Létrehozva: 2023.04.23.

Horgászni támadt kedved? Ilyen árakra számíts idén!

Mint minden, a pecázás is nagyot drágult idén. Nem csak az engedélyekért, a helyekért is többet kérnek a horgászoktól. Mennyibe kerül ma egy nap horgászat? Most kiderül!

A világjárvány óta egyre népszerűbb ez a sport. Mára az egyik legkedveltebb szabadidős tevékenység lett a horgászat. Olyannyira, hogy a teljes lakosság több mint 7 százaléka, vagyis több, mint 870.000 ember rendelkezik horgászengedéllyel. Az idei idény illetően viszont rossz hír, hogy jóval többek kell fizetni egy kis pecázásért, mint tavaly. De pontosan mennyit is?

horgász
Ennyibe kerül ma egy nap horgászat az áremelések miatt.Fotó: Pixabay

Jelentősen megemelkedtek a horgászathoz köthető költségek

A kötelezően kiváltandó horgászkártya díja az öt éves érvényességi időre jelenleg 2200 Ft. Az állami horgászjegy és fogási napló összevont díja, valamint az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) díja egyaránt 5500 Ft-ra emelkedett idén. A fogási napló további 500 Ft. A fogási naplót késve, vagy nem megfelelően kitöltött állapotban leadó, illetve nem leadó horgászok az új állami horgászjegyet csak emelt áron válthatják ki, amely a felnőtt horgászok esetében 10 500 Ft idén-válaszolta a HelloVidék kérdéseire a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) főigazgatója, Dr. Dérer István.

Annak, aki Magyarországon horgászni szeretne, először regisztrálnia kell a HORINFO szakrendszerben. Ezt online a horgaszjegy.hu honlapon vagy személyesen a forgalmazói pontok egyikén lehet megtenni. A regisztrációs folyamat lezárása után kerülhet sor a Magyar Horgászkártya igénylésére.

A jegyárak is nőttek

A területi jegyáraik jellemzően 15-35%-kal emelkedtek. A MOHOSZ által kiadott felnőtt, teljes árú összevont területi jegyek közül a több, mint 100 vízterületre érvényes országos viszonylatú például 98.000 forintba kerül, a hazai Duna szakaszokra és a Dunába befolyó vizekre érvényes 64.000 Ft, a hazai Tisza szakaszokra és a Tiszába befolyó vizekre szóló pedig 69.000 forintba kerül.

A MOHOSZ hasznosításában lévő Velencei-tavon a nehéz körülmények miatt immár 10. éve nem történt áremelés, így ez a vízterület kínálja idén az egyik legkedvezőbb árú horgászati lehetőséget az országban.

Fotó: Jászai Csaba

Ezek mellé jönnek még az egyéb költségek

Korábban a 12 órás normál napijegy 1500–2000 forint volt, most már 4000–5000 forintot is elkérnek érte. A faház bérlés eddig 24 órára 7–8000 forintba került rezsivel együtt. Most viszont 12–15.000 forintot is elkérnek a faházért, és ráadásként ki kell fizetni az elfogyasztott áramot is, sőt, van, ahol külön 500–1000 forintot kell fizetni egy mosakodásért, zuhanyzásért– árulta el egy esztergomi horgász a kemma.hu-nak. Egy hétvégi horgászatra elegendő etetőanyag pedig 6–7000 helyett 15–16.000 forintba kerül idén, a botok áráról nem is beszélve: egy átlagos 20.000 forintos horgászbotért már 30–35.000 forintot is elkérnek. Összességében eddig a 24 órás horgászat kijött mintegy 20 ezer forintból, most mindennel együtt 40 ezer forintba is belekerül-tette hozzá. Egy háromnapos horgászat pedig útiköltséggel együtt akár 70–80.000 forintba is kerülhet idén.

Az interneten sok cégnél lehet horgászbotot bérelni. Az árak változók, van, ahol 50 euró egy teljes idény, de napi 5-600 forintért is vannak lehetőségek, vagyis egy átlagos bot árából 58 napig is lehet horgászni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

vg.hu

Térképen a régiós üzemanyagárak – ettől függ, hogy visszatér-e a benzinárstop a jövő héten

life.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a bolygóegyüttállások találkozásokra adnak esélyt

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

travelo.hu

Főszerepet kaptak az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Viharos szél és zivatarok vetnek véget a melegnek: 10 fokot csökken a hőmérséklet

INSIDER

Újabb híresség csatlakozott a Gondosóra Programhoz

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint