Létrehozva: 2023.04.26.

Viszlát, Bethesda, meggyógyultam! – elbúcsúztatták betegségüket a gyógyulófélben lévő gyerekek

„Betegséget elengedő” programmal búcsúztak a kórháztól a hosszabb ápolásra szoruló gyermekek a Városligetben. A komoly betegségekkel szembenéző kicsik és szüleik együtt engedték el a betegséggel járó fájdalmakat.

A városligeti BalloonFly ballon-kilátó különleges szimbólum a Bethesda Gyermekkórházban gyógyuló gyerkőcök számára. A kórtermek ablakainak mintegy fele a Városligetre néz, így a hosszan kórházban tartózkodó gyerekek eddig csak gyógyulás közben csodálhatták a magasba emelkedő ballon-kilátót. Ezzel a kilátó a gyógyulás és a kórházból való kijutás jelképévé vált. Éppen ezért a kórház a Liget Budapest Projekttel és a BalloonFly ballon-kilátóval együttműködve hagyományteremtő céllal megálmodta a „betegséget elengedő" ballonozást azon gyerekek számára, akik két hétnél több időt töltöttek a kórház falain belül.

A gyerekek jelképesen a betegségüket engedték el a lufikkal, a ballon az időjárás miatt sajnos nem szállhatott fel (Fotó: Mohai Balázs / Liget Budapest Projekt)

Segít megélni a hazatérés örömét és búcsúzni a fájdalomtól

A szervezők eredeti tervei szerint a gyerekek szüleikkel és gyógyítójukkal emelkedhettek volna a magasba, az erős szél miatt azonban szerdán nem szállhatott fel a ballon. Ehelyett egy-egy piros lufit engedtek a magasba, jelképezve a betegség, a fájdalom és az elmúlt időszak elengedését. A kórház klinikai szakpszichológusa szerint szükségük van a gyerekeknek arra, hogy egyfajta átmeneti rítusban vegyenek részt és hátat tudjanak fordítani a kórházban töltött napoknak, belépve új életszakaszukba, ami a hazatéréssel kezdődik. 

A közös ballonozással – vagy épp lufieregetéssel – szeretnénk hagyományt teremteni, így rituálisan elköszönni a meggyógyult gyermekektől és elindítani őket útjukon, vissza a korábbi életükbe

– tette hozzá Korzenszky Klára, a Bethesda Gyermekkórház klinikai szakpszichológusa.

A hagyományteremtő kezdeményezés keretében a jövőben minden két hétnél tovább kórházban gyógyuló gyermek a Városliget ballon-kilátójában emelkedhet a magasba egy szülője és gyógyítója társaságában, ezzel elősegítve a búcsút a fájdalomtól.

Soma egy éve szenvedett súlyos égési sérüléseket Sárospatakon. Fotó: Bánkúti Sándor

„A lufival együtt elengedtem a betegségemet”

Csáky Soma 105 napot töltött a Bethesda égésintenzív osztályán. Ahogy arról korábban írtunk, Soma egy éve égett meg súlyosan, amikor egy barátja életét igyekezett megmenteni Sárospatakon. A 16 éves fiú a mentés közben maga is meggyulladt, testfelületének több mint a fele megégett. A kórházban töltött hónapok után ő is egyike volt azoknak, akik elengedhették betegségüket a lufival. 

Számomra ez a lufi a baleset előtti életem és a baleset előtti testem, fizikai állapotom, amit ezzel a lufival szeretnék elengedni azért, hogy a jelenlegi testemre gondolhassak, hiszen a baleset előtti időszak már a múlté. Illetve a lufival szeretném elengedni az intenzív osztály csipogó hangjait is, mert azóta is a fülemben hallom

 – mesélte Soma, aki nincs elkeseredve, hogy ez alkalommal nem szállhat fel a ballonra, hiszen bízik benne, hogy még lesz rá alkalma. 

Végh Balázs Donát számára a lufi elengedése a betegsége elengedését is jelentette (Fotó: Bánkúti Sándor)

Végh Balázs Donát 12 éves korában kapott stroke-ot, és hat hónapot töltött a Bethesdában.

Ez a lufi jelképezhet egy állapotot is, mint például egy betegség, ami csak egy ideig tart. Azzal, hogy elengedtem, olyan, mintha a jelenlegi betegségemet engedtem volna el. Bízom benne, hogy a Bethesda segítségével úgy, mint ez a lufi, ez a betegség is el fog tűnni

– árulta el Balázs a Ripostnak.

Bátorságot ad az egészséges jövőhöz

A Bethesda Gyermekkórház évente átlagosan 12.000 gyermeket gyógyít a fekvőbeteg osztályokon, a járóbeteg-rendeléseket pedig 160.000 gyermek keresi fel. A különleges együttműködés keretében a kórházban működő speciális terápiás csoportok, krónikus táborozó kisbetegek is ajándékba kapják majd a terápia végeztével a ballonozást gyógyítóikkal. 

Nagyon örülünk annak, hogy az együttműködésünknek köszönhetően most ezt a pozitív energiát a gyermekek gyógyulásának szolgálatába tudjuk állítani. Bízunk benne, hogy sokakat tudunk majd megörvendeztetni és bátorságot adni nekik az egészséges jövőhöz

– mondta el Nagy Balázs, a BallonKilátó Zrt. cégvezetője. Bár a gyerekek a szeles idő miatt nem tudtak a ballonnal felemelkedni Budapest fölé, a lufieregetés alkalmával jegyet kaptak a ballon-kilátóra, amivel a későbbiekben felszállhatnak rá családjuk kíséretében. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll