva a Dongó u. 2/a kapuja előtt már egy illegális szemétlerakó is felütötte a fejét, sőt az óriásplakát alatt a növényzet is elszabadult. A környék szemmel láthatóan évek óta nem gondozott. 

Miskolci Szugló
A Miskolci-Szugló utca kereszteződése egy másik szögből Fotó: Metropol

Budapesten már régóta komoly gondot okoznak az elkopott zebrák és a sávokat jelölő terelővonalak. Az elmaradt karbantartási munkálatok miatt ezzel nemcsak az autósokat keverik balesetveszélyes helyzetekbe, hanem a gyalogosok élete is könnyen veszélybe kerülhet.  

Sok helyen még a zebra felfestés is lekopott, olyan helyen is például, mint a lámpás kereszteződésekben, ahol nem kötelező elhelyezni a zebra táblát. Amíg a lámpa működik, addig jó, de hogyha sárgán villog, akkor szegény gyalogosok meg az autósok sem tudják, hogy ott gyalogosátkelőhely van

nyilatkozta tavaly augusztusban a Metropolnak Pető Attila, aki autós oktatóként állandóan Budapest utcáit rója.

A szakember szerint jogszabály kötelezi a közút kezelőjét arra, hogy nem lehetnek ilyen lekopott útburkolati jelek. Mint mondta a 11/2001. KöViM rendelet szerint: „Az útburkolati jeleket tisztán, jól látható állapotban kell tartani. Ahol ezek a követelmények nem teljesülnek, az útburkolati jeleket fel kell újítani. Különös gonddal kell megítélni azoknak az útburkolati jeleknek a felújítási gyakoriságát, amelyek kötelezettségekre hívják fel a járművezetők figyelmét.”

A biciklisávok is borzalmas állapotban vannak Fotó: Máté Krisztián 

Ha jön egy külföldi vagy egy vidéki, ő honnan tudná, hogy merre kell menni, sokszor csak a szerencse menti meg őket a balesettől.

– hívta fel a figyelmet Pető Attila.

A fővárosban a legtöbb forgalmasabb út, amelyen tömegközlekedési eszközök járnak menetrendszerűen, azok a fővárosi Közút kezelésébe tartoznak. Ám úgy tűnik, hogy számukra a biciklisávok felfestésére van alapanyag, a terelővonalak és zebrák rendben tartására nincsen. Ráadásul a Karácsony Gergely nevével fémjelzett biciklisávok, amelyeket pár éve éve festettek fel, már szörnyű állapotban vannak. 

A Metropol a friss ügyekkel kapcsolatban megkereste a Zuglói Polgármesteri Hivatalt, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Tavaly nyáron például alig látszott a Könyves Kálmán körúton, közel a Kőbányai úti kereszteződéshez, hogy hol is kéne megállnia a járműveknek, ha tilos jelzést kapnak  Fotó: Metropol

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, március közepén öt embert sodort el egy járókelők közé hajtott autó a metró és az 1-es villamos közötti járdaszigetről a Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésénél. A közlekedési csomópontnál elkoptak a zebrák és a bicikliút, a forgalom  pedig megnövekedett.

A Metropol videóját itt nézheted meg:


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

mindmegette.hu

Nem tudod, mi legyen az ebéd a tavaszi szünetben? Remek menüötleteket ajánlunk a gyerekeknek

magyarnemzet.hu

Rengetegen megnézték Varga Judit megrendítő interjúját

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár