Létrehozva: 2023.06.20.
Módosítva: 2023.06.21.

Czermann János: a honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata

A Magyar Honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata: példát mutatnak katonai erényekből, hagyománytiszteletből, hazafiságból, ezért továbbra is "számítunk rájuk" a honvédség és a civil lakosság közötti kapcsolat erősítésében - mondta a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Czermann János az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján, a Bálna Honvédelmi Központban emlékeztetett: 2020-ban indították a programot, amelynek 2023-ban sem lehet más a célja, mint hogy szövetséget ajánljon a nyugállományú katonáknak, hogy "együtt, egymás erejére támaszkodva", közösen építsék a jövő haderejét. Hozzátette: a veszélyek korába léptünk, nem lehet halogatni a jövő haderejének megépítését. Modern, ütőképes, high-tech, 21. századi, a kor kihívásaira reagálni képes hadsereget építünk - fogalmazott, hozzátéve, ehhez nem elég önmagában a technológiai fejlesztés, szükség van hozzá fiatalokra, akik "értik az új világot", de szükség van "a nyugállományúak, a régi harcostársak tapasztalatára, hogy ne tévedjünk el az úton".

Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján
Czermann János Fotó: MTI

Kiemelte: az engedelmesség, harc közbeni heroizmus, becsület, lojalitás és az önfeláldozás erénye olyan időtlen érték, amely a nemzet létének, egységének, fennmaradásának elengedhetetlen feltétele.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: több mint egy éve háború dúl az ország szomszédságában, Magyarország ebben a helyzetben a béke pártján áll, de "a békéhez erőre van szükség", ezért a kormány különösen fontosnak tartja a haderő fejlesztését, a honvédség megerősítését. Ebben a feladatban számítunk a nyugállományú katonák egy élet alatt megszerzett komoly szakmai tapasztalatára is - mondta, kiemelve, csaknem 30 ezer nyugállományú katona él Magyarországon. Ők olyan magyar hazafiak, akik egész életüket a haza védelmének szentelték - fűzte hozzá.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója bemutatta az A hazáért mindhalálig című kiadványt. Fotó: Mogyorossy Marton

Mint mondta, a kormány és a honvédelmi vezetés párbeszédet folytat a nyugállományú katonákkal: kíváncsi a véleményükre és szakmai tapasztalatukra, ugyanakkor tájékoztatja őket - többek között - a haderőreformról. Ennek érdekében országjárást indítottak, eddig mintegy harminc helyszínen több mint négyezer nyugállományú katonával folytattak szakmai párbeszédet. Közlése szerint az Obsitos-program keretében készült el a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Honvédelmi Minisztérium A hazáért mindhalálig című kiadványa, amelyet az országjáráson megkapnak a nyugállományú katonák.

A kiadványban tájékoztatást adnak a nyugállományú katonáknak többek között az idén indított toborzókampányról, a haderőreformról, az új katonai eszközökről, az önkéntes tartalékos rendszerről, valamint a védelmi kiadások emelkedéséről.

A miniszterelnöki biztos köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, érdekképviseleteknek, amelyek összefogják a nyugállományú katonákat.

Faragó Fanny, a Magyar Honvédség toborzókampányának egyik arca, tartalékos hadnagy szelfit készít Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára (b) és Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekben a miniszterelnök munkájának támogatásáért felelős miniszterelnöki biztos társaságában az Obsitos-program tájékoztató kiadványának bemutatóján a Bálna Honvédelmi Központban  / Fotó: Kovács Attila / MTI

Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetségének elnöke a kiadvány bemutatóján elmondta, a 2000-ben alakult szövetségnek 21 tagszervezete van, mintegy hétezer taggal. Kiemelte: a honvédségi nyugdíjasok ragaszkodnak a múltjukhoz, elkötelezettek a haza védelmében és magukénak érzik a haderőfejlesztési programot.

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, a szövetséget 1990-ben hozták létre, a hazafiság eszméjére épülő honvédelem ügyének szolgálatára, történelmi katonai hagyományok ápolására, a katonabajtársak összekovácsolására és a szociálisan rászorulók támogatására. A szövetségnek ma 91 tagegyesület és három tagszövetség a tagja, ezek összlétszáma meghaladja a kilencezret.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

metropol.hu

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Fotókon a dráma a Szabadság hídon

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa

INSIDER

Egy napig még a liftben is csak magyar zene szól, ez az oka