Létrehozva: 2023.05.24.
Módosítva: 2023.05.24.

Durva betegséghullám tombol Magyarországon: veszélyben vannak a gyerekek

Alig zárult le a pandémia, azonnal felütötte a fejét egyszerre több légzőszerveket támadó vírus is, sőt ma már dübörög a skarlát. Rusvai Miklóst kérdeztük arról, miért van ennyi beteg.

Aki éppen nem skarlátos, annak folyik az orra, tüsszög vagy lázas, pedig már nincsen influenzaszezon. Úgy tűnik a Covid óta, berobbant a járványok kora. Most éppen a skarlát erősödött fel, tízszer annyi beteg gyerek van, mint általában szokott lenni. Annyi gyerek betegedett le, hogy a létszám hiány miatt, már összevontak osztályokat is. Az év eleje egyszerre több légzőszerveket támadó fertőzést is hozott. Dr. Rusvai Miklós elmondta, hogy valóban a járványok korát éljük-e.  

Rusvai Miklós szerint pár évig nyugtunk lesz Fotó: Ripost

A légúti fertőzéseket a skarlát váltotta fel

Ahogyan azt a Metropol korábban megírta, az egész országban egyre több a skarlátos beteg, elsősorban a közösségbe járó gyermekek között. A járvány főként a bölcsődéseket, óvodásokat, kisiskolásokat érinti. Tünetei között megjelenik az arcpír, a magas láz, a levertség, a piros torok és szájpadlás, illetve az "úgynevezett "málnanyelv". Cegléden az egyik bölcsődében már két-három hete tart a járvány. Budapestet sem kerülte el az alapvetően bakteriális fertőzés. Egy XI. kerületi óvodában dolgozó óvónő, Anna arról számolt be a Metropolnak, hogy már a múlt hónapban is több ilyen megbetegedés volt náluk. Akkor és ebben a hónapban is, azonnal elkülönítették a beteg gyermeket és értesítették a szülőket, hogy vigyék haza. Anna számára nagyon furcsa volt, hogy egy ilyen, évek óta nem látott betegség felüthette a fejét. Dr. Rusvai Miklós szerint, a skarlát sohasem tűnt el hazánkból, csak az utóbbi években kevesebb megbetegedést okozott. 

Ez a betegség hosszú ideig, évekig ritka volt Magyarországon, körülbelül heti 15-20 eset volt országszerte, de teljesen soha nem tűnt el. Ez a viszonylag alacsony szám azonban most hirtelen megugrott, és heti háromszáz fölötti esetszámot is diagnosztizálnak az orvosok. Jó hír viszont, hogy a betegséget ma már jól lehet kezelni

–mondta Rusvai a Metropolnak.

A,Boy,Of,European,Appearance,With,The,First,Signs,Of
A skarlát a gyerekek körében tarol. Ilyenkor antibiotikumos kezelés és elkülönítés szükséges a szövődménymentes gyógyuláshoz Képünk illusztráció.  Fotó: Vagner Nataly83

Az év elején nagyon erőteljes, a légzőszerveket támadó járvány zajlott Magyarországon, több vírus is tarolt egyszerre, ráadásul a tünetek lassan múltak el. Volt, hogy hetek vagy több mint egy hónap is kellett a gyógyuláshoz. Elsősorban fiatalok és gyerekek kapták el a fertőzést, például az adenovírust. Szerencsére ezek a légzőszervi vírusfertőzések április végén veszítettek erejükből és abbamaradt a járvány.

Ezeknek a vírusfertőzésnek a jellegzetessége az volt, hogy az esetek 30-35 százaléka 14 év alatti gyerekek körében jelentkezett, a másik 35-40 százalék pedig a fiatal felnőttek, tehát a fertőzött gyerekek szülei körében, a 35 év alatti korosztályban. Ilyen volt például az óriássejtes vagy más néven RS vírus, amely egy alsó és felső légúti fertőzést –hörgő- és tüdőgyulladást– okozó vírus volt és cseppfertőzéssel terjedt. Vagy a Human Metapneumovírus, amely szintén kisgyerekeknél vagy legyengült immunrendszerű felnőtteknél jelentkezett. Emellett erőteljesen jelen voltak az adenovírusok is, illetve egy nagyon erős influenzajárvány is lecsengett. Annak, hogy egyszerre ennyi vírus volt jelen, az az oka, hogy a Covid-járvány után levettük a maszkokat, megszűnt az online oktatás, a távmunka és robbanásszerűen terjedni kezdtek a cseppfertőzéssel terjedő vírusok, főként a gyerekek és a fiatal szülők körében 

– hangsúlyozta a virológus. Rusvai Miklós hozzátette: " A drasztikus influenzajárvány általában 5-7 évenként jelentkezik Magyarországon, de most ez az idő kitolódott 8 évre. Mivel most sokan immunizálódtak, a következő 2-3 évben nem kell számítani sem intenzív influenzavírus-járványra, sem pedig egyéb légzőszervi vírusfertőzésekre. A skarlát, az más tészta, hiszen az korábban is volt szórványosan, és ezután is lesz " - fejezte be a virológus. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmasan megváltoztak a Dawson és a haverok sztárjai - megdöbbentő képek

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

magyarnemzet.hu

A dühös Medvegyev válaszlépést sürget az orosz vezetéstől

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért

INSIDER

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

INSIDER

Orbán Viktor üzent: „Budapesten változás kell!”

INSIDER

Vitályos Eszter: sorsdöntő választás lesz június 9-én Magyarországon