tóth gabi
Poénnak indult, valóság lett, és még keresik is. Ez a pörccel megszórt túrós csusza fagyi.
Bazsalikomos céklás, kapros-joghurtos uborkás, narancsos sütőtökös mellett pörcös túrós csusza fagylalt is kapható már egy székesfehérvári cukrászdában az 52 fajta fagylalt között.
„Készítettem egy tejföl fagylaltot mangó és maracuja öntettel, amit feltettem a facebookos oldalunkra, és egy jó fej hozzászóló azt írta, hogy legközelebb csináljak túrós tészta fagyit szalonnával. Ha hülyeségről van szó, nem kellett kétszer mondani, megcsináltam" mesélte Daminczki Csaba cukrászmester.
A cukrász egy öt és egy három kilós adaggal kezdett, ami kiment a pultba és szombat vasárnap alatt elfogyott. Azóta hetente 2-3 alkalommal is elkészítik.
„A fagylaltgépünk kisebb mennyiséggel nem tud dolgozni, ezért kísérletezni nem lehetett, a gyakorlati tudásom pedig elégségesnek bizonyult. A kóstolók nyolcvan százalékának ízlett. Elkészítése hasonló, mint egy klasszikus rögös túróból készült túrófagylalt, csak nem teszünk bele vaníliát és citromhéjat, valamint kevesebb cukrot és egy pici sót adunk még hozzá. A hat tojásos fodros tésztát sós cukros vízben főztük ki. A fagylalt réteges, a tészta darabosan kerül bele, tehát nem egyállagú, és rétegenként beleszórtunk kockára vágott, pici olajon pirított bacon szalonnát. Ezek nem gombócos fagyik, hanem lapáttal kenik a kollégák, így mindenből jut mindegyikbe, és nem csak nyalni, hanem rágni is kell" mondta a cukrászmester, aki azt is elárulta, hogy vannak további ötletei is, de erről még nem beszélne.
„Ha jól sikerül, nem is biztos hogy a pultba tenném, hanem egy hazai versenyre neveznék vele, ami minimum borzolná a kedélyeket. Tíz évvel ezelőtt már készítettünk szarvasgombával étcsokoládé fagylaltot. Aki csokoládé, vanílián túl nem gondolkodik, ő ezeket nem fogja megkóstolni, de vannak minden újdonságra nyitott vendégek is, akik szerint ez menő" állította Damniczki Csaba.