Létrehozva: 2023.04.28.
Módosítva: 2023.04.29.

Elárulták a titkot: így őrzik Ferenc pápát Budapesten

Különleges biztonsági intézkedések lépnek életbe Ferenc pápa látogatása miatt Budapesten. Az egyházfőt végig páncélozott járművek szállítják, a útvonalakat pedig drónokkal ellenőrzik. A fémdetektoros kapun pedig még Erdő Péternek is át kell mennie.

A mindenkori pápa az Egyesült Államok, Oroszország, és Kína első számú vezetője mellett a világ legvédettebb személyei közé tartozik. Ez azzal magyarázható, hogy a kereszténység legfőbb képviselője a különböző dzsihadista terrorszervezetek legfőbb célpontjai közé tartozik. 

Mindenre figyelnek

A biztonsági intézkedések széles körűek.

"Teljesen természetes, hogy amikor a pápa repülőgépe Magyarországra érkezik, lezárják a légteret. Azt sem mondják meg pontosan, hogy az egyházfő melyik eseményre, mikor érkezik pontosan" – mondta a Borsnak George Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

SEMJÉN Zsolt; FERENC pápa
Ferenc pápa Magyarországra érkezett. Fotó: KovácsTamás / MTI

Lezárják a légteret

A légtérzár nem csupán az esetleges terroristák miatt szükséges, a baleseteket is el kell kerülni. Egy a pápához hasonlóan magas rangú személyt szállító repülőnek az összes többi géppel szemben prioritása van. Fontos, hogy a pápa repülője időben leszállhasson és ne kelljen köröznie az égben.

A TEK szinergiában dolgozik a svájci gárdával. Utóbbi nem csak a régies kosztümbe öltözött, alabárdos, sisakot viselő testőrök, hanem nagyon jól képzett, katonai- vagy titkosszolgálati múlttal rendelkező szakemberek 

– tette hozzá Spöttle.

A pápa útvonalának kiválasztásakor figyelembe veszik, hogy hogyan lehet a leggyorsabban eljuttatni a reptérről a városba. Alternatív útvonalakat is kidolgoznak, hiszen bármikor közbeléphetnek zavaró tényezők.

Az útvonalakat értelemszerűen előzetesen bejárják megfigyelők. Ha bármit észlelnek, legyen az akár egy autóbaleset, azonnal átirányítják a konvojt. A különböző egységek végig rádiókapcsolatban állnak egymással

 – szögezte le a biztonságpolitikai szakértő. A pápát páncélozott járművek szállítják, melyek simán ellenállnak egy kalasnyikovból kilőtt sorozatnak is.

FERENC pápa
A Szentatya egy vatikáni Fiattal indult el a reptérről Fotó: Kovács Tamás

Rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek a pápa szállásának biztonságára, hogy véletlenül se kerülhesse oda semmilyen robbanóanyag, ami Őszentsége életét veszélyeztetné. Ugyancsak szigorúan ellenőrizték a pápai szentmiséhez épített színpad alkotóelemeit. Léteznek olyan szenzorok, melyek még a robbanóanyagok molekuláris kipárolgását is képesek észlelni

 – jegyezte meg Spöttle.

Szinte evidens, hogy a különböző helyszíneken bombakereső kutyákat is bevetnek, és a mesterlövészek is jelen lesznek, akiknek a fő feladatuk elsősorban a megfigyelés, hogy minden gyanús momentumot és személyt ki tudjanak szúrni a tömegből. A hívek között civil ruhás rendőrök is elvegyülnek. Ha valaki furcsán viselkedik, vagy veszélyes tárgyat tart magánál, azonnal intézkednek. A konvoj útvonalán átvizsgálják a csatornákat és lehegesztik a fedeleket.

A biztonsági intézkedések közé tartozik, hogy ellenőrzik azon személyeket, akik a pápával közvetlenül találkoznak. A fémdetektoros beléptetés alól a magas rangú személyek sem kivételek, és könnyen lehet, hogy ez Erdő Péter bíborosra is vonatkozik. Az ország valamennyi egyháztartománya felett joghatósággal bíró egyházi méltóság ezt minden bizonnyal tudomásul veszi, még akkor is, ha ő értelemszerűen minden gyanú felett áll. A helyszínek felett a helikopterek mellett drónok is folyamatosan röpködni fognak.

@hirtv_official Bár Ferenc Pápa csak pénteken érkezik Budapestre, a látogatását előkészítő biztonsági felderítés már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. Vasárnapig számos programon részt vesz, a Hír TV is minden eseményt élőben közvetít. Ilyenkor pedig rengeteg kockázati tényezőt elemeznek a szakemberek. Mutatjuk, hogyan várhatják a világ egyik legvédettebb személyét. #pápa #pápalátogatás ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

 

Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntekről vasárnapig folyamatosan követhetitek a HírTV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható a HírTV oldalán.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas csapás érte a Real Madrid világsztárját

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Czutor Zoltán: Magyarországnak nincs esélye kilábalnia abból a bűzlő pokolból, ahol most tart (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Elmarad Ronnie O’Sullivan és Judd Trump álomelődöntője

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal