Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
3 hónapja

Dr. Kasza Gyula: Igazságtalan az Európai Bizottság döntése a kutatókról

A magyar kutatókat is ellehetetleníti, megfosztja a nemzetközi sikerektől az Európai Bizottság azzal, hogy az alapítványi egyetemeket kizárja az Erasmus és Horizont európai programból. Dr. Kasza Gyula is elmondja érveit az Európai Parlamentben.

Június 7-én felszólalnak az Európai Parlamentben a magyar felsőoktatási intézmények rektorai, kutatói és hallgatói az Európai Bizottság azon intézkedésével szemben, amely kizárja az alapítványi fenntartású egyetemeket az EU által finanszírozott Erasmus és Horizont Európa programból. Az EU többek közt arra hivatkozik, hogy az alapítványi egyetemeken a kormány befolyása érvényesül, ám az érintettek hangsúlyozzák: a nemzetközi kutatások és ösztöndíjprogramok terén ez biztosan nem így van. Dr. Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem docense, kutatócsoport-vezetője a magyar kutatókért emel szót az Európai Parlamentben.

 Az Európai Bizottság megfosztja a magyar kutatókat a nemzetközi sikerektől Fotó: Facebook

Az EU LIFE program keretén belül dr. Kasza Gyula és csapata indította el a Nébih élelmiszerpazarlás-megelőzési társadalmi programját „Maradék nélkül” néven. Az eredményesen zárt LIFE projektek közül egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a legjobb hármat, három kategóriában. A Maradék nélkül projekt a Környezetvédelem kategóriában bejutott az első 3 közé és rengeteg közönségszavazatot kapott.

A kutatócsoportunk eljutott odáig, hogy számos nemzetközi kutatásban veszünk részt, és a régi partnereink mellett ma már új konzorciumok is rendszeresen hívnak is minket 

– mondta el lapunknak dr. Kasza Gyula. „Az egyik sikeres programból következik egy másik, majd egy harmadik. Vannak olyan kutatóintézetek a partnereink között, amik Európa vezető intézményei közé tartoznak, s akikkel most már nagyjából tíz éve dolgozunk együtt. Beérett a munkánk gyümölcse. Nagyon jó emberi kapcsolatok, barátságok alakultak ki, de ami ennél még fontosabb, hogy olyan kutatási együttműködés jött létre, aminek segítségével fel tudunk zárkózni Európa élvonalához. Így egy magyar doktorandusz hallgató, fiatal kutató úgy is be tud kapcsolódni a nemzetközi tudományos közéletbe, hogy közben Magyarországon marad, és a munkájának haszna is jelentős részben itt csapódik le. Ennek a kulcsa az, hogy közös programjaink lehessenek. Ezek úgynevezett közvetlen uniós finanszírozású kutatási programok, mint amilyen a Horizont Európa is. Ez azt jelenti, hogy egy konzorcium részeként pályázunk, és a döntést az Európai Bizottság hozza meg, méghozzá úgy, hogy professzionális szakértőket kérnek fel, akik elbírálják a pályázatokat. Mi nem is ismerjük ezeket a szakértőket, tehát semmilyen ráhatása nincs a magyar kormánynak, és természetesen nekünk sem, hogy ki hol bírálja el a pályázatokat és ez jól is van, mert így a legjobb nyer” – fejtette ki dr. Kasza Gyula a Ripostnak.

 dr. Kasza Gyula,
Dr. Kasza Gyula a magyar kutatókért emel szót az Európai Parlamentben Fotó: Molnár Péter

Nem a magyar kormány ítéli oda a pénzeket, nem a magyar kormány dönt a pénzek elosztásáról, és nem a magyar kormány ellenőrzi ezeknek a pénzeknek a jogszerű és a célszerű felhasználását. Ez mind az Európai Bizottságban történik. Most ezek után zártak ki minket ezekből a programokból, amiket olyan forrásból fizetnek, amiket közvetlenül ők ítélnek oda, és ők is ellenőriznek

– hangsúlyozza az egyetemi docens.

Az elmúlt tíz évben körülbelül egy tucat Horizont programot nyertek el, és ezeknek egy jó része már le is zárult.

„Soha nem merült fel korrupció gyanúja, az ellenőrzés során soha nem volt olyan megállapítás, ami miatt vissza kellett volna fizetni összegeket. Mindeközben nem kaptam soha senkitől olyan utasítást, hogy az elnyert forrásokat hogyan kellene itthon elköltenem, a kutatócsoport tagjait hogyan válasszam ki, kinek milyen juttatásokat kell adnunk” – utasította vissza a brüsszeli vádakat dr. Kasza Gyula, aki úgy érzi, hogy alaptalan a bizalmatlanság a magyar kutatókkal szemben.

A kormány is mellettük áll

A magyar kormány álláspontja az, hogy kitart a hazánk jövőjét szolgáló, a felsőoktatást megújító intézkedések mellett, és nem engedi, hogy hallgatóinkat, oktatóinak és kutatóinkat jogtalan sérelem érje. Brüsszel a diákokat és az egyetemi oktatókat bünteti, hiszen a forrásokat közvetlenül ők használják fel.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Halálos szövődményeket okozhat a milliók által szedett koleszterincsökkentő

origo.hu

Vetkőzős tánccal mutatkozott be a TV2 párkeresőjének legújabb szereplője - videó

metropol.hu

Katalin hercegné sírva vette tudomásul Vilmos döntését

vg.hu

Új jelenség ütötte fel itthon a fejét: visszatekintő árazást vetnek be a telekommunikációs cégek

mindmegette.hu

1500 csirkét tartottak illegálisan Petőfiszállásnál: elrendelték az állomány felszámolását

magyarnemzet.hu

Szoboszlai varázslatai, sumákoló VAR és drámai liverpooli vég két piros lap után

origo.hu

Hatalmas mellekkel és bomba testtel hódít a legújabb golftündér - galéria

travelo.hu

Ezért van pálmafa az Egyetemi templom tetején - a Papnevelde titkos kertjében jártunk

ripost.hu

Ki ne hagyd: ekkor jön az őszi csillaghullás

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

"Túléltem a poklot" - Ki akarták végezni a TV2 jóképű sztárját - Videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A baloldal ellenezte a Városliget újjáéledését, ma milliók látogatják és zöldebb, mint valaha - videó

INSIDER

9 dolog, amit tudni lehet az új CSOK Pluszról

INSIDER

Megtalálta a Ripost: Ezek a népszerű termékek mentek össze az évek során

INSIDER

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

INSIDER

Tehetségesek, híresek és szemtelenül fiatalok: ők a magyar csodagyerekek

INSIDER

"Kiabáltam a feleségemnek, hogy tűz van" - éppen ebédelt a Fekete család, amikor felcsaptak a lángok

INSIDER

Háború a sportparkokért: összeugrottak az anyukák a sportolókkal

INSIDER

Igazi hősök: három gimis kamasz mentett életet a Nyugati pályaudvaron