Létrehozva: 2023.04.26.
Módosítva: 2023.04.26.

Kolbászt sütöttem a pápának – Pécsett él a Vatikán titkait jól ismerő kertész

II. János Pál és Benedek pápa is szívesen töltötte vakációját Castel Gandolfóban, a nyári rezidencián az elmúlt évtizedekben, és Ferenc pápa is ellátogat ide időnként. A hatalmas parkkal körbevett birtok egyik kertésze ma Pécsen él, és szívesen mesél arról, melyik szentatyával milyen élmény volt a beszélgetés.

Alessandro Realinak eszébe sem jutott, hogy egyszer egy szobanövény megváltoztatja az egész életét. Huszonnégy éves volt, amikor egy barátjával közösen üzemeltetett faiskolájából a Vatikánba, az egyik kardinális számára rendeltek meg egy növényt, amit személyesen szállított ki. 

Alessandro feleségével Pécsett él  Fotó: Kállai Márton

Jól jött a megtalált névjegykártya

Amikor kivittem, mondtam nekik, hogy majd visszajövök ránézni, hogyan fejlődik, minden rendben van-e vele. Néhány hét múlva valóban megjelentem és nagyon meglepődtek, hogy komolyan gondoltam, betartottam az ígéretemet. A kardinális azonnal megkérdezte, akarnék-e a Vatikánban dolgozni 

– mesélte az olasz kertész a Fanny című lapnak. 

A váratlan ajánlatra végül nemet mondott, mert nem akarta otthagyni a jól működő vállalkozást, de néhány hónap múlva változtak a körülmények, és akkor bizony jól jött az újra megtalált névjegykártya. 

„Ekkor én lepődtem meg, hogy emlékezett rám a kardinális és el is hívott, hogy végigcsináljam a nagyon komoly felvételit. Három napon keresztül zajlott a szakmai vizsga, ami minden részletre kiterjedt, és amikor egyértelmű volt, hogy a kertészettel nem lesz gond, egyházi kérdések következtek az utolsó pápákról, az evangéliumokról. Akkor, harminc éve, egyértelmű elvárás volt a vallásosság is" – tette hozzá Alessandro a felesége, Ágnes tolmácsolásában. A komoly eljárás során természetesen teljesen át is világították a fiatalembert és családját, hiszen a pápa közelébe nem mehet akárki.

Apaként tekintettünk rá”

A hosszas eljárás végén Alessandro elkezdhette az extra hosszú, két évig tartó próbaidőt Castel Gandolfóban, ami hagyományosan a pápák nyári rezidenciája. 

II. János Pál volt a pápa, amikor 1992-ben dolgozni kezdtem, és olyan szerencsém volt, hogy gyorsan meg is ismerkedhettem vele. Két héttel az első napom után ugyanis véget ért számára a pihenés ideje, ám ő a Vatikánba való visszatérése előtt mindig megvendégelte, megajándékozta a személyzetet. Így találkozhattam vele én is személyesen, alig tizenöt nap múlva 

– mondja Alessandro Reali, aki szerint a pápa kifejezetten kedves és barátságos ember volt. A következő évek során úgy tekintett rá, mintha az édesapja lett volna.

Castel Gandolfo hatalmas parkja sokkal több, mint díszkert, bár annak sem utolsó. Van azonban jól működő haszonkert része is, ahol a pápai háztartás számára minden zöldség és gyümölcs megtermett, állatokat is tartottak, sőt tej- és olívaüzem is működött. 

„II. János Pál természetesen lengyelekkel vette körül magát, és a zöldségeket is úgy termeltük, hogy a lengyel konyha alapanyagai meglegyenek. Ehhez képest, amikor 2007-ben Benedek lett a pápa, a kertet is át kellett alakítani úgy, hogy innentől az ő ízléséhez illő német alapanyagok legyenek benne többségben” – emlékszik vissza a kertész. „Érdekes egyébként, hogy mindig is volt egy ki nem mondott versengés, hogy a Vatikán vagy Castel Gandolfo kertje-e a szebb, de persze mindig a miénk mutatott jobban.”

Reali tervei alapján építették a gandolfói kertet (Fotó: Fanny)

27 gyönyörű évet töltött Castel Gandolfóban

Alessandro Reali huszonhét évet töltött Castel Gandolfóban, és ez idő alatt három pápával is személyes kapcsolatba léphetett. A barátságos II. János Pálhoz képest Benedek sokkal zárkózottabb, visszafogottabb és elmélyülésre hajlamosabb volt, bár például a vakáció végi ajándékozás hagyományát ő is tovább vitte. Egy kirándulás során vele is közelről megismerkedhetett a szakember. 

Egyszer a pápa és a sofőrje kitalálta, hogy a hegyekben egy titkos kirándulást tennének, ehhez kerestünk olyan helyet, ahol nem fogunk mással találkozni. Végül együtt mentünk, sokat beszélgettünk és még az ebédről is én gondoskodtam, kolbászt sütöttem neki

– nevet Alessandro.

A főzés lett ugyanis a másik fontos elfoglaltsága, nagyobb eseményeken gyakran készített különféle ételeket a helyszínen megtermelt alapanyagokból. 

Benedek távozása után Ferenc is igénybe vette ezeket a szolgálatokat, sőt az egész birtok vezetését az akkor már igencsak rutinos szakemberre bízta. 

Gyakran beszélgettünk a növényekről, a parkról, az üzemeltetésről és neki is többször készítettem el a kedvenceit.

Alessandro Reali végül a családja kedvéért hagyta ott a pápa kertjét, de máig fontos és élő kapcsolatokat ápol. 

„Ez a huszonhét év tapasztalat olyan volt, mint az élet egyeteme, ahol nagyon sok mindent megtanultam gazdaságról, kertről, munkáról, de az emberi mentalitásról, filozófiáról is. Szakmailag és emberileg is rengeteget kaptam a Vatikánban töltött időtől, sok fontos és különleges emberrel ismerkedhettem meg” – hangsúlyozta.

23 éve az Isztrián szerettek egymásba Fotó: Kállai Márton

Autóstoppolásból házasság

Alessandro Reali ma Magyarországon él feleségével, Zengő Ágnessel és két gyermekükkel. A magyar bábszínész és az olasz kertész egy horvátországi nyaraláson találkozott. 

„2000-ben a barátnőmmel elmentünk az Isztriára, és az egyik napon stoppal szerettünk volna eljutni a kempingbe. Alessandro éppen a városba tartott és meglátta, hogy a déli hőségben, amikor ki se teszi senki a lábát, ott állunk az út mellett. Az aznapi közös utazásból közös motorcsónakos kirándulás lett, és néhány hónap múlva, karácsony előtt meglátogatott az éppen teljesen behavazott Magyarországon. A következő két évet utazgatással, távkapcsolatban töltöttük, aztán végül kiköltöztem hozzá. A két gyerekünk Olaszországban született. Az ő kedvükért költöztem haza, először csak velük, majd Alessandro is követett minket. Itthon jobban tudok az iskolában, a többi tevékenységben segíteni nekik” – meséli Ágnes, aki szabadúszóként ma is fellép néha a bábjaival, emellett pedig férjének segít kerttervező, kertészeti vállalkozásában.

Követik-e a gyerekek? 

Hogy a gyerekek melyik vonalat viszik majd tovább? A 18 éves Bonifacio dobol és zenei pályára készül, a 15 éves Prisca balettozik, énekel, hangszeren játszik, de őt érdekli a kertészet és a gyógyítás is. „Kíváncsian várjuk, melyik irányba fog indulni, esetleg tovább lép-e az agrárvonalon” – mondja Ágnes.

 

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követheted a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjától minden részletet megtalálsz ITT.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Mindkét szerelmet jelző bolygó hazatért: elérkezett a nagy egymásra találások ideje

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal