Létrehozva: 2023.05.11.
Módosítva: 2023.05.11.

Május 11. a közlekedési kultúra napja: ezek az idei programok

Idén is felhívják a figyelmet a közlekedésben és a mindennapokban is a kulturált viselkedésre. Ezeken a programokon lehet részt venni az idei közlekedési kultúra napján.

A közlekedési kultúra napján, május 11-én, a közlekedőket és a közlekedésben dolgozó szakembereket ünnepeljük és a közlekedés közben tanúsított helyes viselkedés is előtérbe kerül. Ezek apropóján idén több mint 100 szervezet -többek között a MÁV, a BKK, a Volán, a rendőrök, az Országos Mentőszolgálat, a Mahart- tart valamilyen rendezvényt, szervez online tájékoztató kampányt vagy ad koncertet. Ezek lesznek az idei programok!

Biciklisáv, közlekedés, közlekedési kultúra, közlekedési kultúra napja,
Ezeken lehet részt venni az idei közlekedési kultúra napján. Fotó: Róka László / MTI

Van mit javítani a hazai közlekedési kultúrán

Egyre nő az agresszív emberek száma a közlekedők között. A konfliktusok nagy része verbális, de sajnos egyre gyakrabban fizikai erőszakkal zárul egy-egy vita az utakon. Az önfegyelem, a kulturált vitarendezés a mindennapokban és a közlekedésben is a civilizált társadalom alapja, erre hívja fel a figyelmet a Közlekedéstudományi Egyesület koordinálásával kilencedik éve szervezett kampány.

A közlekedési kultúra napja-rendezvény célja

A kezdeményezés fő célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét arra, hogy a közlekedésben nem egyedül, hanem kölcsönösen, partnerként figyeljünk mindenkire, és valóban örömforrásként éljük meg mindennap az utazást- mondta Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke, a Közlekedéstudományi Tagozat elnöke, a Közlekedési Kultúra Napja kampány alapítója.

Az egész országban lesznek programok

Május 11-én a MÁV Szimfonikus Zenekar a budapesti közlekedési csomópontokban zenés attrakciókkal indítja a napot, Budapesten a Műpában szakmai konferenciával készülnek a szervezők, emellett több nagyvárosban is tartanak közlekedéssel kapcsolatos tréningeket, előadásokat. A részletes programok itt találhatók.

Program

Időpont

Helyszín

Leírás

Nyitórendezvény2023. május 11. 10:00MÜPAA rendezvényre előzetes meghívás alapján lehetséges részt venni.
MVK nosztalgiajárat2023. május 11.MiskolcKigördülnek a remízből a Bengáli villamosok, a bécsi piros SGP és egy Tátra szerelvény, valamint közlekedni fognak az Ikarus 31-es és 620-as autóbuszok.
A biztonságos motorozásért!2023. május 11. 9:00-12:00NyíregyházaA hatóság szakemberei ingyenes átvizsgálják a motorokat, és igény esetén a járművek műszaki vizsgáztatását is elvégzik.
Társ a közlekedésben2023. május 11. 10:00Deák Ferenc téri Földalatti Vasúti MúzeumDr. Szabó László metró vasútbiztonsági csoportvezető elmondja, mire kell feltétlenül figyelni a mozgólépcső használatakor, poggyász szállításakor, hogyan biztonságos a biztonsági sáv, és miért kell kapaszkodni a járműveken.
Közlekedésbiztonság óvodásoknak2023. május 11.MÜPA kertÓvodásoknak szóló közlekedésbiztonsági aktivitás a MÜPA kertjében.
Játszva a biztonságos közlekedésért2023. május 11.Continental Safety-Hungary szimulátor termeMegnyitják a szimulátor termet az érdeklődők számára, ahol akár 10 közlekedésbiztonsági szimulátoron is gyakorolhatják a balesetveszélyes helyzetek felismerését és kivédését térítésmentesen, szakemberek moderálása mellett.
Közlekedési kultúra napja és Európa nap2023. május 11. 10:00- 15:00.Győr, a volt megyeháza előtti térenVideó vetítés, KRESZ tesztek, KRESZ kocka kirakó, részeg szemüveg, rendőr robot bemutató stb.
Közlekedésbiztonsági nyílt nap2023. május 11. 10:00-15:00BékéscsabaMotorkerékpárok ingyenes közlekedésbiztonsági átvizsgálása, megfelelő állapot esetén soron kívüli műszaki vizsgáztatási lehetőség biztosítása. Tanácsadás a motorkerékpárok legális átalakításáról.
Tematikus tárlatvezetés a Tűzoltó Skanzenben2023. május 11. 9:00-15:00Budapest, Szent László térA tematikus tárlatvezetés bemutatja a hazai tűzoltóság történetének meghatározó járműveit.
Dalos Pont-program2023. május 11. 16:00-19:00Budapest, metróállomásokHárom egyórás blokkban lépnek fel a meghívott előadók.
Máv Szimfonikusok rézfúvós kvintett koncertek2023. május 11. 16:00, 17:00 és 18:00Budapest fejpályaudvarok (Nyugati, Déli, Keleti)Május 11-én a MÁV Szimfonikusok rézfúvós kvintettje három pályaudvaron tart 35 perces koncerteket.
A fedélzet titkai2023.május 11. 10:00-16:00Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérAz érdeklődő csoportokat pilóták és légiutas-kísérők kalauzolják a repülőgépen és az utasszállító körül.
Amit a KRESZ-módosítási tervezetről tudni érdemes2023. május 11. 17:30-tólKortárs Építészeti Központ, Budapest, Bartók Béla út 10-12Elkészült a KRESZ-módosítás tervezete, hamarosan változhatnak a közúti szabályok! Az előadás és az azt követő kerekasztal-beszélgetés célja, hogy kerékpárosokat és a védtelen közlekedőket fókuszba helyezve bemutassák a tervezetet.
Pintér József előadása: Az a bizonyos 8-as út2023. május 11. 13:00Győr, Széchenyi István EgyetemAz előadás célja, hogy felhívja a hallgatóság figyelmét a közlekedésbiztonság alappilléreire.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Újabb jegyzőkönyv került elő: öngyilkosságot színlelt Magyar Péter

life.hu

7 szigorú szabály, amelyet a királyi családnak be kell tartania a közösségi médiában

magyarnemzet.hu

Elbukott Jakab Péter pártja, nem indulhatnak az EP-választáson

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet